Cts. May 4th, 2024


İş yapış hallerinde ihtilal yaratan dijital dönüşümün sürat kazandığı günümüzde kurum içi irtibat hem çalışanlar hem de şirketler için daha kritik hale geldi. Bilhassa meskenden ve hibrit çalışma modelinin giderek yaygınlaşması, beyaz yakalıların aidiyet hissini yitirmesine ve iş arkadaşlarıyla irtibatta zorlanmasına neden oluyor. Mavi yakalılar ise dijitalleşme sürecinin dışında tutulduğu için çalıştığı kurumla sağlıklı ve sürdürülebilir bir münasebet yürütemiyor. Bu meselelere tahlil sunmayı hedefleyen genç teşebbüsçü Merve Yorgancılar Işıtmak, yeni jenerasyon İK platformu Ming’i kurarak mavi ve beyaz yakalı tüm çalışanları tek bir platformda buluşturdu. 

 Tüm çalışanların birbiriyle ve kurumla olan etkileşimini artırmayı hedefleyerek yola çıkan Merve Yorgancılar Işıtmak, Ming’i kurum içi irtibat platformu olmaktan çok daha öteye taşıdı. Telefona yüklenen uygulama aracılığıyla şirket içi toplumsal ağ yaratan Ming sayesinde çeşitli anketler yapılarak çalışanların geri bildirimde bulunması, istek ve taleplerini lisana getirmesi sağlanıyor. Ayrıyeten çalışanlar platformda ilan yayınlayabiliyor, bordro ve müsaadelerini dijital ortamdan takip edebiliyor. “Şirketler dijitalleşme sürecinde odağına beyaz yakalıları aldı. Meğer pek çok işletmede çalışanların büyük kısmı mavi yakalı. Biz de mavi yakalılara konuşma hakkı vermek istedik” diyen genç girişimci Merve Yorgancılar Işıtmak, Ming’in yola çıkış kıssasını, sunduğu katkıları ve gelecek maksatlarını anlattı.

Kariyer ömründe teşebbüsçü rolünü üstlendi

Sabancı Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra dört yıllık ajans tecrübesinin akabinde aile şirketi olan Yorglass’ta çalışmaya başlayan Işıtmak, şirkette kurumsal irtibat departmanını kurma vazifesini üstlendi. Bu sırada iç bağlantısı güçlendirecek bir platforma gereksinim olduğunu gören genç teşebbüsçü, çalışanların birbiriyle ve kurumla olan etkileşimini artırmak için Ming’i kurdu. Yorglass İdare Heyeti Üyesi olarak sürdürdüğü meslek ömründe teşebbüsçü rolünü de üstlenen Işıtmak; işe ve emeğe bedel veren, tüm fikirlere açık, üniversal kaliteyi temel alan, tüm paydaşların etkileşimde olduğu bir çalışma kültürü oluşturdu.

“Beyaz yaka ve mavi yakayı tek platformda birleştirdik”

İçinde bulunduğumuz periyotta patron markası bağlantısını daha şeffaf hale getirmenin çalışanlar için ne kadar değerli olduğunu gözlemleyerek bu yola çıktıklarını belirten Işıtmak; “Bununla birlikte fark ettik ki, birçok şirket dijitalleşmeyi çoklukla beyaz yakalılara odaklayarak ilerliyor. Meğer Türkiye’de çalışanların büyük bir kısmı mavi yakalı ve biz onların da dijitalleşmeye katılmaya hazır olduklarını fark ettik. Ayrıyeten B2B bir şirket olarak içerik oluşturma konusunda büyük zorluklar yaşadık. Bu noktada kurum içi irtibatı artırmak, aidiyet hissini güçlendirmek ve motivasyonu yükseltmek emeliyle yola çıktık. Her çalışanın dijitalleşme sürecine katılması gerektiğini savunan bir vizyonla çalışanların kurumları için paylaşım yapmasını kolaylaştıran bir platform olan Ming’i kurmaya karar verdik” diye konuştu.

Şirketlerin gereksinimlerine nazaran özelleştirilebiliyor

Ming’i bir yazılım şirketi bakış açısı ile değil, sanayi şirketleri bakış açısı ile geliştirmeyi sürdürdüklerini kaydeden Işıtmak, “Bu yaklaşımımızla Ming’i öbür şirketlerin de iç irtibat süreçlerini yönetebilecekleri bir uygulama haline dönüştürdük. İşletmeler etkinliklerini burada paylaşabilir, anketler düzenleyebilir, çalışanlardan geri bildirim alabilir, eserlerini tanıtabilir, bordrolar indirilebilir ve müsaade talepleri oluşturabilir. Ming, içinde birçok farklı modül barındırması özelliğiyle şirketlerin gereksinimlerine nazaran özelleştirilebiliyor. Motivasyon için ayrılan bütçeye nazaran özel çalışmalar yapabiliyoruz” dedi.

Çalışanlar ortasında ankete iştirak oranı yüzde 80 arttı 

Ming ile çalışanların süratle dijital İK süreçlerine ahenk sağladığını ve ankete iştirak oranlarının yüzde 80 arttığını vurgulayan Işıtmak; platformun çalışanlara sunduklarına ait şu bilgileri verdi: Çalışanlar her aksiyonlarında puan kazanıyor ve bu puanları uygulama içindeki marketlerde kullanabiliyor. Ming, e-posta adresi gerektirmiyor, böylelikle çalışanlar telefon yahut sicil numarası üzere erişilebilir bilgileri ile platforma giriş yapabiliyor. Uygulama üzerinde kurum içi faaliyetler yayınlandığı için çalışanlar kurumlarını daha yakından tanıyabiliyor. Örneğin, çalışanlar tarafından yapılan “iş ayakkabımızdan mutlu değiliz” bildirimi, şirket tarafından süratle kabul gördü ve çalışanların konforu sağlandı. Ming’in ilan modülüne çalışanlar okudukları kitapları ekledi ve iş arkadaşlarıyla paylaştı. Böylelikle kitaplar aracılığıyla çalışanlar o güne kadar hiç tanımadıkları arkadaşlarıyla tanışma fırsatı yakalıyor. Ayrıyeten ders kitaplarının fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle kitap çemberi oluşturduk. Şirket çalışanları çocuklarının mezun olduktan sonra kullanmadığı kitaplarını iş arkadaşlarının çocuklarıyla fiyatsız olarak paylaşabiliyor. Bu sayede bir toplumsal yardımlaşma ağı da kurmuş oluyoruz.”

Depremde dayanışma grubu oluşturdu

Ming’i daha kapsamlı ve entegre bir iç bağlantı platformu haline getirmek için farklı dinamiklere yanıt verecek yeni modüller geliştirdiklerini söyleyen Merve Yorgancılar Işıtmak, “2020 yılında İzmir’deki zelzelenin akabinde ortaya çıkan ve dayanışmanın gücünü temsil eden ilan modülümüzü geliştirdik. Bu üzücü olayın akabinde birçok şirket içerisinde dayanışma ikliminin güçlendiği bir devirde çalışanlar ortasında büyük bir dayanışma örneği görüldü. Biz de bu pahalı tecrübesi daha kalıcı ve yararlı hale getirmek emeliyle Ming’e bu modülü entegre ettik. Tıpkı halde Kahramanmaraş merkezli zelzeleler sırasında da bu modülün büyük yararını gördük. Uygulamamızı, dayanışmanın gücüyle sağladığı yararları dikkate alarak farklı boyutlara taşımaya devam ediyoruz” tabirlerinde bulundu.

Yıl sonunda 25 bin çalışana ulaşmayı hedefliyor

Ming, şu anda Manisa, Bolu, Eskişehir ve Çerkezköy’deki yedi Yorglass işletmesinde 2 bin çalışan tarafından kullanılıyor. Yıl sonunda 25 bin çalışan sayısına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Işıtmak; “Küçük bir yazılım grubuyla başladığımız seyahatimize Gebze Teknopark’ta devam ediyoruz. Yeni firmalara tanıtım ve satışlar yapmaya başladık. Çağın gereklerine uygun bir vizyon ışığında ilerleyen dinamik bir grup olarak kendimize büyük amaçlar koyduk” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen