Pts. May 6th, 2024


Hava sıcaklıkları düşerken gribal enfeksiyonlar da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Bağışıklığını kuvvetlendirmek isteyenler geçiş mevsiminde destekleyicilere yöneliyor. Antioksidanlar da bağışıklık sistemimizin dostu. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Dilara Kocacık Uygun, “Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve öbür hastalık yapan etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek bedenin hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar. O nedenle çinko, selenyum ve e vitamini üzere antioksidandan güçlü besinlerle beslenmek bağışıklığı güçlendirecektir” dedi.

 

Sağlıklı bir ömrün temel taşlarından biri; hastalıklardan korunmak için bedenimizin savunma düzeneği olan bağışıklık sistemimiz. Bağışıklık sistemi bizi çevresel tehditlere karşı korurken sağlıklı bir ömür sürmemizi de sağlıyor. Antioksidanlar da bağışıklık sisteminin çevresel tehditlere karşı savaşmasında yardımcı oluyor.

Bağışıklık Sistemi: Bedenimizin Askerleri 

Bağışıklık sisteminin bedenimizi enfeksiyonlardan, mikroplardan ve başka hastalık yapan etkenlerden koruyan karmaşık bir sistem olduğunu söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Dilara Kocacık Uygun, “Doğumda bağışıklık sistemimiz olgunlaşmamıştır. Yaşla birlikte, enfeksiyonlarla karşılaştıkça ve istikrarlı beslenme ile gelişme gösterir ve iki ana bileşenden oluşur: doğal bağışıklık sistemi ve edinilmiş bağışıklık sistemi. Doğal bağışıklık sistemi, doğuştan gelen bir savunma sistemidir. Cildimiz, mukozal (sümüksü) salgılar ve belli hücreler (nötrofiller, makrofajlar) üzere fizikî bariyerler, bedenimizi mikroplardan korur. Edinilmiş bağışıklık sistemi ise sonradan gelişen bir sistemdir. Bedenimiz bir enfeksiyonla karşılaştığında ya da esirgeyici aşılarla özel bağışıklık cevapları oluşturur ve bu bedenimizi gelecekte tıpkı mikroplara karşı daha tesirli hale getirerek kolay iyileşmemizi  sağlar” diye konuştu.

 

Zararlı unsurlara karşı bedenimizin koruyucusu: Antioksidanlar

Beslenme, bağışıklık hücrelerinin gelişimi, bakımı ve optimal işleyişinde anahtar rol oynuyor. Besinlerle alınan besinlerin bağışıklık sisteminin uygun halde çalışmasını sağlamada kıymetli rol üstlendiğini hatırlatan Uygun, “Antioksidanlar, bedeni özgür radikaller olarak bilinen ziyanlı moleküllerin olumsuz tesirlerine karşı koruyan bileşiklerdir. Özgür radikaller aracılığıyla oluşabilecek hücre hasarlarının engellenmesinde kıymetli rol alırlar” diyerek kimi kıymetli antioksidanları sıraladı:

  • Çinko: Temel bir eser elementtir ve çeşitli hücresel fonksiyonlar için gereklidir; bilhassa, oksidatif-antioksidatif istikrarın korunmasında değerli rol oynar.
  • Selenyum: Bağışıklık sisteminin olağan işlevine katkı sağlar. Bedenimizdeki birçok fonksiyonun gerçekleşmesinde rol alır.
  • Vitamin C: Güçlü bir antioksidandır. Ayrıyeten bağışıklık sistemi hücrelerinin sıhhatini takviyeler.
  • Vitamin E: Hücre zarlarını özgür radikallerin zararlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Beta-Karoten: Vücudumuzda A vitamininin üretimine katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini takviyeler.

Antioksidanların, bağışıklık sistemini destekleyerek bedenin hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağladığını söz eden Uygun, “Bağışıklık hücreleri iltihaplanmanın azaltmasında yardımcı olur. Ayrıyeten bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara karşı savaşırken oluşabilecek özgür radikaller üzere ziyanlı unsurlar antioksidanlar ile nötralize edilerek hücrelerin hasar görmesini önleyebilirler” diyerek kelamlarını şöyle tamamladı:

Sağlıklı Hayat: Sağlıklı Bağışıklık ve Sağlıklı Nesiller

“Sağlıklı bir ömür şekli, bağışıklık sistemini ve antioksidan düzeylerini desteklemenin en âlâ yollarından biridir. İstikrarlı ve doğal beslenme, sistemli antrenman, âlâ bir uyku ve gerilimden kaçınma bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. Sonuç olarak, bağışıklık sistemi ve antioksidanlar bedeninizin sıhhatini korumak için kıymetlidir. Sağlıklı bir ömür, sağlıklı bağışıklık ve sağlıklı jenerasyonların anahtarıdır. “

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan birinci dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), erişkin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını bir çatı altında toplamaktadır. Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelişimine katkı sağlamayı ve alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasını hedefleyen AİD, memleketler arası iştirakli kongre ve bilimsel toplantılar gerçekleştirerek branş tabiplerinin ve bağlantılı sıhhat işçisinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi sağlanmaktadır. Milletlerarası bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) iş birliği yapan dernek bu iş birliklerinin ışığında milletlerarası kurumların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde muvaffakiyetle gerçekleştirmiş, ülkemizi muvaffakiyetle temsil ederek biliminin ilerlemesine kıymetli bir katkı sunmuştur. Tekrar farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyeleri için bilimsel toplantılara iştiraki için maddi takviye sağlamakta dernek üyeleri dışında da bedelsiz bir halde kurs ve okul biçiminde çeşitli eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen