Cts. Eki 19th, 2024

Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Bizans stantları hakkında kapsamlı bilgi edinmek isteyen sanatseverler için rehberli cins programları sunuyor. Sonlu sayıda iştirakçiyle gerçekleşecek “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergi çeşidi 18 Ocak ve 24 Şubat’ta küratör Buyruk Alışık eşliğinde, İstanbul’dan Bizans’a stant çeşidi ise 27 Ocak ve 1 Mart’ta standın proje yöneticisi Gülru Tanman rehberliğinde gerçekleşecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, açıldığı günden bu yana büyük ilgi toplayan Bizans stantları için bir dizi rehber cins düzenliyor. İştirakçiler, Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün ortaklaşa hazırladığı “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” ve İstanbul’dan Bizans’a stantları hakkında detaylı bilgi edinme fırsatı bulacak.

Yeşilçam’dan podyumlara Bizans’ın tanınan kültürdeki yansımaları
İsmini Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Panorama” isimli romanındaki bir cümleden alan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Tanınan Kültürde Bizans sergisi, Bizans’a atfedilen sembollerin ve kıymetlerin farklı sanat mecralarında nasıl yer bulduğunu ortaya koyuyor. Edebiyattan görüntü oyunlarına, çizgi romandan müziğe, sinemadan modaya, Bizans’ın tanınan kültürdeki temsillerini ele alan stantta, 50’yi aşkın memleketler arası sanatçı, muharrir, illüstratör, müzisyen, sinemacı ve moda tasarımcısının Bizans’a atfedilen eşsizliği ve egzotizmi yorumlayan işleri yer alıyor. Standın içeriği ve hazırlık süreci hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyen sanatseverler, 18 Ocak ve 24 Şubat tarihlerinde küratör Emir Alışık’ın rehberlik edeceği cinslere katılabilir.

Bizans İstanbul’una yolculuk
Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün, Brigitte Pitarakis’in küratörlüğünde hazırladıkları İstanbul’dan Bizans’’a: Tekrar Keşfin Yolları, 1800-1955 sergisi Osmanlı başşehrinin Bizans araştırmalarının şekillenmesindeki merkezi rolünü irdeliyor. Arkeolojik yapıtların, gösterişli bir üslupta fotoğraflandırılmış az kitapların, baskı ve haritaların, özgün arşiv fotoğrafları, doküman ve fotoğrafların tematik bir bütünlük içinde bir ortaya getirildiği stant, bugüne kadar gereğince çalışılmamış bir alana mercek tutuyor. Standın rehberli çeşitleri 27 Ocak ve 1 Mart’taproje yöneticisi Gülru Tanman’ın iştirakiyle gerçekleşecek.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen