Cum. May 3rd, 2024

Hem hastaların hem de tabiplerin hayatını kolaylaştırıyor

Yapay zeka uygulamaları diş tedavisi sürecinde artık daha fazla kullanılıyor

Diş tedavisinde yapay zeka uygulamalarının, tedavi sürecini uygunlaştırmak ve dental sıhhat hizmetlerini optimize etmek için giderek daha fazla kullanıldığını belirten uzmanlar birtakım uygulamaların hala gelişmekte olduğunu söylüyor. Yapay zekanın, diş tabiplerine cerrahi müdahalelerde yardımcı olmak için robotik sistemlerle entegre edilebileceğine değinen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Bu avantajlar, diş tedavisi teknolojilerinin hayatımızı kolaylaştırdığı ve daha tesirli, daha rahat ve daha kalıcı tedaviler sağladığı manasına gelir. Fakat, teknolojilerin kullanımı, uzmanlık ve tecrübe üzere faktörlerle birlikte tesirli hale gelir.” dedi.

Üsküdar Diş Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, şimdi gelişme kademesinde olan diş hekimliğinde yapay zeka uygulamalarının, diş tedavisinde ne üzere avantajları olabileceğini kıymetlendirdi.

Diş tedavisinin her basamağında yapay zeka kullanılabiliyor 

Diş tedavisinde yapay zeka uygulamalarının, tedavi sürecini güzelleştirmek ve dental sıhhat hizmetlerini optimize etmek için giderek daha fazla kullanıldığını belirten Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, teşhis ve teşhisten hasta bağlantısına kadar her evrede yapay zeka uygulamalarının kullanıldığını söyledi.

Yapay zekanın, dental röntgen manzaralarını tahlil ederek diş hastalıklarını tanılamada yardımcı olabileceğini tabir eden Bellaz, şöyle devam etti:

“Derin öğrenme algoritmaları kullanılarak, yapay zeka sistemleri diş çürükleri, periodontal hastalıklar ve başka patolojik durumları tespit edebilir. Bu sayede, daha erken teşhis ve tedavi müdahaleleri yapılabilir. Ayrıyeten diş doktorlarına tedavi planlama sürecinde rehberlik edebilir. Hastanın ağız yapısı ve mevcut diş durumu üzere faktörleri kıymetlendirerek, optimal bir tedavi planı oluşturabilir. Bu planlamalar, implant cerrahisi, protez uygulamaları ve ortodontik tedaviler üzere karmaşık süreçlerde bilhassa yararlı olabilir.”

Yapay zeka, robotik sistemleri yönlendirerek cerrahi sürecin doğruluğunu artırabilir 

Yapay zekanın, diş tabiplerine cerrahi müdahalelerde yardımcı olmak için robotik sistemlerle entegre edilebileceğine değinen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Robotik cerrahi, hassas ve tekrarlanabilir süreçler yapabilme yeteneği sayesinde implant yerleştirme yahut kök kanal tedavisi üzere prosedürlerde kullanılabilir. Yapay zeka, robotik sistemleri yönlendirerek cerrahi sürecin doğruluğunu artırabilir.” dedi.

Yapay zekanın diş tabiplerinin hastane yahut klinik idaresi konusunda da yardımcı olabileceğini belirten Bellaz, “Randevu planlaması, hasta kayıtları, faturalandırma ve envanter idaresi üzere süreçleri otomatikleştirerek verimliliği artırabilir. Ayrıyeten, yapay zeka hastalarla irtibatta de kullanılabilir. Ses yahut metin tabanlı konuşma arabirimleri aracılığıyla hastaların sorularını yanıtlayabilir, tedavi süreciyle ilgili daha fazla bilgiye erişmesi ve kendi sıhhat idaresine daha aktif bir halde katkıda bulunmasını sağlayabilir. Chatbotlar, hasta sorularını yanıtlayabilir ve randevu taleplerini yönetebilir.” diye konuştu.

Daha az ağrılı tedaviler yapılabiliyor 

Diş tedavisinde gelişen teknolojinin hem hastanın hem de doktorların hayatını nasıl kolaylaştırdığına da değinen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, “Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi müddetlerini kısaltarak daha süratli sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar. Örneğin, CAD/CAM (Bilgisayar Takviyeli Tasarım/Bilgisayar Dayanaklı Üretim) teknolojisi kullanılarak, diş implantları, dental kronlar yahut veneerler üzere onarımlar tıpkı gün içinde yapılabilir. Bu da hastaların tekrar tekrar kliniklere gitmek zorunda kalmadan tek seansta tedavi olmalarını sağlar.” dedi.

Gelişmiş anestezi teknikleri ve dijital görüntüleme sistemleri üzere teknolojilerin de diş tedavileri sırasında ağrı ve rahatsızlığı minimize etmeye yardımcı olduğunu tabir eden Bellaz, ayrıyeten lazer teknolojisi kullanılarak, daha az invaziv ve daha az ağrılı tedavilerin yapılabildiğini söyledi.

“Teknolojilerin kullanımı, uzmanlık ve tecrübe üzere faktörlerle birlikte tesirli hale gelir”

Diş tedavisi için kullanılan dijital röntgen aygıtları, üç boyutlu görüntüleme sistemleri ve intraoral tarayıcılar üzere teknolojilerin, diş doktorlarının daha hakikat teşhisler koymalarını sağladığını belirten Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz şunları şöyledi:

“Bu da tedavi sürecinin daha tesirli olmasını ve gereksiz prosedürlerin önlenmesini sağlar. Teknoloji, diş doktorları ve hastalar ortasındaki irtibatı artırır. Hasta eğitimi için kullanılan dijital görseller ve simülasyonlar, hastaların tedavi sürecini daha yeterli anlamalarına yardımcı olur. Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sonrası uzun vadeli sonuçların güzelleştirilmesine yardımcı olur. Örneğin, dental implantlarda kullanılan kemik büyüme uyarıcıları ve implant tasarımı teknolojileri, implantın beden tarafından daha güzel kabul edilmesini ve uzun periyodik dayanıklılığını sağlar.

Bu avantajlar, diş tedavisi teknolojilerinin hayatımızı kolaylaştırdığı ve daha tesirli, daha rahat ve daha kalıcı tedaviler sağladığı manasına gelir. Fakat, teknolojilerin kullanımı, uzmanlık ve tecrübe üzere faktörlerle birlikte tesirli hale gelir.”

Diş hekimliği teknolojileri gelişmeye devam ediyor 

Diş hekimliğinde kullanılan yeni teknolojik aygıtlara da değinen Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, bu teknolojileri şöyle anlattı:

“İntraoral tarayıcılar, diş tabiplerine hastaların ağızlarını dijital olarak tarayarak üç boyutlu modeller oluşturma imkanı sağlar. Bu sayede klâsik alçı kalıplarının kullanılması ihtiyacı ortadan kalkar ve daha süratli, daha yanlışsız ve daha konforlu bir formda diş onarımları yapılabilir. CAD/CAM (Bilgisayar Takviyeli Tasarım/Bilgisayar Takviyeli Üretim) sistemleri, diş tabiplerinin bilgisayar ortamında diş onarımlarını tasarlamalarını ve üretmelerini sağlar. Bu sistemler, dental kronlar, veneerler, inleyler/onleyler, diş implantları ve öteki onarımlar üzere özelleştirilmiş diş yapılarını süratli bir formda üretebilir. Dijital röntgen aygıtları, klasik sinema tabanlı röntgenlerin yerini alarak diş doktorlarına daha süratli, daha az radyasyon maruziyeti ve daha net imajlar sunar. Bu sayede dişlerin ve çene yapısının daha güzel teşhisi sağlanır. Bunlar yalnızca birkaç örnek olup diş hekimliğinde daima bir gelişme artarak devam etmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen