Paz. Nis 28th, 2024

İster sonsuz yapılacaklar listenizi düşünüyor olun, ister yarın ki programınızı tekrarlıyor olun. Stresli bir zihni rahatlatmaya ihtiyacınız var ise son zamanlarda popülerlik kazanan bir yöntemi düşünmek isteyebilirsiniz: uyku meditasyonu.

Uyku meditasyonunda, meditasyondan elde ettiğiniz faydaların aynısını (gerilimi azaltmak ve stres zihnini azaltmak gibi), uykunun başlangıç aşamalarına yaklaştırmak için kullanıyor oluyorsunuz. Uykuya yardımcı olan değişkenler göz önüne alındığında, yüksek uyarılma vücudumuzun doğal uyku ipuçlarını maskeleyebilir. Uyku meditasyonu, kaygı, konuşkan bir zihin, algılanan tehdit ve kas gerginliği gibi uyanmayı teşvik eden faktörlerin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Uyku meditasyonu hakkında bilmeniz gerekenler…

Uyku meditasyonunun faydaları nelerdir?
Meditasyonun birçok faydası vardır. Meditasyon, genel olarak sinir sistemini düzenlemeye yardımcı olabilecek bir uygulamadır. Meditasyon, uyanık sempatik sinir sisteminin, uyku gibi sessiz koşullarda baskın olan parasempatik sinir sistemine yani dinlenme ve sindirme durumuna geçmesini sağlıyor.

Meditasyon, zihni susturmak için bir zaman ve yer bulmak, vücuttaki gerginliğin farkına varmak gibi kilit unsurlar sağlıyor. Uykuyu engelleyen yaygın bir semptom olduğunu söylenen kaygıyı azaltmaya da yardımcı olabilir.

Meditasyonun odaklanmayı teşvik ettiği biliniyor. Uykuyu engelleyen gece kaygısı yaşayanlar, uyku meditasyonunu mutlaka denemelidir. Uygulama, gelecekteki görevlerden ziyade kendini şimdiki zamana (nefese, bedene odaklanmak gibi ) odaklanmayı teşvik eder.

Uyku meditasyonuna nasıl başlanır?
Genel olarak uykusuzlukla uğraşırken, yatmadan önce bir saati bir dinlenme zamanı ayırmanın uyku için faydalı olduğu biliniyor. Bu bir saat boyunca meditasyon yapmaya karar verebilirsiniz. Bu, bir uygulama veya YouTube aracılığıyla bulunan rehberli meditasyonları içerebilir.

Bu süre zarfında odaklanmış nefes tekniklerini uygulamak da yardımcı olabilir. Meditasyonun, odaklanmış derin nefes alma ile eşleştirmenin kas gerginliğini gidermeye ve rahatlamanıza yardımcı olacağını biliniyor. Dörde kadar sayarken burnunuzdan nefes aldığınız, yedi saniye boyunca nefesinizi tuttuğunuz ve sekiz saniye boyunca ağzınızdan nefes verdiğiniz ritmik nefes veya 4-7-8 tekniğini tercih edebilirsiniz. Nefes verirken vücudunuzu ve tüm kas gruplarını gevşetmeye odaklanmak isteyeceğinizi fark edebilirsiniz. Başınızın en üstündeki kasları gevşetmeye başlayın ve her nefes verdiğinizde aşağı doğru çalışın, vücudunuzun her bir parçasının giderek daha fazla gevşediğini görselleştirin; sanki yatağınızla bütünleşiyormuşsunuz gibi.

Bu meditasyonun amacı, uykunun başlangıç aşamalarını meditasyonla değiştirmek yerine, uykunun doğal olarak gelmesi için zihni rahatlatmaktır.

Meditasyon ve uyku için en iyi uygulamalar nelerdir?
Özellikle uykusuzlukla mücadele eden kişilere meditasyon uygulamaları olarak Calm, Headspace, Insight Timer ve CBT-i Coach listeleniyor. Ama sonuçta, bunların tamamı kişisel tercihle ilgili.

Herkes için işe yarayan tek bir meditasyon yöntemi olmadığını da bilmenizde fayda var. Aktif bir zihni sakinleştirmeyi destekleyen herhangi bir strateji, sizi uykuya daha da yaklaştırmaya yardımcı olabilir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen