Per. Eki 17th, 2024

Küresel oyun pazarı her geçen gün büyürken, İstinye Üniversitesi (İSÜ) bünyesinde açılan Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerine başladı. Merkezde dijital oyunun yanı sıra modelleme, animasyon, çizgi sinema, reklam sineması, yazılım ve sanal gerçeklik gibisi alanlarda da projeler geliştiriliyor. Merkez, burada kurulan üç farklı oyun geliştirme takımı anonim ve limited şirketleşme sürecinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’a da Teknokent ARGE şirketi olmak için kabul aldı. Oyun merkeziyle birlikte yüz yüze ile online eğitim ve seminerler düzenleyerek dalda girişimciliğin teşvik edilmesi ve dala nitelikli iş gücü sağlanması hedefleniyor.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) bünyesinde açılan Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyete başladı. İstinye Üniversitesi’nin Dijital Oyun Tasarımı Kısmı ve Bilgisayar Dayanaklı Tasarım ve Animasyon Programının bir ortaya gelmesiyle İstinye Üniversitesi Öğretim Vazifelisi Nevin Eryılmaz tarafından kurulan merkez, global pazarda en yüksek katma bedel üreten bölümler ortasında yer alan animasyon ve dijital oyun teknolojileri özelinde akademisyenlere, öğrencilere ve alan ilgililerine proje geliştirme eğitimi ve takviyesi sunmayı amaçlıyor.

Öğrenciler için staj imkânı da sağlanacak

CrazyLabs ve Sir Studios oyun geliştirme şirketleriyle gerçekleştirilen mutabakatlar doğrultusunda ilgili kısım öğrencilerine eğitim, staj imkânı ve tecrübe kazandırılacak merkezde staj yapan öğrenciler, birinci elden kesim deneyimini yerinde deneyimleyecek. Burada sırf yapacakları işler ile hudutlu kalmayacak olan öğrenciler, birbirinden kıymetli isimlerle de tanışarak sektörel bağlamda Bağlantı ağlarını geliştirme imkanına sahip olacaklar. Bu sayede mezuniyet sonrası iş imkanlarını genişletecek; bununla da hudutlu kalmayarak merkezde edinecekleri deneyim sayesinde oyun dalına daha geniş bir perspektiften bakma fırsatını da elde edecekler.

“Öğretmenlere oyun yazılımı ve oyun tasarımı eğitim veriyoruz”

“Merkezimiz, üniversite içinde ve dışında yüz yüze ve online eğitim ve seminerler düzenleyerek dalda girişimciliğin teşvik edilmesini ve kesime nitelikli iş gücü sağlama misyonlarını üstleniyor” diyen İSÜ Öğretim Vazifelisi Nevin Eryılmaz, merkezde yapılacak çalışmaları şöyle anlatıyor: “Millî Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilen iş birliğiyle Öğretmen Akademisi programı dâhilinde başlatılan ‘Dijital Oyun Tasarımı Akademisi’, ülkemizdeki eğitimcilerin oyun yazılımı ve oyun tasarımı hususlarında geliştirilmesine mesken sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra, ülkemizdeki eğitimi geliştirmek için arttırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojileri üzerine birincilere imza atan MEBAR Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik projesine de takviye veriyor. İSÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile ortak yürütülen BAP projesinde sanal gerçeklik ile geliştirilen diş hekimliği eğitim yazılımının üniversitenin diş hekimliği fakültesi için altyapı oluşturması planlanıyor. Ayrıyeten merkez, sanayi kuruluşları ve başka özel kamu ve kuruluşların isteği üzerine araştırma ve uygulama projeleri hazırlıyor ve danışmanlık hizmeti veriyor. Bahsedilen bu alanların yanında merkez sanatsal çalışmalara da tartı verecek. Üniversitemizdeki öğrencilerimiz en başta olmak üzere, ülkemizdeki sanat, dijital sanat çalışmalarına takviye olmak ismine İSÜ’nün dayanağıyla stant ve şenlikler düzenlenmesine yardımcı olarak ülkemizde yetenekli ve potansiyele sahip sanatkarların geliştirilmesi de merkezin faaliyet alanları içerisinde yer alıyor.”

Üç farklı oyun gelişme şirketi kuruldu

Merkezde üç farklı oyun geliştirme şirketi kurulduğunu belirten Eryılmaz, “Merkezimizde kurulan üç farklı oyun geliştirme grubu anonim ve limited şirketleşme sürecinin yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’a Teknokent ARGE şirketi olmak için kabul aldı. Merkezimizde kurulan bu şirketlerimizin üniversitemize ve ülkemize güzel olmasını dileriz” diyor. Global oyun pazarının giderek büyüdüğüne de dikkat çeken Eryılmaz, şöyle devam ediyor:“Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün yükselen bölümlerden biri de dijital oyun dalı. 2013’te global görüntü oyunları pazarının 75 milyar doların üzerinde olduğu iddia ediliyordu. 2017’de bu ölçü 120 milyar doları aştı. Global oyun pazarının 2021’de 175 milyar doların üzerine çıkması, 2023’e kadar ise 200 milyar doları geçmesi bekleniyor. Bilgilere nazaran, 2021’de taşınabilir oyun gelirleri pazarın yüzde 52’sini oluşturacak. Yılsonuna kadar dünyadaki oyuncu sayısının ise 2,9 milyar olacağı varsayım ediliyor.”

İstihdam oranı yüksek

Türkiye’nin dijital oyun pazarında şu anda dünyada 18’inci sırada bulunduğu belirten Eryılmaz, bu alanda istihdam oranlarının da yüksek olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Ülkemizin dünya pazarında bulunduğu sıra düşünüldüğünde, ülkemizde dijital oyun tasarımı kısmı mezunlarının hepsinin bu dalda istihdam edileceğini söylememiz mümkün. Öğrencilerin alacakları eğitim milletlerarası düzeyde olacağı ve bilhassa ABD, Avrupa ve Uzakdoğu Asya’daki ülkelerin talepleri düşünüldüğünde yeniden bu ülkelerde de şayet isterlerse istihdam fırsatı bulabilirler. Gerçekten sırf ABD’de 2029’a kadar 32 bin 90 yeni dijital oyun tasarımcısına muhtaçlık duyulacağı göz önünde bulundurulduğunda; kısmın iş garantisini de beraberinde getirdiğini söz edebiliriz. Bu alanlardaki fiyat de beklentiyi karşılıyor. 28 Aralık 2021 itibariyle, ABD’deki bir görüntü oyun sanayisi için yıllık ortalama fiyat 50.847 ABD doları. Bu fiyat saatte yaklaşık 24,45 dolara denk geliyor. Bu, haftalık 978 ABD doları ve aylık olarak 4.237 ABD dolarına eş kıymet.”

Metaverse için de önemli

Günümüzün tanınan mevzularından Metaverse cihanında de bu alanın katkıları olduğunu belirten Eryılmaz, şöyle konuştu:“Metaverse kozmosunun her bir noktası büsbütün yazılım ve tasarım programları kullanılarak oluşturulacak ve bu durum tasarım ve yazılım programlarına hâkim olan bireylerin çok daha fazla gelir elde etmelerini ve statülerini arttırmalarını sağlayacak. Daha şimdiden Meta, Microsoft üzere dünya devi şirketlerin bu alana yatırım yaptıklarını, bu alandaki teknolojileri geliştirmeye başladıklarını göz önünde bulundurduğumuzda ilerleyen vakitlerde giderek artan bir biçimde bu iş alanının beğenilen hale geleceğini söylememiz mümkün. Dijital oyunlara dair bütün göstergeleri incelediğimiz vakit (ekonomik, kültürel, toplumsal vb.) oyunların hayatımızın her alanını daha evvel hiç olmadığı kadar kapsadığını görüyoruz. Dijital Oyun bölümüne dair göstergeler ve öğrencilerin aldıkları çok boyutlu eğitim faktörleri göz önünde bulundurulduğunda Dijital Oyun Tasarımı kısmı mezunlarının geleceğin dünyasında hayli sağlam bir statü elde edeceklerini söylememiz mümkündür.”

Dijital Oyun Geliştirme ve Animasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi takımında BDTA Kısmı Öğretim Vazifelileri Engin Deniz Erbaş ve Seda Bozpolat, Dijital Oyun Tasarımı Araştırma Vazifelisi Esin Selin Güregen, DOA Laboratuvar Sorumlusu Yılmaz Erdoğan’ın yanı sıra Bilgisayar Mühendisliği Kısım Lideri Doç. Dr. Ali Çivril ve Yazılım mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Bahman Arasteh Abbasabad de yer alıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen