Çar. May 1st, 2024


Kaspersky Küresel Araştırma ve Tahlil Takımı (GReAT), son raporunda FakeSG kampanyası, Akira fidye yazılımı ve AMOS macOS hırsızı kullanan siber hatalılar tarafından kullanılan üç yeni stratejiyi ortaya çıkararak üç çapraz platform tehdidinin ortaya çıktığını belirledi.

Siber hatalılar kurbanları istismar etmek için çeşitli platformlarda sofistike taktikler kullandığından, günümüzde kabahat odaklı yazılım ortamı daima bir evrim geçiriyor. Kaspersky uzmanları, platformlar ortası fidye yazılımları, macOS hırsızları ve makus emelli yazılım dağıtım kampanyaları üzere çeşitli tehditleri daima tahlil ediyor.

GReaT tarafından ortaya çıkarılan en son siber tehdit, yasal web sitelerinin gerçek olmayan tarayıcı güncelleme bildirimleri görüntülemek üzere ele geçirildiği FakeSG oldu. Bu bildirimlere tıklamak ziyanlı bir evrakın indirilmesini tetikliyor ve değişen URL’lere karşın izlenen yol (/cdn/wds.min.php) sabit kalıyor. İndirilen belge, saklı komut belgelerini çalıştırarak kullanıcılardan tarayıcılarını güncellemelerini istiyor ve zamanlanmış misyonlar aracılığıyla kalıcılığını sağlıyor. Arşivin içindeki makus niyetli yapılandırma evrakı Komuta ve Denetim (C2) adresini açığa çıkararak bu kampanyanın karmaşıklığını vurguluyor.

  Hem Windows hem de Linux sistemlerini etkileyen yeni bir fidye yazılımı varyantı Akira, perakende, tüketim malları ve eğitim kurumlarını gaye alarak dünya çapında 60’tan fazla kuruluşa süratle bulaşmayı başardı. Platformlar ortasında çalışabilme özelliği, farklı bölümler üzerindeki geniş tesirini vurguluyor. Conti ile birebir klasör dışlama listesi üzere özellikleri paylaşan Akira, tahlil teşebbüslerine karşı güçlendiren eski stil minimalist dizayna ve ayırt edici bir Komuta ve Denetim (C2) paneline sahip. Bu, siber tehditlerin gelişen karmaşıklığını vurguluyor.

Yeni tehditlerin gerisinde yatan makûs maksatlı yazılımlar yükseliyor

Nisan 2023’te ortaya çıkan ve başlangıçta Telegram’da aylık 1.000 ABD dolarına satılan AMOS macOS hırsızı, Go’dan C’ye evrilerek klonlanmış yazılım sitelerinde berbat maksatlı reklamlar dağıtıyor. Ayrıyeten makus emelli reklamcılık üzere aldatıcı teknikler kullanarak macOS sistemlerine sızıyor, kullanıcı datalarını Komuta ve Denetim sunucusuna iletilmek üzere alıp sıkıştırıyor ve tanımlama için eşsiz bir UUID kullanıyor. Bu, Windows platformlarıyla olan klâsik bağlantılarından saparak potansiyel güvenlik açıklarından yararlanan, macOS’a has hırsızlığa dair artan eğilimi yansıtıyor.

GReAT kıdemli güvenlik araştırmacısı Jornt van der Wiel, şunları söylüyor: “Siber tehditlerin dinamik ortamına ahenk sağlamak, dijital ortamlarımızı korumak için çok değerlidir. Bu yeni kabahat yazılımlarının ortaya çıkışı ve siber hatalıların farklı işletim sistemleri için kullandıkları standart dışı sistemler, tespit konusunda tetikte olmanın ve inovasyonun aciliyetinin altını çiziyor. Hatalılardan bir adım önde olmak kolektif bir efor gerektiriyor ve gelişen siber tehditlere karşı savunmamızı güçlendirmek için daima araştırma ve işbirliğinin kıymetli rolünü vurguluyor.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen