Cts. Nis 27th, 2024


Bilhassa soğuk havayla direk temas eden el ve yüz bölgesinde kuruluğun daha fazla olduğu bölgelerdir. Sık duş alan bireylerde de kuruluk daha fazladır. Küçük çocuklarda daha sık gördüğümüz ve soğuk havalarda dudaklarını sık sık yalaması ile tükürüğün hasarlandırıcı etkisi ağız çevresinde çatlama ve kızarıklık ile kendini gösteren dudak egzaması hiç de seyrek değildir. Cilt kuruluğu yaşın ilerlemesiyle birlikte daha fazla görülmeye başlar. Derinin üst katmanının yaklaşık yüzde 10’luk kısmını oluşturan suyun ölçüsünün azalması deride çatlamaya, kaşıntıya ve kuruluğa neden olur. Cilt kuruluğu olan kişilerin çoğunda altta yatan bir hastalık yoktur. Kuru cilde sahip olan bireylerin büyük çoğunluğunu ise sık duş alan bireyler oluşturur. 

Atopik yapılı ciltler daha ihtimamlı olmalı!

Ayrıca günlük hayatta kullandığımız kozmetik eserler, sıcak su, kimyasal unsurlar içeren deterjanlar, giysilerin neden olduğu sürtünme, sık sık hava seyahati gerçekleştirme, rüzgâra maruz kalma, hava kirliliği ve klima kullanımı da kuruluğa yol açan sebepler ortasında. Bu faktörlerin dışında egzama ve sedef üzere cilt rahatsızlıkları, metabolik bazı faktörler ve tiroid bezinin yeterince çalışmıyor oluşu da cilt kuruluğuna neden olabilir.Bol su tüketimi ve cildinin yapısının uygun tespit edilmesi değerlidir. Atopik (alerjik) yapılı şahıslar olağan bireylere nazaran daha kuru bir cilde sahiptir. Günlük hayatın düzenlenmesi, kullanılan eserlerin seçimi kıymet arz eder. Duşta daima keselenmek ve uzun vakit geçirmenin cilt kuruluğunu arttırdığını bu sebeple duş sonra nemlendirici krem kullanılması gerekir. 

Sabundan kaçının!

Losyon formunda kullanılacak ürünler özelikle banyo sonrası ilk 3 dakika içinde kullanımı tercih edilmelidir. Cildine nemlendirici kullanamayan şahıslar banyoda, banyo yağlarını hemen duş sonrası kurulanmadan sürebilirler. Kullanılan duş jelleri ve temizleyiciler duruma nazaran nemlendirici içerikli ya da syndet formunda yani sabun olmayan temizleyiciler olmalıdır. Sabun kullanımı cildi çok kurutacağı için banyoda tercih edilmemelidir. Ayrıyeten alerjik bünyeli şahıslar için kokusuz ve renksiz ürünler daha az alerji riski olduğu için tercih edilmelidir. 

Dışarıya çıkarken nemlendiricinizi sürmeyi ihmal etmeyin!

Özelikle dışarı çıkarken açıkta kalan alanlara nemlendirici kullanımı değerlidir. Nemlendirici tercihleri kullanılacak bölgeye nazaran değişir. Yüz bölgesinde kullanılacak nemlendiriciler kişinin cilt tipine nazaran değişir. Yağlı ciltler su bazlı nemlendiriciler kullanması gerekirken kuru ciltler daha yağlı eserler kullanmalıdır. Yüzde yağlı eserlerin kullanımı sivilceyi tetikleyebilir. El bölgesinde bedene nazaran daha yağlı eserler kullanmalıdır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen