Sal. Haz 11th, 2024

İlk bakışta kelebeğe benzeyen kırmızı lekeler, Lupus hastalığının en göze çarpan belirtileri ortasında yer alır. Eklem ağrılarıyla başlayan Lupus, yalnızca ciltte değil tüm bedende da tesirini gösterir. Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı, Dr. Ayşegül Navdar Lupus hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Lupus (Kelebek Hastalığı) Nedir?

Yüzde oluşan kelebek biçimine misal kırmızı lekelerin görülmesinden ötürü halk tarafından kelebek hastalığı olarak bilinen Lupus, bedende birçok organa tesir eden romatizmal hastalıktır. Bu hastalık otoimmün sınıfına giren bir hastalık çeşididir. Otoimmün hastalıkları, hastanın bağışıklık sisteminin hakikat çalışmaması sonucunda, kendi hücrelerini de yabancı unsur olarak görmesiyle oluşur.

Lupus Nasıl Oluşur?

Lupus hastalığı oluştuğunda, kolajene karşı bağışıklık sistemi saldırısı kelam konusu olur. Günümüzde Lupus hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de çevresel ve genetik faktörlerin ayrıyeten hormonların tesirinin olduğu düşünülmektedir. Özelikle de gerilim, enfeksiyon, kullanılan kimi ilaçlar ve maruz kalınan ultraviyole ışınları hastalığı tetikleyebilir. Östrojen, hastalığın oluşumunu artırıcı testosteron ise azaltıcı tesir eder.

Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalıkta birinci gözlemlenen yorgunluk ve eklem şişmesi üzere şikayetler olur. Lupus, eklem iltihaplanmaları biçim bozuklukları üzere sıkıntılara neden olmaz. Yorgunluk ve şişmenin ilerisindeki belirtiler ise deri, saç ve bedenin kimi bölgelerinde görülen bozukluklardır. Bu belirtiler farkı hallerde gözlemlenebilir.

Yüz bölgesinde kelebeğe emsal üzere bir algı yaratan kırmızı lekeler görülebilir. Ayrıyeten hastada kurdeşen, sivilce, saç dökülmesi üzere öbür belirtiler de ortaya çıkabilir. Birçok Lupus hastası ışığa karşı çok hassaslık gösterebilmektedir. Güneş ışınlarına maruz kalmakla birlikte ciltteki şikayetler de artabilir bu nedenle hastalık gelişme de gösterebilir.

Lupus hastalığının değerli problemlerinden biri de böbrek tutulumu meydana getirebilmesidir. Bu durum maalesef vefatla sonuçlanabilir. Hastalık sürecinin ilerlemesi ile kan kıymetlerinde bozukluk, bağırsak ve mide sorunları, iştahsızlık, bulantı üzere başka belirtiler de kendini gösterebilir. Hastalık büsbütün ortadan kalkmamasına karşın aşikâr periyotlarda ilaçlarla hastalığın hafifletilmesi mümkündür.

Lupus Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Lupus hastalığı, başlangıçta eklem ağrılarıyla ortaya çıktığı için bireylerin teşhis ismine öncelikle antinükleer antikor (ANA) testi yaptırması gerekir. Testin müspet olması durumunda Anti-ENA ve Anti-ds DNA testleri de yaptırılmalıdır. Kesin teşhis test sonuçlarından sonra konur. Birinci yapılacak antinükleer antikor testi müspet çıksa bile Lupus hastalığı için bu test tek başına kâfi değildir.

Lupus Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Lupus’ta, güzelleşme süreci ateşlenmeyle devam eden bir hastalıktır. Süreçte gerekli görüldüğünde kortizon dışı antiromatizmal ilaçlar, sıtma ilaçları ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Tedavide en çok kullanılan ilaç ise kortikostreoidlerdir. Kortizon kullanımından evvel ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalık, bağışıklık sistemini düzgünleştirici tedavilerle denetim altında tutulabilir. Lakin hastalığın büsbütün ortadan kaldırılması şimdi mümkün değildir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen