Per. May 2nd, 2024


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Para Siyaseti Heyeti (PPK), siyaset faizini 500 baz puan artışla %30 düzeyine çıkardı. Enuygun Finans ismine konuşan Kıdemli Finans Eserleri Müdürü Esin Abacı, faiz oranlarındaki bu artışın, iktisat ve finans piyasaları üzerindeki tesirlerini kıymetlendirdi.

Önceki toplantıda enflasyonun ana eğilimini düşürme ve orta vadede tek haneli enflasyon amacını vurgulayan Para Siyaseti Şurası (PPK), bugün alınan faiz artışı kararıyla da bu amaca ulaşma konusundaki kararlılığını sürdürdü.

Enuygun Kıdemli Finans Eserleri Müdürü Esin Abacı, bu durumu detaylı bir formda tahlil ederek şunları söyledi: ‘‘Merkez Bankası, piyasaların beklentilerine uygun bir biçimde 500 baz puanlık bir artışla siyaset faiz oranını %30 düzeyine yükseltti. Bu faiz artışının devam edeceğini öngörmekteyiz. TCMB’nin faiz artışlarıyla birlikte mevduat ve kredi faiz oranlarında da artışlar yaşandı. TCMB verisine nazaran 8 Eylül prestijiyle açılan muhtaçlık kredisi faiz oranları yıllık %60 düzeyine yaklaştı, bu oran son 21 yılın en yüksek düzeyine çıkarak muhtaçlık kredisine olan talebi azalttı. Ayrıyeten, bankaların yeni müşteri kazanımı için özel faiz oranlı muhtaçlık kredisi kampanyalarına olan talepler de önemli halde arttı ve bu artışın önümüzdeki süreçte de devam edeceğini öngörüyoruz.’’ dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen