Cum. May 3rd, 2024


ORSİAD İdaresi; ihracatçının üretimde potansiyelini kaybetmemesi için krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve kurda istikrarın sağlanması gerektiği ikazında bulundu. ORSİAD Lideri Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım” dedi.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Endüstrici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) İdare Heyeti ismine bir açıklama yapan Lideri Levent Çamur, OVP açıklandıktan sonra finansmanla ilgili bir ekip gelişmeler olduğunu, bu gelişmeleri olumlu karşıladıklarını söyledi. Orta Vadeli Program’da gerçek bölümün destekleneceğine, üretimin; savunma sanayi başta olmak üzere yatırımların devam edeceğine, para siyasetlerinin geliştirileceğine yönelik olumlu amaçlar, açıklamalar olduğunu anımsatan Lider Çamur, şöyle devam etti:

“Bu Adımları Çok Önemsiyoruz”

“OVP açıklandıktan sonra finansmanla ilgili birtakım gelişmeler de oldu. İhracatçının uygun finansmana uzun devirli ulaşması için adımlar atıldı. Öncelikli Merkez Bankası’nın kredi kullanımını ve ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek emeliyle günlük reeskont kredisinde günlük limiti 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesi son derece olumlu. TİM’in 11 bankayla yaptığı mutabakat bilhassa KOBİ’ler için çok değerli. Kur baskısının, enflasyon baskısının ve girdi maliyetlerindeki artışın, ayrıyeten yurtdışı pazarlarındaki küçülmenin hepimizin iktisadını ne kadar olumsuz etkilediği malum. Bu manada OVP’yi önemsiyoruz…”

“Kur’u Dizginlerken İhracatçı Zora Girmesin”

İhracatçının üretimde potansiyelini kaybetmemesi için krediyle ilgili engellemelerin ortadan kaldırılması ve kur’da istikrarın sağlanması gerektiğini vurgulayan Lider Çamur, “Kur’u dizginlemeye çalışırken ihracatçıyı vurmamak lazım. İhracat yapmadan döviz elde edemeyiz. Döviz için yalnızca turizm geliri yetmez. Kısa vadeli yükümlülüklerimiz için, dış borç yükümlülüklerimiz için dövize gereksinim var. İçerde maliyetler daima artıyor lakin kur artmayınca rekabetçi olamıyoruz. Bakın; düşük kur yüzünden Ortadoğu pazarında Çin bizi çok önemli zorluyor. Arz talep istikrarında kasvet çekiyoruz. Kurun düşük olması, ithalatı da özendirir. Kurla alakalı bir dengeleme sistemi olmalı ki ihracatçı çalışsın” dedi.

“İnsanlar Üretmek İçin Can Atıyor Ama…”

ORSİAD Lideri Levent Çamur; OVP’nin uygulanmasıyla ilgili sürecin uzun sürmemesi gerektiğine de işaret etti. “Üretim soğursa, tekrar ısıtmak çok zor” ikazında bulunan Lider Çamur, kelamlarını şöyle sürdürdü: “İnsanlar üretmek için can atıyor. Fakat bunun için önündeki mahzurların kaldırılması gerekiyor. Faizden ağzı yanan üreticinin; teşvikler ve takviyelerle tekrar iştahı kabartılmalı.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen