Sal. Nis 30th, 2024


İklimin psikolojimizi etkilemesinin nedenleri neler olabilir?

İklimin psikolojimize olan tesirlerini karmaşık bir formda şekillendiren birçok farklı dinamik bulunmaktadır. Öncelikle, iklim değişikliği, gelecekteki belirsizliklerle ilgili telaş yaratan değerli bir faktördür. Beşerler; doğal felaketler, hava olayları üzere hususlarda geleceğe dair belirsizliklerle karşılaştıkça, ruhsal sıhhatleri olumsuz tarafta etkilenmeye başlayacaktır. Bununla birlikte, iklim değişikliği, çevresel sıkıntıları ve hayat üslubu değişikliklerini de beraberinde getirmektedir. Doğal felaketler, ekosistem ziyanları üzere olaylar, bireylerin çevresel meselelere karşı hassas olmalarına ve bu durumların psikolojilerini etkilemesine neden olmaktadır. Birebir vakitte, sahip oldukları ömür biçimlerini iklim değişikliği sebebiyle kısıtlandırmaları yahut değiştirmeleri de hayli telaş ve gerilim yaratan bir etkendir.

Peki, iklim değişikliğinin ruhsal tesirlerini fark etmek için hangi işaretlere dikkat etmelisiniz? 

  1. Üzüntü ve Çaresizlik: İklim değişikliğiyle ilgili meseleler karşısında daima üzgün hissetme ve geleceğe dair ümitsizlik hisleri, gerilim seviyesinde artış, telaş yahut depresyon üzere duygusal değişikliklere sahip olabilirsiniz.
  2. Fiziksel Belirtiler: İklim değişikliğiyle ilgili niyetler nedeniyle uyku sisteminizde bozulmalar, baş ağrıları, mide rahatsızlıkları üzere gerilimin fizikî belirtileri, güç kaybı ve genel bir halsizlik durumu başlamış olabilir.
  3. Sosyal İzolasyon: İklim değişikliğiyle ilgili tasalar, beşerler ortasındaki münasebetleri olumsuz etkileyerek toplumsal izolasyona yol açan temel bir sebeptir. İklim tasası nedeniyle etrafınızla temas kurmaktan kaçınma yahut toplumsal etkileşimde azalma gözlemliyorsanız bu hususa dikkat etmenizde yarar vardır.
  4. Konsantrasyon Zorlukları: İklim değişikliğiyle ilgili niyetlerinizin, günlük görevlerinize odaklanmanızı zorlaştırabilir.
  5. Doğayla Temasta Azalma: Doğal etraf ile kontakta bir azalma yahut doğal alanlara olan ilginizi kaybetmiş olabilirsiniz.
  6. İklimle İlgili Obsesyon: Sürekli iklim değişikliği konusunu düşünüyor ve bu mevzuda daima kaygı duyuyor olabilirsiniz.

Bu belirtiler elbette bireyden bireye değişim göstermektedir.  Bu belirtilerin siz de var olduğunu düşünüyorsanız, diğerleriyle durumunuzu paylaşabilir ve gerekli gördüğünüz yerde uzman takviyesi alabilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen