Per. Nis 25th, 2024

Oksitosin hormonu vücudumuzda hipofiz bezinin arka kısmında bulunan bir kadınlık hormonudur. Diğer bir adıyla mutluluk hormonudur.

Oksitosin hormonu stres, anksiyete ve depresyonu azaltır. İlişkilerin sağlamlaştırılamasını sağlar. Bunu oksitosin hormonu olmayan, azalan, ihtiyacı olan kişilerin haz arayışına girmeleri kanıtlar. Oksitosin parkinsona da iyi gelir. Bunun yanında oksitosin hormonunun normal doğumu kolaylaştırdığı görülmüştür. Çünkü; oksitosin hormonu rahmin kasılmasına yardımcı olur. Pek tabi oksitosin; emzirme sürecinde sütün süt kanallarından meme ucuna gelmesine yol açtığı için emzirmeyi de kolaylaştırır. Oksitosin sosyal yetenekleri de geliştirir. Bu durumun kanıtı olarak içe kapanma eğiliminde olan bireylerde oksitosin miktarının az olduğu görülmüştür. Oksitosin tehlikeye karşı savunma güdüsünü tetiklemektedir. Bireylerdeki kortisol ( stres hormonu) ile savaşmakta bu sayede uykuyu düzene sokmaktadır. Oksitosin kötü anıları azaltırken toplumsal bilgiler ile ilgili hafızayı arttırdığı bilinmektedir. Erkeklerde üremeye yardımcı olur. Duygu ve davranışları dengeleyip düzenler. Oksitosin hormonu ne kadar yüksekse ağrı eşiği de yüksektir. Oksitosin merkezi sinir sisteminde kimyasal haberci olarak görev yaparken,kan dolaşımında bir hormon görevini üstlenir.

Peki bu önemli hormonun vücudumuzda eksikliğini nasıl anlarız?:

Bireyde mutsuzluk ve/veya depresyon belirtileri, stres ve kaygı, migren, huzursuzluk-sinirlilik- gerginlik, uyumsuzluk gibi belirtiler varsa oksitosin hormonunda bir eksiklik durumu mevcuttur.

Oksitosin eksikliğinin yol açtığı durumlar nelerdir?:

Oksitosin bir kadınlık hormonu olduğu için özellikle kadınlarda çok önemli olumsuz etkilere sahiptir. Normal doğumu güçleştirme ihtimali ve süt inme refleksini önleme doğal olarak emzirmeyi güçleştirme durumu mevcuttur. Oksitosin düzeyinin düşük olması bireyin depresyon ihtimalini arttırır. Erkeklere bakıldığında; üreme, bağlanma ve sadakat gibi alanlarda problemlere neden olabilir. Bu durumun tam aksi olarak, bir erkekte oksitosin düzeyinin yüzsek çıkması da iyi huylu prostat büyümesine, bu durum sonucunda idrar şikayetlerine yol açacaktır.

Buradan da anlayacağımız gibi erkeklerde de oksitosin vardır. Ancak işlevi kadınlara göre daha azdır. Oksitosin erkekte spermin hareketliliğinde ve testesteron üretiminde etkilidir. Yapılan araştırmalar takviye oksitosin hormonu alan erkeklerde sosyal ilişkilerde ve genel ruh sağlığında daha dengeli davranışlar gözlenmesine rastlanmıştır.

Bu kıymetli hormonun miktarını arttırmak için neler yapılmalı?:

Evcil hayvan beslemek, müzik dinlemek, masaj, cinsel ilişki, sevgiyi paylaşmak, spor yapmak, egzersiz yapmak gibi olumlu deneyimler oksitosin artışına yardımcı olur. Çünkü; oksitosin artışı rahatlama ile bağlantılı bir durumdur.

Buna ek olarak tabiî ki oksitosin arttıracak besinler bulunmaktadır:

Oksitosini arttırmak aslında bu zamana kadar fark etmeden hepimizin yaptığı bir şey. Bu şu şekilde bir durum; yediğimiz peynir, yoğurt, içtiğimiz süt, kahve veya su aslında oksitosini arttırıyor. Kışın yediğimiz bir portakal veya kivi, ya da tv başında ağzımıza attığımız birkaç fındık/ ceviz. Aslında oksitosini arttırmak bu kadar kolay. Tam tahıllı bir ekmek ve biraz peynir eşliğinde yapacağınız bir kahvaltı, yeşil yapraklı sebzeler veya balıkla öğlen veya akşam yemeği, üzerine bir kahve hele ki çikolota eşliğindeyse oksitosin düzeyimiz oldukça artacaktır. Buna ek olarak zeytin yağlı yemekler ve acı biber de oksitosin miktarını arttırır.

Bu sayede; otizm, şizofreni, duygu durum bozuklukları, yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, alkol ve madde bağımlılığı, agresyon, intihar eğilimi, yeme bozuklukları, kişilik bozukluklarını kapsayan geniş bir ruhsal sorunlar yelpazesinden korunmuş olacaksınız. Çünkü; yapılan araştırmalara bakıldığında neredeyse tüm psikolojik rahatsızlıklar oksitosin sistemine ait bozukluklardır. Yine yapılan bu araştırmalar oksitosinin ruhsal rahatsızlıklara iyileştirici bir etkisinin olduğunu deneyler ile kanıtlamıştır. Oksitosin ve terapiler birleştiğinde daha rahat bir şekilde bu psikolojik rahatsızlığı atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Oksitosinin faydası çoktur, bu nedenle dozunu kaçırmadan oksitosininizi arttırın. Sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen