Çar. May 1st, 2024


Daha güzel bir eğitim, daha âlâ bir iş, daha uygun bir meslek üzere bitmek bilmeyen koşturmacanın insanı yıpratıp yorduğunu lisana getiren Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, tükenme sürecine girmeden, kişinin kendini bu çok süratli dönen hayat çarkının döngüsünden kurtararak, ‘kendine, kendin ile baş başa kalma fırsatı’ vermenin değerine işaret etti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, günlük hayatın koşturmacası ve gerilimi içerisinde insanın, kendisi ile baş başa kalma isteğinin arttığını ve hatta bunun bir gereksinim haline geldiğini söyledi.

Günümüz kaidelerinin, memnun ve huzurlu bir hayattan çok muvaffakiyet odaklı bir ömrü zorladığını da lisana getiren Öztekin, şöyle devam etti:

“Daha yeterli bir eğitim, daha yeterli bir iş, daha yeterli bir meslek. Daima daha fazlası, daima daha üste. Hiç bitmeyen amaçlar, sorumluluklar, hayaller. Vakit ile yarışmak, rekabet ortamında başka beşerler ile devamlı bir yarış halinde olmak.

Bu bitmek bilmeyen koşturmaca insanı yıpratır, yorar. Bedensel ve ruhsal olarak tüketir. Burada yapılması gereken, bu tükenme sürecine girmeden, kendini bu çok süratli dönen ömür çarkının döngüsünden kurtararak, ‘kendine, kendin ile baş başa kalma fırsatı’ vererek dışsal seyahatten içsel seyahate geçiş sağlamaktır.”

Tek başına ömür sürmek âlâ gelebiliyor

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, toplumdan izole bir halde tek başına bir hayat sürmek olarak tanımlanan ‘inziva’ya dikkat çekerek, inzivanın tıpkı vakitte manevi ve spiritüel gaye da taşıyabileceğine vurgu yaptı.

Öztekin, Budizm’de, tek ilahlı dinlerde, tasavvufi ekollerde inzivaya çekilmeye sıkça rastlandığını tabir ederek, şunları söyledi:

“Tabii dini temelde inzivanın gayesi dünyadan ve insanlardan uzaklaşarak ruh ile vücut, husus ile mana, dünya ile ahiret ortasındaki dengeyi sağlayıp, yaratıcıya daha yakın olmak, ilgiyi daha derinleştirmek hedeflidir. Aşikâr vakit diliminde ve muhakkak kurallar içerisinde gerçekleştirilir ve sonlandırılır. Hedef, ömrünün sonuna kadar dünyadan ve insanlardan uzak bir hayat değildir. Bu durum dini açıdan da istenilen bir durum değildir. Kıymetli olan, halkın içerisinde yaşarken yeterli kul olmayı becerebilmektir.”

Bedensel ve ruhsal sıhhati koruyabilmek için inziva

İnzivanın bugünkü ömürde dini ritüellerden farklı olarak uygulanma hedeflerine değinen Öztekin, “İnsanlar muhakkak bir müddet hayatın yıpratıcı, yorucu, günlük ve ağır çalışmalarından uzaklaşarak, bedensel ve ruhsal sıhhatlerini koruyabilmek, güçlerini tekrar toparlayıp ömürlerini güçlü bir formda devam ettirmeye çalışıyor.” dedi.

Bu gayeyle kümelere yönelik birçok tertip da düzenlendiğini belirten Öztekin, şahsa özel nefes tahlili, gerçek ve doğal nefes teknikleri üzere nefes terapileri, uzmanlar eşliğinde fotoğraf, müzik, dans, heykel, tiyatro ve el sanatları üzere sanat terapileri , yetişkinlere yönelik, içsel seyahat, zihin-beden bütünlüğünü ele alan oyun terapileri, şimdiki vakit farkındalığı ve anda kalabilmek için yapılan mindfulness uygulamaları, yoga inzivaları, meditasyon, şamanik inzivalar, reiki, bioenerji, theta healing, tai chi üzere güç çalışmaları, detoks kampları ve tabiat yürüyüşlerini örnek olarak gösterdi.

Toplum ile aramızdaki ilişkiyi daha sağlıklı bir formda kurmamız önemli

Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, bugünkü hayatın en değerli ve tesirli faktörü olan uyaran ve uyarıcıların, bireylere ne yapması gerektiğini devamlı hatırlatıp dayattığını anlatarak, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bombardımana tutulan bilinçaltımız açık ve örtülü iletiler ile dolup taşar. Bu durum, kendimizden geriye kalanı görmemizi zorlaştırır. İşte tam bu noktada inziva gerekli ve faydalıdır. Bir adım geriye çekilerek toplum ile ortamıza aralık koymak, açık bir zihin ile toplumun gürültüsünden uzaklaşarak derinlerde gömülü kalan ve gün yüzüne çıkamayan benliğimizi canlandırır. Tıpkı vakitte toplum ile aramızdaki ilişkiyi daha sağlıklı bir biçimde kurmamıza imkan sağlar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen