Paz. May 5th, 2024

Turkuaz, antik çağlardan bu yana popülaritesini hiç kaybetmeyen en eski değerli doğal taşlardan biridir. Binlerce yıllık görkemli bir geçmişe sahip bu taş, aralık ayının doğum taşı olarak bilinir. Turkuaz taşının, iyi talihi ve pozitif enerjiyi teşvik ettiğine inanılır.

Turkuaz taşı, ismini 13.yüzyılda Venedikli tüccarların Türkiye’den satın alıp, Avrupa’ya getirdikleri ‘Türk taşı’na atıfta bulunan Fransızca ‘Pierre Tourques’ ifadesinden almıştır.

Van Cleef & Arpels turkuaz taşı

Bu değerli taş, yeryüzünde doğanın etkisiyle kayaçların arasında milyonlarca yıl içerisinde oluşmuştur. Rengi, içerisinde bulunan demir ve bakır miktarına bağlı olarak, zengin mavi ve yeşilin tonlarında çeşitlilik gösterir. Bakır, turkuazın mavi tonlara katkıda bulunurken; demir ve krom bir miktar yeşil ekler. Bu taşın oluşumu ve saf mavi rengi gerçekten jeolojik bir mucize!

Nişabur Turkuaz Madeni

Firuze taşı ismiyle de bilinen turkuaz taşı, ilk olarak Antik Mısır’da kullanıldı. Taşa sahip olmanın, takan kişiye iyi şans ve genel refah getirdiği düşünülüyordu. Arkeologlar, Mısır mezarlarının keşfinde kralın MÖ 5500 tarihinde turkuaz boncuklar taktığını belgelediler. Metropolitan Museum of Art’ta sergilenen MÖ 1850’den turkuaz kutsal mısır böceği taşlı altın yüzük bunun ilk örneğidir.

Metropolitan Museum of Art’ta sergilenen kutsal mısır böceği turkuaz taşlı altın yüzük, MÖ 1850

Mısır’daki Sina Yarımadası ve İran, turkuaz taşların önemli bir tarihi kaynağıydı. 17. yüzyıl İran’ında turkuaz taşı o kadar değerliydi ki zenginlik ve güçle eşanlamlıydı. Pers İmparatorluğu bu taşı mimari ve mozaiklerine entegre ederek, cami duvarlarını süsledi ve rengini kutsal saydı.

Orta Meksika’daki Aztekler, turkuaz taşını maskeler, zırhlar, bıçaklar ve mücevherler üzerinde; dini tören ve ritüelleri için kullandılar. Kızılderili toplulukları, turkuaz taşının mavi rengini gökyüzünün ve denizin ruhu olarak kabul edip taktılar. Böylece gök tanrılarının, onları gökten görebileceklerine inandılar. Avrupa geleneğinde hediye olarak verilen turkuaz yüzük, “beni unutma” anlamına geliyordu.

Farklı kültürlerde çeşitlilik gösterse de, bu taşa duyulan saygı her kültür arasında çok benzerdir. Turkuazın eşsiz rengi, onu kutsal veya koruyucu kabul ettirmiştir.

Yakın zamana kadar, mücevher endüstrisi turkuazı çok ciddiye almadı ve ona koleksiyonlarında pek yer vermedi. Kadınların, mücevher kutularında değil de aksesuar kutularında yer aldı. Yaz ayları gelip, deniz ve güneşe kavuşunca bronz tenimizi turkuazla süslemek aklımıza geldi.

Neyse ki son trendler, değerli taşın yüksek mücevher koleksiyonlarına girmesinin yolunu açtı. Turkuaz, yepyeni bir seviyeye taşındı ve birçok ünlü markanın koleksiyonlarına girdi.

Harry Winston
Fiji Kolye

Adanın muhteşem güzelliğini yakalayan, mavi tonlu nadir bulunan kabaşon turkuaz, safir ve pırlantalardan oluşan benzersiz mücevherin yaratılması iki yıldan fazla sürdü.

Van Cleef & Arpels
Perlée Koleksiyonu

Akdeniz manzaralarından ilham alan on iki eşsiz parçadan oluşan koleksiyon Perlée, 1920’lerden beri Van Cleef & Arpels için çok sevilen bir malzeme olan turkuazın güzelliğini gözler önüne seriyor.

De Grisogono
Boule Bilezik

48.00 karat mavi bir turkuaz, 8.55 karat ametist ve 303 tane tsavorit ile tamamlanarak bu eşsiz parça ortaya çıkmış.

De Grisogono
India Kolye
5.80 karat 264 tane zümrüt ve 25.50 karat 23 tane turkuaz damla içeren zarif kolye…

Bulgari
Yüksek Mücevher Serpenti Turkuaz Kolye

İkonik Serpenti koleksiyonunun turkuaz yorumu… 77 turkuaz, oniks, zümrüt ve pırlanta ile 18 ayar beyaz altın Bulgari Serpenti yüksek mücevher kolye…

Emily P. Wheeler
Chubby Yüzük (One-of-a-Kind)

Emily’nin imzası olan Chubby Yüzük, çarpıcı renkli kombinasyonları ve beklenmedik malzeme kompozisyonları ile bir sıçrama yaptı. Her yüzük benzersiz ve el yapımı…


Ve tabi ki en sevdiğimiz turkuaz mücevher…
Kraliçe Mary Turkuaz Broş

Viktorya dönemi broşu, Kral Edward VII ve Kraliçe Alexandra’nın 1893’te Kraliçe Mary’ye bir düğün hediyesiydi. Kraliçe Elizabeth,1953’te broşu Kraliçe Mary’den devraldı ancak 2014 yılına kadar halk önünde takmadı.

En son 2020 yılında, koronavirüsle ilgili özel bir yayına nadiren taktığı turkuaz broşu ile katıldı. Kraliçenin, yıllardır mücevherlerini bir olayın önemine dikkat çekmek için kullandığı biliniyor. İyimser bir umut, dayanıklılık ve daha iyi günlerin geri geleceğine dair sözlerle halka seslenirken; turkuaz broşu şifa, sevgi ve koruma sembolüydü.

Dilerim, turkuaz binlerce yıldır olduğu gibi aralık ayında doğanlara ve takanlara şifa, sevgi ve koruma vermeye devam etsin.

ŞUBAT AYINDA DOĞANLARIN DEĞERLİ TAŞI: AMETİST

MART AYINDA DOĞANLARIN DEĞERLİ TAŞI: AKUAMARİN

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen