Paz. May 5th, 2024


Kaspersky, çalışanları gaye alarak kurumsal sistemler için tehdit oluşturan yeni bir kimlik avı planını ortaya çıkardı. Kelam konusu aldatma formülü, kendisini insan kaynakları departmanlarından gelen bir ferdî kıymetlendirme formu olarak sunuyor. Temel gayesi ise şirketin hassas bilgilerini çalmak.

Büyük kurumların çalışanları meslek amaçlarını, ilgi alanlarını yahut iş tarifinin ötesindeki başarılarıyla ilgili kanılarını nadiren paylaşır. Genel olarak bu tıp konuşmalar yılda sadece bir kere, performans değerlendirmeleri devrinde gerçekleşir. Halbuki pek çok çalışan idareyle bağlantı kurmak için daha fazla fırsata sahip olmak ister. Bu türlü olunca da kendilerini ferdî kıymetlendirme için davet eden bir e-posta geldiğinde, bilhassa de kelam konusu e-posta bunun zarurî olduğunun altını çiziyorsa ekseriyetle tereddüt etmeden bu fırsatı kıymetlendirme yoluna sarfiyatlar. 

Siber hatalılar, bu durumu en son spear-phishing kampanyalarında istismar etme yoluna gittiler. Kelam konusu dolandırıcılık tekniğinde siber hatalılar, insan kaynakları departmanlarından geliyormuş üzere görünecek biçimde hazırlanmış ikna edici e-postaları şirket çalışanlara gönderiyor. Bu e-postalar, çalışanların yöneticileriyle bağlantı kurmasının bir yolu olarak bir şahsî kıymetlendirme formu eşliğinde sunuyor. 

Elbette ki dikkatli bakan bir gözün aldatmaya yönelik bu e-postalarda yer alan kimlik avı saldırısının kimi açık işaretini görmesi mümkün. Birinci olarak, gönderenin e-posta adresi şirketin e-posta adresiyle birebir değil. Bu da en başından kuşku uyandırıyor. İkinci olarak, gönderilen e-posta ekteki formu herkesin gün sonuna kadar doldurması gerektiği konusunda ısrarcı bir lisan sergiliyor ki, bu da dolandırıcıların aciliyet hissi yaratmak için kullandıkları yaygın bir taktik. Alıcılar e-postadaki kontağa tıkladıklarında başta zararsız görünen sorularla karşılaşıyorlar. Fakat dolandırıcılığın gerçek tabiatı, kurbanın e-posta adresini, şifresini ve şifre onayını isteyen son üç soruda ortaya çıkıyor.

Bu yaklaşım kurbanları hazırlıksız yakalıyor, zira hassas bilgiler sürecin sonuna gerçek isteniyor. Tespit edilmekten daha da kaçınmak için dolandırıcılar “şifre” sözünü gizleyerek baş karışıklığını artırıyor.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Roman Dedenok“Şirket çalışanlarını, bilhassa İK’dan gelmiş üzere görünen bu cins e-postaları açarken dikkatli olmaya çağırıyoruz. Dataları korumak ismine, istenmeyen ferdî kıymetlendirme taleplerinin gerçekliğini direkt İK departmanlarıyla doğrulamak çok önemlidir” diyor.

Kaspersky Daily’de kimlik avı kampanyası hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Verilerinizi kimlik avı hücumlarından ve sızıntılardan korumak için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

  • Bilinmeyen göndericilerden gelen iletilere karşı dikkatli olun. Kimlik avı hücumları çoklukla bilinmeyen yahut kuşkulu görünen göndericilerden gelir. Tanımadığınız bir kullanıcıdan yahut numaradan ileti alırsanız, içeriğindeki rastgele bir ilişkiye tıklamayın yahut ferdî bilgilerinizi vermeyin.
  • Güçlü parolaları tercih edin. Tüm iletileşme uygulaması hesaplarınız için eşsiz parolalar kullanın. Birebir parolayı birden fazla hesapta kullanmaktan kaçının. Güçlü parolalar oluşturmak ve saklamak için Kaspersky Password Manager gibi bir parola yöneticisi kullanabilirsiniz..
  • Bağlantıların gerçekliğini doğrulayın. Rastgele bir kontağa tıklamadan evvel hakikaten resmi olup olmadıklarını denetim edin. Dolandırıcılar çoklukla gerçek web sitelerine benzeyen düzmece web siteleri oluşturur. Bu nedenle rastgele bir oturum açma kimlik bilgisi yahut başka hassas bilgileri girmeden evvel URL’yi iki kere denetim etmek değerlidir.
  • İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın. Hesabınıza ekstra bir güvenlik katmanı eklemek yetkisiz erişimi önlemeye yardımcı olabilir. Hesabınıza sırf sizin erişebilmenizi sağlamak için iletileşme uygulamanızda iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştirin.
  • Güvenlik tahlillerinden yardım alın. Emniyetli bir güvenlik tahlili, aygıtlarınızı çeşitli tehdit tiplerine karşı koruyacaktır. Kaspersky Premium her türlü dolandırıcılığı önler ve datalarınızı inançta meblağ.

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulmuş global bir siber güvenlik ve dijital saklılık şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelinde işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak için daima olarak yenilikçi tahlillere ve hizmetlere dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü, gelişmiş ve gelişen dijital tehditlerle gayret etmek için önde gelen uç nokta muhafazası, özel güvenlik eserleri ve hizmetleri ile Siber Bağışıklık tahlillerini içeriyor. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunmaktadır ve şirket 220.000’den fazla kurumsal müşterinin kendileri için en değerli olanı müdafaalarına yardımcı oluyor. kaspersky.com adresinden daha fazla bilgi edinin.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen