Cts. Nis 27th, 2024


Tüketiciyi satın almaya teşvik eden renkler kırmızı, mor ve mavi…

Renklerin duygusal tetikleyiciler olduğunu lisana getiren uzmanlar, eser yahut markaların nasıl algılandığını etkileyerek, tüketici davranışlarına tesir yaptığını söylüyor. İndirimli satışlarda teşvik edici olduğu için sıklıkla kırmızı rengin görüldüğünü kaydeden Araştırma Vazifelisi Kumsal Kınay, “En tesirli ve tüketiciyi satın almaya teşvik eden renkler kırmızı, mor ve mavidir.” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Reklamcılık Kısmı Araştırma Vazifelisi Kumsal Kınay, renklerin satın alma kararlarına tesirlerini kıymetlendirdi.

Renkler, eserin lüks görünüp görünmediğini belirleyebiliyor

Araştırma Vazifelisi Kumsal Kınay, renklerin hislere tesirine ait, “Renkler duygusal tetikleyicilerdir. Eser yahut markaların nasıl algılandığını etkileyerek tüketici davranışlarını da etkilerler. Kullanılan renkler, eserin güvenilirliği, uygun fiyatlı oluşu yahut lüks görünüp görünmediğini belirleyebilir. Böylece tüketicinin satın alma kararına da tesir etmiş olur.” dedi.

Hangi renk, hangi duyguyu tetikliyor?

Kınay, pazarlama stratejisi bağlamında hangi rengin, hangi duyguyu tetiklediğine ait ise şunları söyledi:

Kırmızı; aciliyet hissi yaratır ve heyecan uyandırır. Anlık alımlar ya da indirimli satışlar için teşvik edici olabilir. Bu nedenle indirim yazılarında sıklıkla kırmızı rengi görürüz.

Mavi; güven, sakinlik ve emniyet hislerini çağrıştırır. Tüketicileri satın alma kararlarında kendilerini inançta hissetmeleri konusunda etkileyerek, markalar tarafından güvenilirliği ve profesyonelliği iletmek için kullanılır.

Yeşil; doğa, büyüme ve sıhhatle bağlantılıdır. Çoklukla etraf dostu, sıhhat şuuruna sahip yahut etrafa hassas tüketicilere hitap etmek için kullanılan rahatlama ve ahenk hissini verir.

Sarı; iyimserliği, gençliği ve dostluğu temsil eder. Dikkat çeker, irtibatı teşvik eder ve çoklukla indirim satışlarında yahut indirimleri vurgulamak için kullanılan bir sıcaklık hissi yaratır.

Turuncu; enerjiyi, coşkuyu ve yaratıcılığı sembolize eder. Dürtüsel davranışları teşvik eder ve harekete geçirici bildiri oluşturmak yahut hudutlu vadeli teklifleri vurgulamak için de kullanılır.

Mor; lüksü ve yaratıcılığı temsil eder. Birinci sınıf yahut üst seviye eserler arayan tüketicileri etkileyerek zarafet ve ayrıcalık hissini uyandırmak için kullanılır. 

Siyah; gelişmişlik, güç ve otorite manasını taşır. Ekseriyetle eser yahut hizmetlerde yüksek kıymet algısını teşvik ederek itibar ve lüks duygusu yaratmak için kullanılır.”

Hangi renkler hangi bölümlerde tercih ediliyor?

Pazarlama ve reklamcılıkta renklerin; algıları, hisleri ve hareketleri etkileyerek tüketici davranışına istikamet verdiğini hatırlatan Kumsal Kınay, “Duyguları uyandırmak için kullanılan renkler duygusal bağ kurmak için markalar tarafından kullanılır. Renklerin dengeli kullanımı marka tanınırlığı sağlar. Tüketiciler bir markayla ilişkilendirilen muhakkak renkleri tekrar tekrar gördüklerinde zihinsel bir çağrışım oluştururlar ve bu da markayı tanımayı ve hatırlamayı kolaylaştırır.” dedi.

Canlı yahut zıt renkler reklamları tıklamayı teşvik ediyor

Renklerin harekete geçmeyi de teşvik edebileceğini kaydeden Kumsal Kınay, “Canlı yahut zıt renkler dikkat çeker ve tüketicileri satın alma, bir reklama tıklama yahut içerikle etkileşime geçme üzere aksiyonlara teşvik eder. Renkler bir markanın kimliğini tanımlamada da kıymetli bir rol oynar. Markanın kişiliği, kıymetleri ve konumlandırması hakkında iletiler iletirler. Örneğin bir teknoloji şirketi, güvenilirliği ve yeniliği söz etmek için maviyi kullanabilir. Farklı renkler tüketicilerin eser algısını da etkileyebilir. Örneğin, kırmızı kullanmak bir aciliyet duygusu yaratarak tüketicileri süratli hareket etmeye teşvik edebilir; yeşil ise etraf dostu olma yahut sıhhat açısından yararlar manasına gelebilir ve belli tüketici kısımlarına hitap edebilir.” diye konuştu.

Sağlık bölümünde mavi ve yeşil yaygın kullanılıyor

Reklamcılıkta renklerin stratejik kullanımının, markaların bildirilerini iletmelerine, kalabalık bir pazarda öne çıkmalarına, dilek edilen hisleri uyandırmalarına ve pazarlama gayeleriyle uyumlu olarak tüketici davranışlarını etkilemelerine yardımcı olduğunu söyleyen Kumsal Kınay, farklı kesimlerin çoklukla maksat kitlelerine iletmek istedikleri his, kıymet ve iletilere nazaran muhakkak renkleri tercih ettiklerini kaydetti.

Teknoloji markalarının itimadı ve yeniliği temsil ettiği için maviyi kullanabileceğini tabir eden Kumsal Kınay, şöyle devam etti:

“Sağlık kesiminde de mavi ve yeşil yaygın kullanılan renklerdir. Bu renkler, sıhhat kesiminde çok kıymetli olan hijyeni ve sakinlik hissini çağrıştırır. Besin dalında kırmızı, sarı ve turuncuyu sıklıkla görürüz. Kırmızı, iştahı temsil eder. Sarı renk ise dikkat caziptir. Turuncu da güç demektir. Bilhassa fast food zincirleri bu renkleri tüketiciyi çekmek için sıklıkla kullanır. Moda ve hoşluk dallarındaki markalar ekseriyetle siyah, beyaz ve mor renklerini kullanır. Siyah, zarafeti ve lüksü, beyaz ise sadeliği ve saflığı temsil eder.

Altın, gümüş ve mor tonları lüks markalar tarafından tercih ediliyor

Mor, yaratıcılık ve lüksle ilişkilendirilir ve bu da onu üst seviye moda ve hoşluk markaları için uygun kılar. Yeşil, sürdürülebilirliğe, etraf dostu olmaya ve çevresel nedenlere odaklanan markalar için doğal bir seçimdir. Büyümeyi, doğayı ve etrafa olan bağlılığı sembolize eder. Altın, gümüş ve mor tonları lüks markalar tarafından sıklıkla tercih edilir. Altın zenginliği, başarıyı ve ayrıcalığı temsil ederken, gümüş gelişmişliği tabir eder. Mor, lüksü ve yaratıcılığı temsil eder.”

Markaların renk seçerken, iki temel renk seçmesinin önerildiğini de lisana getiren Kumsal Kınay, “Bu formda tüketicilerin markayı anımsama ve akılda tutma oranları da artıyor. En tesirli ve tüketiciyi satın almaya teşvik eden renkler kırmızı, mor ve mavidir.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen