Cum. May 3rd, 2024


KIŞIN BEĞENİLEN MEYVESİ NARIN SIHHATE 9 FAYDASI

Birçok topluma nazaran rahmetin simgesi olan narın sıhhat için de pek çok yararı bulunuyor. Güçlü antioksidan içeriği bulunan nar, diyetlerde rahatlıkla tüketilebiliyor ve sindirim sistemine de uygun geliyor. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. N. Sinem Türkmen, narın yararları hakkında bilgi verdi.

Nar 3 kat fazla antioksidan içeriyor

Nar en yararlı meyveler ortasında yer almaktadır. Narda; lif, B6, B1, B2, B3, B5, C, E, K vitaminiyle birlikte kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko bulunmaktadır. Nara bu manada vitamin ve mineral deposu denilebilir. Pek çok besinden üç kat daha fazla antioksidan içerir. Antioksidanlar, beden hücrelerini hür radikallerin verdiği hasardan korur. Narın sıhhate yararları ortasında şunlar yer almaktadır: 

  1. Yüksek tansiyonu düşürür: Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felçlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Tertipli nar tüketiminin kan basıncını düşürdüğü tarafında araştırmalar bulunmaktadır. 
  2. Eklem ağrılarına âlâ gelir: Nardaki bileşiklerin iltihap önleyici tesirleri bulunur ve eklemlerle ilgili problemlerde narın yarar sağlayabilmektedir.  
  3. Kalp krizi riskini düşürür: Kalp hastalıkları dünyada yaygın mevt sebeplerinden biridir. Narda bulunan punisik asidin kalp sıhhatini koruduğu bilinir. Yüksek trigiliserid seviyesine sahip 51 şahısta yapılan 4 haftalık çalışmada günde 800 mg nar çekirdeği yağının trigliseridi düşürdüğü, HDL oranının yükseldiğini göstermiştir. Ayrıyeten farklı araştırmalar nar suyunun yüksek tansiyonu düşürdüğünü ortaya koymuştur.
  4. Kanser riskini azaltır: Narın antioksidan içeriğiyle; prostat, mide kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri, göğüs kanseri üzerinde olumlu tesirleri olduğu çeşitli çalışmalarca gösterilmiştir. 
  5. Sindirim sistemine güzel gelir: Narın sindirim sistemi üzerine olumlu tesirleri vardır. Antibakteriyel ve antiviral tesiriyle bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri ortadan kaldırır. Şişkinlik ve kabızlığı önler. 
  6. Mantar enfeksiyonlarıyla savaşır: Nardaki bitki bileşikleri ziyanlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardımcı olabilir. Kimi bakteri çeşitleriyle ve ayrıyeten Candida albicans mantarına karşı tesirlidir.   Anti-bakteriyel ve anti-mantar tesirleri, ağzınızdaki enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara karşı da esirgeyici olabilir. 
  7. Hafızayı güçlendirir: Narın hafızayı iyileştirebileceğine dair kimi deliller vardır. Yapılan araştırmalar ayrıyeten narın Alzheimer hastalığıyla savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  8. Cilt kolajenini artırır: Vücuttaki kolajen yaşlandıkça azalmaktadır. Ayrıyeten berbat beslenme, sigara ve başka olumsuz ömür usulü alışkanlıkları kolajenin süratli kaybedilmesine neden olabilir. Narın antioksidan içeriği yaşlanmayı önler.
  9. Dengeli hidrasyonu sağlar: Narın hem yağlı hem de kuru cilt tipleri için yararlı olduğunu söylenir. Nardaki antioksidanlar sayesinde ciltteki yağ- nem istikrarı korumaktadır.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen