Pts. May 13th, 2024

Ülkemizde HIV ile uğraşta rol üstlenen 5 tabip derneğinden oluşan ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ bir ortaya gelerek, Kuşkun Olmasın inisiyatifini hayata geçirdi. HIV/AIDS alanında toplumda farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireylerin test olma oranını artırmak ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek hedefiyle hayata geçirilen inisiyatif suphenolmasin.com adresinden yayına başladı.

İnisiyatifin duyurusu 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) ile AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği’nden (ACYBHD) oluşan ‘Türkiye HIV/AIDS Platformu’ temsilcisi tabipler tarafından yapıldı. Toplantıda HIV/AIDS’le ilgili Türkiye ve dünyaya ait şimdiki bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı.

Erken teşhis ve yanlışsız tedaviyle yayılmasının önüne geçilebilen HIV enfeksiyonu, tüm dünyada olduğu üzere ülkemizde de değerli halk sıhhati problemleri ortasında yer alıyor. Yeni teşhis alan HIV/AIDS olaylarının görülme sıklığı tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de artmaya devam ediyor. Bu sorun ile gayrete katkı sağlamak ismine HIV/AIDS’e yönelik ülkemizdeki çalışmalarda rol üstlenen 5 tabip derneğinden oluşan Türkiye HIV/AIDS Platformu bir ortaya gelerek Şüphen Olmasın isimli inisiyatifi hayata geçirdi.

HIV/AIDS konusunda toplumda farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireylerin test olma oranını artırmak ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek emeliyle hayata geçirilen ve suphenolmasin.comadresinden erişime sunulan Kuşkun Olmasın’ın odak noktasında riskli davranışlarda bulunan bireylerde kuşku hissini tetikleyerek, test olmaya yönlendirmek yer alıyor. İnisiyatifin web sitesinde HIV ve AIDS ile ilgili temel bilgilerin yanı sıra HIV’in teşhis ve test süreçleri ve HIV ile yaşayan bireylerin akıllarındaki toplumsal ve özel yaşama dair birçok sorunun yanıtı bulunuyor.

İnisiyatifin duyurusu 1 Aralık Dünya AIDS Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında doktorlar tarafından yapıldı. Moderatörlüğünü HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED) Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal’ın yaptığı toplantının konuşmacıları ortasında Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) HIV Çalışma Kümesi Lideri Prof. Dr. Volkan Korten, HIV Enfeksiyonu Derneği (HIVEND) Lideri Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) HIV/AIDS Çalışma Kümesi Koordinatörü Prof. Dr. Behice Kurtaran ile AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Derneği (ACYBHD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Gökengin yer aldı.

‘Şüphen Olmasın’ platformunun emeli ve projenin kapsamı hakkında bilgi veren HAKED Genel Sekreteri Prof. Dr. Serhat Ünal: “HIV/AIDS konusundaki toplumsal şuur maalesef gerektiği kadar fazla değil. Kuşkun Olmasın platformu da bu eksiklikten yola çıkarak, HIV/AIDS konusunda toplumsal farkındalık yaratmak, riskli davranışlarda bulunan bireyleri teste yönlendirmek ve HIV ile yaşayan bireylerin hayat kalitesini yükseltmek hedefiyle oluşturuldu. Bu platform vasıtasıyla vermek istediğimiz en değerli ileti, HIV kuşkusu duyan bireylere çaresiz olmadıklarını hatırlatmak ve onları test olmak konusunda yüreklendirmek. Maalesef ülkemizde test oranları istediğimiz düzeyde değil ve toplumda bu mevzuyla ilgili büyük bir önyargı ve çekince kelam konusu. Kuşkun Olmasın platformunun bizi HIV farkındalığı konusunda daha ileri bir düzeye taşımasını temenni ediyor, ülkemize güzel olmasını diliyorum.”

HIV/AIDS’in bireyleri nasıl etkilediğine dair bilgiler veren KLİMİK Derneği HIV Çalışma Kümesi Lideri Prof. Dr. Volkan Korten, HIV’in en fazla Türkiye’nin de içinde yer aldığı Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesinde artış gösterdiğini belirtti. Hadise sayısının Türkiye’de 30 bini aştığını ve dünyada da 37 milyona yaklaştığını ekleyen Korten, yapılan test sayılarının az olmadığını lakin test edilmesi gereken riskli popülasyonların test edilemediğini söz etti.

HIVEND Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise toplantıda HIV’nin bulaş yollarına dikkat çekti. Toplumda sanıldığının bilakis HIV ile yaşayan bireylere dokunmak üzere fizikî temasla, onlarla birebir yerde oturmak ve tıpkı havayı solumakla, tabak, çatal, kaşık, bıçak ve bardak paylaşmakla yahut sivrisinek, böcek sokması ile HIV’nin bulaşmadığını söyledi. Tabak, HIV’den korunmanın temelde cinsel yolla, kan yoluyla ve anneden bebeğe geçişini tedbire temeline dayandığını hatırlattı ve kelamlarına devam etti: “HIV virüsü korunmasız cinsel münasebetle, ortak kullanılan sterilize edilmemiş enjektörle, kan ve organ nakliyle yahut HIV müspet annelerden hamilelik, doğum ve emzirme devirlerinde bulaşabilen bir virüstür. Bu durumları engellemeye yönelik gerekli tedbirlerin alınması durumunda korkulacak bir hastalık değildir.

Toplantıda HIV tedavisinde günümüze kadar katedilen ilerlemelerden bahseden EKMUD HIV/AIDS Çalışma Kümesi Koordinatörü Prof. Dr. Behice Kurtaran ise şu biçimde konuştu: “Geçmişten bu yana toplumlarda bir tabu ve kaygı haline gelmiş olan HIV, artık günümüz şartlarında ölümcül değil kronik bir hastalık. Bugüne kadar 80 milyondan fazla insanı enfekte eden, 36 milyondan fazlasının ise vefatına neden olan bu enfeksiyonda tahminen de en büyük gelişmeler tedavi alanında gerçekleşti. HIV alanında kullanılan yeni tedavi formülü, hastalara aile kurup, çocuk sahibi olabilecekleri kaliteli ve sağlıklı bir hayat vaat ediyor. Devlet teminatı altında ve geri ödeme kapsamında olan bu tedavi, hastalara olağan bir ömür sunmakla birlikte, bulaş riskini de azamî düzeyde önlüyor. Yanlışsız popülasyonlara test uygulanıp, virüs denetimini sağlayacak uygun tedavilerin hastalara sunulması durumunda toplumlar HIV korkusunu geride bırakabilir. Bu hastalıkla gayrette temel olan, HIV kuşkusu taşıyan bireylerin test yaptırması ve HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır.”

HIV ile çabada en kıymetli noktanın vaktinde teşhis olduğunun altını çizen ACYBHD Genel Sekreteri Prof. Dr. Deniz Gökengin iseHIV/AIDS teşhisinin konulabilmesi için kan testinin kural olduğunu ehemmiyetle belirterek şunları söyledi: “Ülkemiz HIV tedavisinde çok güzel muvaffakiyet düzeylerinde olmasına karşın teşhiste ne yazık ki beklenen düzeyde değil. Hadiselerin birçoklarına teşhis geç konabiliyor, bu nedenle birçok olayda bağışıklık sistemi epey ziyan gördükten sonra tedavi sürecine geçilebildiğini gözlemliyoruz. HIV teşhisinde daha güzel noktaya gelebilmemiz için genel toplum taramalarının yanı sıra, HIV açısından risk taşıyan kümelere odaklanmamız ve riskli davranışlarda bulunan bireyleri teste yönlendirmek için yollar aramamız gerekiyor. Ayrıyeten HIV testlerinin yaygınlaşmasında mevcuttaki anonim test merkezlerinin kıymetli rol üstlendiğini görüyoruz. Bu merkezlerin ülkemizde sayılarının artması ve yaygınlaşmasının HIV enfeksiyonunun denetim altına alınmasına değerli katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen