Cts. Nis 27th, 2024


Yan yatanlarda boyun, sırt ve bel ağrıları daha az görülüyor

Uyku konumu olarak sıklıkla sırtüstü, yüzüstü ve yan yatmanın tercih edildiğini tabir eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, “Uyku durumunun omurga ağrıları üzerine tesirini inceleyen çalışmalar, yan yatma alışkanlığı olan şahıslarda boyun, sırt ve bel ağrılarının daha az görüldüğünü ortaya koydu.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, boyun, sırt ve bel ağrıları açısından yanlışsız uyku durumu hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Özaras, boyun, sırt ve bel ağrılarının, ömür kalitesini düşüren ve en sık doktora müracaat sebepleri ortasında yer alan sorunlar olduğunu söz ederek, dinlendirmeyen gece uykusu ve sabah ağrılı uyanmanın da günlük hayatı ve iş hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Uyuma durumu, yatak ve yastık seçiminin pek çok araştırmaya mevzu olduğunu da lisana getiren Prof. Dr. Özaras, şöyle devam etti:

“En sık ahenge hallerinin sırtüstü, yüzüstü ve yan yatma olduğu biliniyor. Uyku durumunun omurga ağrıları üzerine tesirini inceleyen çalışmalar, yan yatma alışkanlığı olan bireylerde boyun, sırt ve bel ağrılarının daha az görüldüğünü ortaya koydu. Omurgayı destekleyen bir yatakta yan yatma, omurganın en az yük taşıdığı ve dokuların zorlanmadığı bir ahenge durumudur.”

Orta sertlikte yataklar ideal

Yatağın niteliklerinin de omurga kaynaklı ağrıları azaltmada tesirli olduğunu anlatan Prof. Dr. Özaras, “Yatak çok yumuşak olmamalı, omurganın fizyolojik durumunu muhafazaya müsaade vermeli. Çok sert yataklar yeterli takviye sağlamakla birlikte çoklukla kullanıcılar tarafından konforlu bulunmuyor. Bu nedenle orta sertlikte yataklar ülkü. Ayrıyeten, yataklar terlemeye neden olmayan bir gereçten yapılmış olmalı” diye görüşlerini tabir etti. 

Boyun bölgesinin desteklenmesi ağrıları azaltıyor

Prof. Dr. Özaras, uyku sırasında boyun bölgesinin uygun bir yastıkla desteklenmesinin boyun ağrılarını azalttığını kaydederek, kelamlarını şöyle tamamladı:

“İdeal yastık yüksekliği 10-12 cm’dir. Yatarken boyun çok geriye, öne yahut yana düşmemeli, orta hatta kalmalıdır. Boyun için özel üretilen kavisli yahut rulo halindeki yastıkların ağrıyı azalttığı argüman edilmekte lakin yapılan araştırmalarda bunu destekleyen kâfi delil yok.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen