Cts. Nis 27th, 2024

Covid’e çok benziyor!

RSV(Solunum Sinsityal Virüsü) çoklukla sonbahar ve kış aylarında salgınlar yapan bir virüstür. Hastalık semptomları RSV için spesifik değildir. Covid, İnfluenza, Adenovirüs, Parainfluenza üzere virüs enfeksiyonları ile klinik olarak ayırt etmek güçtür. Fakat çocuk hastalarda daha sıklıkla bronşit ve bronşiolit yapması ile öbür virüs enfeksiyonlarından ayrılabilir.

 RSV müspetlik oranı yaklaşık %60 

Sağlık Bakanlığının datalarına nazaran 4-10 Aralık 2023 tarihleri ortasında İnfluenza dışı teneffüs yolu enfeksiyonlarında RSV hadiselerin yaklaşık %20’sini oluşturmaktadır. Ağır teneffüs yolu enfeksiyonlarında, RSV müspetlik oranı yaklaşık %60’dır. Acil ve polikliniklere son zamanlardaki müracaatlarda teneffüs yolu enfeksiyonları fazlaca gelmektedir. Teneffüs yolu enfeksiyonu semptomları olan hastaların acil servisler yerine polikliniklere başvurması daha uygundur.

2 Yaş altına ağır bakım!

Erişkinlerde burun akıntısı, öksürük, hapşırma, ateş, halsizlik ve iştahta azalma üzere hafif belirtileri vardır. Her yaş kümesinde hastalık yapıyor olmasına rağmen bilhassa 2 yaş altı çocuklarda hastaneye yatış ve ağır bakım ihtiyacına neden olabilecek enfeksiyonlara neden olabilir. Sağlıklı insanlarda hafif orta şiddette teneffüs yolu enfeksiyonuna neden olurken Altı aydan küçük bebeklerde, kronik akciğer hastalığı bulunan çocuk ve erişkinlerde, prematüre bebeklerde, lösemi ve ağır immün yetmezlik hastalarında, bakımevinde kalan yaşlılarda ağır seyredebilir.

Antiviral İlacı Yok!

Temas ve teneffüs yolu ile hastalık bulaşır. Hastalık tanısı teneffüs yollarından alınan numunenin PCR sistemi ile çalışılması ile konur. RSV için kullanılabilecek tesirli bir antiviral ilaç yoktur. Grip ve Covid’in bilakis klinik kullanımda bir aşısı yoktur. Tedavi çoklukla semptomatik ve destekleyici bakımdan ibarettir. Bu nedenlerle temas, dezenfeksiyon ve izolasyon tedbirleri korunmada epey kıymetlidir.

Akdeniz diyeti ile beslenin, sigara ve alkolden uzak durun, fizikî olarak etkin olun, dostluklar kurun, erişkin yaş aşılamaları için hekiminize başvurmayı unutmayın. Sıhhatle kalın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen