Cts. Nis 27th, 2024


Kanser başlı başına varoluşsal korkuları gündeme getiren bir hastalık iken göğüs kanseri kelam konusu olduğunda fizikî görünümdeki değişimler bayan ruh sıhhatini derinden etkiliyor. Kanserli göğsün alınması manasına gelen mastektominin sadece bir uzuv kaybı değil, kadınlığı temsil eden bir organın yitimi manasına geldiğini söz eden Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Yaşamda varlığını sürdürmeye dair telaşların yönetildiği, depresif yakınmaların ele alındığı, iç motivasyonun yüksek tutulmaya çalışıldığı ve toplumsal dayanağın yapılandırıldığı bir psikoterapi süreci planlanabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, göğüs mastektomisinin bayanların ruhunda yarattığı tesire ait değerlendirmede bulundu.

Yalnızca bir uzuv kaybı değil

Kanserin başlı başına varoluşsal dertleri gündeme getiren bir hastalık iken göğüs kanseri kelam konusu olduğunda fizikî görünümdeki değişimlerin bayan ruhsallığını etkilediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Meme kanserinin tedavisindeki müdahalelerden biri olan mastektomi, en anlaşılabilir haliyle kanserli göğsün alınması manasına gelir. Bu cerrahi uygulama sırf bir uzuv kaybı değil, kadınlığı temsil eden bir organın yitimi ile bayanlarda ruhsal dengeyi derinden sarsabiliyor.” dedi.

Beden imajına dair algısını olumsuz etkiliyor

Hastalığın kendisi her ne kadar hayatı tehdit etse ve hayatın devamlılığı için mastektominin gerekli görüldüğü durumlar olsa da bu usulün de zorlayıcı yanlarının olduğunu lisana getiren Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, “Mastektomi ile birlikte bireyin cinsel hayatı, vücut imajına dair algısı, fonksiyonelliği, özgüveni ve yakın alakaları üzerinde olumsuz tesirlere neden olması mümkün.” diye konuştu.

Kadınların duygusal açıdan sürece hazır olmasını beklemek gerçekçi değildir

Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, fizyolojik açıdan birtakım değişiklikler yaşayan bireyin ruhsal açıdan da birebir kalmamasının beklenen bir durum olduğunu da söyleyerek, “Ancak birey süreç hakkında ne kadar bilgi sahibi olsa da duygusal açıdan sürece hazır olmasını beklemek gerçekçi değildir. Tedavi süreci, bir yandan hayatta kalmaya yönelik isteklerin daha besbelli olduğu, başka yandan hayatın sonlanabileceğine dair kaygıların yaşandığı dalgalı seyredebilen bir periyottur.” dedi.

Psikolojik yeterli oluşun da sağlanması bu tedavide kritik kıymete sahip

Bu süreçte en yeterli gelebilecek dayanak bireyin yakınlarıyla sağlanabildiğini de tabir eden Uzman Klinik Psikolog Sedef Koç Bal, şunları anlattı:

“Hem bireyin hem de yakınlarının ruhsal takviye almaları bu sürecin yeterli yönetilmesi açısından sıklıkla önerilir. Fizyolojik uygun oluşu hedeflerken, ruhsal düzgün oluşun da sağlanması bu tedavide kritik kıymete sahiptir. Ömürde varlığını sürdürmeye dair tasaların yönetildiği, depresif yakınmaların ele alındığı, iç motivasyonun yüksek tutulmaya çalışıldığı ve toplumsal dayanağın yapılandırıldığı bir psikoterapi süreci planlanabilir. Ruhsal dayanıklılığın desteklenmesiyle birlikte bireyin fonksiyonelliğinin de korunması hayli değerlidir. Tıbbi tedaviyi aksatmadan, bilhassa bireye güzel gelen günlük rutinlerinin devam ettirilmesi uygun olacaktır.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen