Per. Nis 25th, 2024


Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı

26 Mayıs’ta, 41 vilayette yapılacak

Deprem Bölgesi’ndeki Vilayetler İçin 100 Kontenjan

Annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi imkanları yetersiz, yetenekli öğrencilere tam burslu, yatılı, kolej eğitimi fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2024 yılı Giriş İmtihanı, 26 Mayıs Pazar günü saat 11.00’de, Türkiye’nin 41 vilayetinde düzenlenecek.

160 yıllık tarihiyle Türkiye’nin eğitim alanındaki birinci sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti, kurulduğu günden bu yana “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla çocukların hayatını değiştirmeye devam ediyor.

Annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi imkanları nitelikli eğitim almak için yetersiz, ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı’nda başarılı olan, mali durum araştırması ve sıhhat konseyi denetiminden geçen öğrenciler, ortaokuldan başlayıp liseden mezun oluncaya kadar 8 yıl boyunca tam burslu, nitelikli eğitim alma imkânı kazanacak. İmtihana, öğrenciler dilerlerse https://www.darussafaka.org/egitim-kurumlari/darussafaka-sinavi adresinden de müracaat yapabilirler. 

Her yıl imtihanı kazanan öğrencilerin başta eğitim olmak üzere sıhhat, beslenme, barınma, kıyafet, eğitim malzemeleri üzere tüm ihtiyaçlarının karşılandığı ve nitelikli eğitim aldığı Darüşşafaka Eğitim Kurumları mezunu öğrenciler; İngilizceyi yeterli seviyede bilen, 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip, en az bir müzik aleti çalabilen, spor yapan, akademik taraftan güçlü, entelektüel merak kazanmış gençler olarak üniversiteye başlıyor. Darüşşafaka, başarılı öğrencilerini üniversite eğitimleri mühletince de burs vererek destekliyor.

Her sene çok daha fazla öğrenciye şefkat yuvası olabilmek için çalıştıklarını belirten Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, “Bu yıl sarsıntı bölgesi de dahil olmak üzere 41 vilayette imtihanımızı gerçekleştireceğiz. Geçtiğimiz yıl olduğu üzere bu yıl da sarsıntı bölgesinden 100 öğrenciye ek kontenjan oluşturduk. 26 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz imtihanla 81 vilayetimizden anne ve/veya baba kaybı yaşamış, maddi imkanları yetersiz çocuklarımıza nitelikli eğitim imkanı tanıyacağız.” dedi.

Darüşşafaka’nın giriş şartlarına sahip tüm çocukları imtihana davet eden Ebru Arpacı, “Özellikle 4. sınıf öğretmenleri ile okul müdürlerimizin dayanağı çok önemli… Okullarında şartlarımıza uyan öğrencilerin imtihanımıza katılmasını sağlayarak, bir çocuğun ömrünün eğitimle değişmesine vesile olabilirler.” diye konuştu.

DARÜŞŞAFAKA’DA NASIL BİR EĞİTİM VERİLİYOR?

Bugünden 15-20 yıl sonrasını planlayan Darüşşafaka, öğrencilerini o günün şartlarına nazaran yetiştiriyor.  Türkiye’nin ortaöğrenim seviyesinde birinci robot kadrosunu kuran, birinci yapay zekâ sınıfını, birinci Tekno Girişimcilik Gençlik Merkezi’ni, birinci Sanal Gerçeklik-Artırılmış Gerçeklik (VR-AR) laboratuvarını açan, birinci 3D Printer Atölye ve Yarışması’nı düzenleyen okulu olan Darüşşafaka’da STEM, kodlama, girişimcilik, dijital dönüşüm eğitimleri veriliyor.

Darüşşafaka, öğrencilerine öncelikle yeteneklerini keşfedip geliştirecekleri bir eğitim ortamı sunuyor. Bugün Darüşşafaka’da öğrencilerin yeteneklerini keşfedip geliştirmeleri için 70’e yakın yetenek atölyesi bulunuyor. 

SINAV HANGİ KENTLERDE DÜZENLENECEK?

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş İmtihanı; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Antalya, Balıkesir, Batman, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Nevşehir, Ordu, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak’ta düzenlenecek. İmtihana Türkiye’nin her vilayetinden müracaat kabul edilecek. 41 vilayet dışından imtihana katılacak, maddi durumu elverişsiz öğrenci ve velilerinin en yakın imtihan merkezine gitmek için yapacakları ulaşım masrafına ise Darüşşafaka Cemiyeti tarafından takviye verilecek. 

DEPREM BÖLGESİNE 100 KONTENJAN

Darüşşafaka Eğitim Kurumları, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli zelzelelerin akabinde sarsıntılardan etkilenen 11 vilayet için ek kontenjan oluşturdu. Geçtiğimiz sene zelzeleden etkilenen 100 öğrenciye tam burslu, yatılı, nitelikli eğitim hakkı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu yıl da tekrar zelzeleden etkilenen 100 öğrenciyi kabul edecek. Sarsıntı gerçekleştiğinde bu vilayetlerde ikamet eden, eğitim ve öğretim gören öğrenciler için Darüşşafaka Giriş İmtihanı bir muvaffakiyet imtihanı değil, sıralama imtihanı olarak uygulanacak. Sarsıntı olduğunda zelzele bölgesinde eğitim alan öğrenciler, daha sonra öteki vilayetlerde ikamet etmeye başlasalar bile imtihan giriş kurallarında belirtilen dokümanları beyan ettikleri takdirde sarsıntı bölgesi kontenjanına dahil edilecekler ve hala ikamet ettikleri vilayetlerde imtihana girebileceklerdir.

SINAVA SON MÜRACAAT TARİHİ: 20 MAYIS 2024

Sınava katılmak isteyen adayların müracaat evraklarını, Darüşşafaka Ortaokulu’na 20 Mayıs Pazartesi gününe kadar elden yahut posta yoluyla ulaştırması gerekiyor. İmtihanda başarılı olan öğrenciler, mali durum araştırması ve sıhhat konseyi denetiminin akabinde ortaokuldan üniversiteye kadar tam burslu, nitelikli eğitim alma hakkı elde edecek.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş İmtihanı müracaat şartları

Öğrencinin,

  • T.C. vatandaşı olması
  • Annesinin ve/veya babasının hayatta olmaması
  • Ailesinin maddi imkanlarının kolej seviyesinde eğitim alması için kâfi olmaması
  • 2013 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olması (Yaş düzeltmesi geçersizdir.)
  • 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında ilkokul 4. sınıf öğrencisi olması

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Giriş Sınavı’na başvurmak için gerekli dokümanlar neler?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (Vefat eden ebeveynin bilgileri de dahil olmak üzere hayattaki ebeveyne ait)
  • Öğrencinin okumakta olduğu ilkokul müdürlüğünden alınacak ve “ilkokul 4. sınıf öğrencisi olduğunu gösterir” imzalı ve mühürlü öğrenci belgesi
  • (11 sarsıntı vilayetinde sarsıntısı yaşamış ve öbür bir ile naklini almışsa okul müdüründen onaylı nakil belgesi)
  • Öğrencinin dört (4) adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafı
  • Başvuru formu (doldurulmuş)
  • Tarihçeli yerleşim yeri belgesi

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen