Cts. Nis 27th, 2024


İngiltere’ye besin ihracatında gaye 2 milyar dolar

 

Dünya üretim ve ihracatında başkan olduğumuz besin eserleri İngiltere’de tanıtıldı

 

Gıda ihracatçıları Londra’da 100’e yakın iş görüşmesi gerçekleştirdi

 

 

7 milyar doları aşan ihracat sayısına ulaşan Egeli besin ihracatçıları, “Gıda Dallarında Sürdürülebilir İhracat UR-GE Projesi”yle besin ihracatında sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırma gayretinde.

 

Sürdürülebilirlikte öncü Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı uyumu ve takviyesiyle İngiltere’nin başşehri Londra’da 6 – 9 Kasım 2023 tarihinde “Gıda Bölümlerinde Sürdürülebilir İhracat UR-GE Projesi” kapsamında besin eserleri dalına özel sektörel ticaret heyeti tertibi gerçekleştirdi.   

 

Türkiye’nin üretim ihracatında dünyada başkan olduğu kuru meyveden zeytin zeytinyağına meyve zerzevat mamullerinden baharatlara kadar pek çok eser İngiltere pazarında tanıtıldı.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lideri Jak Eskinazi, “İngiltere dördüncü en büyük ihracat pazarımız. 2022 yılında Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatı 12 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Ekim devrinde ise 9,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 89’u sanayi üzerine. Türkiye sanayi eser kümelerinde İngiltere’nin en kıymetli tedarikçileri ortasında. Ticaret Bakanlığımızın desteklediği Milletlerarası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi (UR-GE) kapsamında besin kesiminde faaliyet gösteren ihracatçılarımızı bir ortaya getirerek, memleketler arası pazarlarda sürdürülebilirlik teması altında yeni regülasyonlar ve standartlara ahenk sağlayabilmelerini, rekabet güçlerini artırmayı hedefliyoruz. AB ve Gümrük Birliğinden ayrılan İngiltere ile ülkemiz ortasındaki Özgür Ticaret Muahedesi (STA) kapsamında müzakereler devam ediyor. STA’nın güncellenmesi ve yeni alanlara açılması ile birlikte ihracatımızın daha da artacağını öngörüyoruz. Verimli bir sektörel ticaret heyetini geride bıraktık. Türkiye ile İngiltere ortasındaki ticaret hacminin gelişmesini arzuluyoruz.” dedi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Türkiye’de tarım eserleri organik eser ihracatında başkan pozisyondayız. Tarım eserleri ihracatımızı son 1 yıllık periyotta yüzde 12 artırarak 7,3 milyar dolara taşıdık. 10 milyar dolar gayemize ulaşmak ve besin sistemimizin güzelleştirilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Besin Kesimlerinde Sürdürülebilir İhracat UR-GE Projesi kapsamında gerçekleştirilen heyet ile 10 Türk firmamız üretim ve ihracatında başkan olduğumuz kuru meyve, su eserleri, zeytin, zeytinyağı, bitkisel yağ, odundışı orman eserleri, meyve zerzevat mamullerini besin ithalatçısı İngiliz firmalara tanıttı. Türk besin ihracatçılarımız İngiltere’den 35 firma ile toplam 100’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. İngiltere ile ülkemiz ortasındaki STA kapsamında müzakerelerin devam ettiğinden hareketle, Türkiye’den İngiltere’ye zeytinyağı ihracatında gümrük vergisinin sıfırlanmasının çabucak hemen bütün gereksinimini İspanya, İtalya üzere AB ülkelerinden karşılayan ve yıllık ortalama 70 bin ton zeytinyağı ithal eden İngiltere pazarında ülkemizin değerli bir hisse edinmesi sağlanmış olacak. İkili temaslarda bu taleplerimizi lisana getirdik. Bu temasların önümüzdeki süreçte ihracat sayılarımıza olumlu yansımalarını göreceğiz. İngiltere’ye besin ihracatımızı 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. İkili iş görüşmeleri yoluyla iki ülke ortasındaki köprü olma görevimizi en âlâ biçimde ileriye götürmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen