Çar. May 15th, 2024

Yurdun farklı vilayetlerinde tesirli olan rüzgar ve fırtına günlük hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Rüzgarlı havalarda en kıymetli tehlike kaynaklarından birisinin de iç içe ömür alanlarındaki yapılar olduğunu vurgulayan uzmanlar, düşen objelere karşı riskli yerlerin altında yürünmemesi gerektiğini söylüyor. Bilhassa rüzgarlı havalarda karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyumadan evvel kesinlikle sobaların söndürülmesini tavsiye ediyor. Uzmanlara nazaran rüzgarlı havalarda meydana gelebilecek kazaları önlemek için motosiklet ve scooter üzere araçların kullanılmasına orta verilmesi gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Bilimleri Fakültesi İş Sıhhati ve Güvenliği Kısım Lideri Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, tesirini artıran rüzgarlı ve fırtınalı hava muhalefetinin neden olabileceği kazalardan korunmaya yönelik son derece kıymetli tavsiyeler paylaştı.

Açık alan ve yüksekteki çalışmalara orta verilmeli

Tüm iş sıhhati ve güvenliği uygulamalarında olduğu üzere çalışma ortamı ve şartlarının rüzgarlı havanın maddi tesirini azaltmada belirleyici faktör olduğunu vurgulayan Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan kelamlarına şöyle devam etti:

“Açık alanda ve yüksekte yapılan çalışmalarda insan sıhhati ve maddi hasar tesirini ortadan kaldırmak için çalışmalara orta verilmeli. Bilhassa yaygın bir kesim olan inşaatlarda çalışanların öngörülemeyecek formda düşen yahut devrilen cisimlere karşı korunması gayesiyle çalışmalar mutlaka durdurulmalı. Çevresel tesirler sınırlandırılabiliyorsa çalışanların rüzgar istikametini tespit ederek gerçek hareket etme, gerektiğinde inançlı bölgeye sığınma yahut fırtına tesiri azalana kadar inançlı postürde kalma üzere bahislerde güvenlik eğitimleri de İSG temel eğitimleri içerisinde verilmeli. Rüzgara karşı güvenlik şuuru oluşturulan çalışanlara baret ve ferdî kollayıcı donanımlar kullandırılmasıyla denetimli saha çalışmasına müsaade edilmeli.”

Motosiklet ve scooter tehlike yaratabiliyor

Pandemi sonrası artan kurye/kargo talebini karşılama hedefi ve trafikten etkilenme seviyesi düşük olması nedeniyle artan motosikletlerin yanı sıra yakın ulaşım tercihinde kullanılan elektrikli scooterların kullanımına katiyetle orta verilmesi gerektiğini belirten Uçan, “Motosikletler ve elektrikli scooterların bilhassa kullanıcılar tarafından taşınabilmesi için tartıları düşük tasarlanmış olması, muhtemel rüzgar yahut fırtına tesirine karşı kuvvetini etkiliyor. Bu nedenle şoförlerin yahut kullanıcılarının hayatını tehlikeye atacağı üzere istenmeyen sonuçlara neden olabiliyorlar.” dedi.

Elektrikli scooter kullanımı denetlenmeli

Motosiklet kullanıcılarının bilhassa olumsuz hava şartlarında inançlı sürüş teknikleri konusunda eğitilmeleri gerektiğini tabir eden Uçan, “Özellikle iş nedeniyle motosiklet kullanan şoförlerin, patronları tarafından çok taraflı inançlı sürüş eğitimleri tamamlandıktan sonra işbaşı yapmaları sağlanmalı. Son günlerde kullanıcı yaşı sınırlamasına dikkat edilmeksizin herkes tarafından erişilebilir olan elektrikli scooterların kullanımı denetlenmeli. Scooter’lar anlık muhtaçlığı karşılamaya yönelik olduğu için kiralayıcılar tarafından ‘güvenli sürüş eğitim’ demosu izlenilmeden kullanımı aktifleştirilmeyecek halde programlanarak bir nebze olsa güvenlik şuuru için temel oluşturulabilir.” halinde tavsiyelerde bulundu.

Binalardaki tabela ve levhalara dikkat!

Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, rüzgarlı havalarda en değerli tehlike kaynaklarından birisinin de iç içe hayat alanlarında bulunan yapılar olduğunu söyledi ve kelamlarına şöyle devam etti:

“İnsan trafiğinin ağır olduğu yerleşim alanlarındaki yapıların dış cephelerinde konumlandırılan levha, tabela ve dekor eserleri üzere gereçlerin kullanımına genel olarak sonlandırma getirilmeli. Değişen iklim şartları sonucunda kestirilemeyen rüzgarlı hava şartlarının oluşumları nedeniyle her an olacak üzere hazırlıklı inançlı ömür alanları oluşturulmalı. Tüm yapılarda olması gereken taban güvenlik tedbirlerinde, basma yükünün az olması nedeniyle uçma ve yıkılma üzere tehlikelerin önüne geçebilmek ismine çatıların dayanıklılığı periyodik olarak yetkili şahıslar tarafından hesaplanmalı ve gerekli kontrollerle bu yaygınlaştırılmalı.”

İşte hayat kurtaracak tavsiyeler…

İş Sıhhati Kısım Lideri Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, rüzgarlı havalarda hayat kurtaracak tavsiyelerini şöyle sıraladı:

– Açık alanda ve yüksekte çalışma durdurulmalı,

– Kimi ekipmanlara özel tedbir alınmalı. Örneğin taşınabilir vinçlerin rüzgar istikametine dönmesi ve devrilmemesi için freni boşta bırakılmamalı.

– Kapıları operatörün elinden kuvvetli bir formda çeken rüzgar nedeniyle oluşan gerilmeleri, burkulmaları ve ortada kalıp sıkışmaları engellemek için araç rüzgarı daima geriden alacak biçimde park edilmeli.

– Etrafa savrulan objeler nedeniyle çarpma olaylarına karşı baret kullanılmalı.

– Rüzgarın eşyaları savurması nedeniyle düşen bir baret yahut objeye reaksiyon veren emekçiler nedeniyle kaymalar, düşmeler ve tökezlemelerin olmaması için rüzgara hakikat yürünmeli.

– Küçük uçan enkaz ve toz parçacıkları nedeniyle göz yaralanmalarını engellemek için iş gözlüğü kullanılmalı.

– Rüzgar varken itme, çekme ve kaldırma işleri yüklerin düşmemesi için durdurulmalı.

– Yükseltilmiş yüzeylerden düşen objelere karşı tedbir almak üzere riskli yerlerin altında yürümemeye dikkat edilmeli.

– Rüzgarlı havalarda damperli kamyonların devrilme riskine karşı dikkatli olunmalı.

– İskele ve çatılardan uzak durulmalı.

– Kargo depolama kapı mandalları ve tırnakları denetim edilmeli.

Sobalar uyumadan evvel kesinlikle söndürülmeli

Bu cins havalarda ileri yaştaki bireylerin, kalp, yüksek tansiyon ve gibisi kronik hastalığı olanların dışarı çıkmamalarını öneren Dr. Rüştü Uçan, “Özellikle konutlarda karbon monoksit zehirlenmelerine karşı sobaların gece yatmadan bir mühlet evvel söndürülmesi yani yanma faaliyetinin büsbütün sonlandırılması gerekiyor. Karbonmonoksit havadan hafif olması ve odaların tavanına gerçek birikim yapması nedeniyle menfez boşlukları kapatılmamalı. Ayrıyeten hermetik kombilerin baca ağızları kapalı balkonda içeri değil dışarı verilmeli. Sobaların, gazlı şofbenlerin ve katı yakıtlı termosifonların bacalarının ve borularının kış aylarına girmeden evvel temizletilmesi, bacalarda aykırı rüzgarlara karşı engelleyici ekipmanların kullanılması son derece değerli. Böylelikle, alınacak minimal tedbirler ile tabiat olayları felaket olmaktan çıkacak ve insan sıhhati için inançlı hayat alanları oluşturulmuş olacaktır.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen