Cts. Nis 27th, 2024

Doların yükseldiği, ekonomik dengesizliklerin sürdüğü şu günlerde, akıllı telefon pazarında uygun fiyatlı modeller bulmak hala güç değil -ki son zamanlarda da aslında sıkça bu tür telefon modellerini sizlerle paylaşıyoruz. Ancak bugün vites artırıyoruz, çünkü daha ucuzunu bulduk. Bu bölümde General Mobile GM 23 SE bizlerle.

Kısa bir süre önce General Mobile’ın GM 23 modelini sizlerle incelemiştik, GM 23 SE de onun kardeşi diyebileceğimiz daha uygun fiyatlı bir versiyonu. GM 23’teki bazı özelliklerden vazgeçilmiş olsa da 3799 TL’lik fiyat etiketiyle değerlendirebileceğiniz gerçekten eli yüzü düzgün bir alternatif. Bu fiyat etiketine karşılık 6.52 inçlik geniş ekranı, 5000mAh kapasiteli bataryası, genişletilmiş RAM özelliği ve 32 MP Super Piksel modlu kamerasıyla günlük ihtiyaçları karşılayabilecek bir model. Peki, daha ucuza bu modeli mi yoksa biraz daha para verip bir üst model olan GM 23’ü mü tercih etmek daha mantıklı? Şimdi yavaş yavaş bakmaya başlayalım.

Öncelikle, telefonun kutusuna ihtiyacınız olan her şey dahil edilmiş. İçerisinden; şarj adaptörü ve kablosunun yanı sıra artık kutu içeriklerinde göremediğimiz bir adet kulaklık ve koruyucu silikon kılıf da çıkıyor.

General Mobile GM 23 SE Tasarımı Nasıl?

General Mobile bu modelde bize 2 renk seçeneği sunmuş. Bunlar, Buz Mavisi ve Ay Grisi. Bizdeki Ay Grisi rengi çok fazla parlama yapmıyor fakat daha gösterişli dursun istiyorsanız Buz Mavisi rengini tercih edebilirsiniz. Telefon bu büyük ekran ve bataryaya rağmen 190 gram ağırlığında. Ancak çok ince bir çerçevede olmadığını söyleyelim. Yalnız ele oldukça rahat oturuyor.

Ön taraftaki damla çentikli ekran ve düz kenarlar ile GM 23’teki tasarım çizgisi burada da devam ettirilmiş. Arka yüzeydeki dikey çizgilerin olduğu ışık huzmeli kaplamasıyla birlikte de hoş görünen bir telefon ortaya çıkmış. Sol üst köşede biri büyük diğeri küçük ikili kamera kurulumu var. Büyük olan kamera hafif çıkıntılı şekilde tasarlanmış olsa da masaya koyduğunuzda herhangi bir sallantı olmuyor.

Kenarlara baktığımızda, sol tarafta SIM ve microSD kartı takabildiğimiz tepsi alanı bulunuyor. Yeri gelmişken, bir General Mobile klasiği olarak telefonda çift SIM kart desteğinin yer aldığını da belirtelim. Sağ tarafta ses ve güç kontrol tuşları bulunuyor. Önceki modeldeki gibi parmak izi sensörü de bu güç tuşunun üzerine entegre. Alt tarafında ise 3.5 mm kulaklık jakı, şarj girişi ve 2 adet hoparlör ızgarası bulunan modelin, üst kenarının boş bırakılması tercih edilmiş. Genel olarak tasarım hatları giriş segmenti bir telefona uygun şekilde diyebiliriz, özel bir şey gözümüze çarpmadı.

General Mobile GM 23 SE Ekran Özellikleri Neler?

GM 23 SE, size zevkli bir seyir ve oyun oynama imkanı sunmak için yüzde 89.7’lik ekran-gövde oranına sahip 6.52 inçlik bir ekranla geliyor. IPS LCD panel kullanan ekran, 1600×720, yani HD+ çözünürlükte. En-boy oranı ise 20:9. GM 23’e göre bazı özelliklerden vazgeçildiğini incelemenin başında söylemiştik. Bunlardan en önemlisi de ekran tazeleme hızının 90Hz’den 60Hz’e düşürülmesi. Ekran tarafında daha akıcı bir deneyim istiyorsanız bir üst modele bakmanız gerekiyor.

Belirttiğimiz gibi, ekranın büyük olması yolculuklar esnasında keyifle video içeriklerini izlemenize ve oyun oynamanıza imkan sağlıyor. Eğer siz de büyük bir şehirde yaşıyorsanız, eminiz vaktinizin önemli bir kısmı yolda geçiyordur. Üstüne bir de yol boyunca kendinizi telefon ekranında kaybediyorsanız, size iyi bir yol arkadaşı olabilir. Elbette mükemmel bir ekran beklememek lazım, fakat ışığı yeterli düzeye getirdiğinizde renkler yeterince canlı ve tatmin edici. “Ekran ışığını çok yüksek kullanırsam şarjım çabuk biter” diye kafanıza takmanıza da gerek yok, çünkü telefonun bataryası size bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Batarya da dahil diğer tüm özelliklere şimdi değineceğiz.

General Mobile GM 23 SE Özellikleri ve Performansı

GM 23 SE, Android 12 ile birlikte geliyor ve Android 13 güncellemesi alıp almayacağı henüz belli değil. General Mobile işlemci tarafında bir değişikliğe gitmeden, yine Mediatek Helio G37 işlemcisini bu modelde de kullanmış. Bellek tarafına baktığımızda, aslında telefon fiziksel olarak 4GB RAM’e sahip. Fakat genişletilmiş RAM özelliğiyle, 2GB da sanal RAM ekleyerek toplamda 6GB olarak kullanabiliyorsunuz. Bu da uygulamaların açılış hızlarında ve uygulamalar arası geçişlerde daha iyi bir performans sunmasını sağlıyor. Ayarlar kısmındaki Sistem sekmesi üzerinden bu özelliği kolayca aktif edebilirsiniz. Etkinleştirilmesi için telefonun bir defa yeniden başlatılması yeterli. Dahili depolama alanı ise 64GB ile günümüz için biraz yetersiz. Neyse ki microSD kart ile bu alanı çoğaltmak mümkün.

Performans için GM 23 ile aynı şeyleri söyleyebiliriz, çünkü aynı işlemciyi kullanıyor. Tek fark; GM 23’te sanal RAM 4GB artırılabiliyorken GM 23 SE’de 2GB artırılabiliyor. Fiyat/performans olarak baktığımızda SE burada daha avantajlı. Günlük kullanım için evet, gayet yeterli bir performans. Youtube, Netflix veya Amazon Prime gibi uygulamaları denediğimizde sayfalar arası geçişlerde veya izleme sırasında herhangi bir takılma yaşamadık. PUBG testimizde ise düşük ayarlarda üst üste üç 4 oyun oynadık ve her şey sorunsuzdu. Oyunları yüksek grafiklerde çalıştırmak için pek yeterli performansa sahip değil. Zaten telefon güçlü performans isteyen oyunculara veya profesyonellere değil, günlük iş takibi yapmanıza, sosyal medyada gezinmenize ve video içerikler izlemenize yönelik tasarlanmış.

Bunu da 5000mAh batarya kapasitesiyle sağladığı uzun pil ömrüyle bize kanıtlıyor. Yoğun kullanımlarınızda bile uzun süre “düşük pil” uyarısıyla karşılaşmıyorsunuz. İşin kötü yanı bu devasa bataryayı 7.5W bir adaptörle şarj etmek zorundasınız. 0’dan 100’e ulaşması yaklaşık 3-4 saatinizi alıyor. Bu fiyata böyle bir bataryaya sahip olmanın dezavantajı da burada karşımıza çıkıyor.

Son olarak, GM 23 SE’de hem parmak izi okuyucu hem de yüz tanıma özellikleri mevcut. Sensör parmağınızı son derece hızlı bir şekilde algılayıp ekranı açıyor. Yüz kilidi ise iyi ışık ortamında aynı şekilde hızlı çalışıyor, fakat monitörün karşısı gibi daha düşük ışıkta denediğimizde algılamayı başaramadığını söyleyelim.

General Mobile GM 23 SE Kameralar

Gelelim kameralara. Baştan söyleyelim, beklentilerinizi çok yüksek tutmayın. Ancak ortaya fiyatına göre bizi oldukça tatmin eden sonuçlar çıkardı. Bunlara geçmeden önce hemen kamera özelliklerinden bahsedelim. Arka tarafta 8MP çözünürlüklü bir ana kamera ve buna eşlik eden VGA sensör bulunuyor. Ön taraf ise 5MP bir kameraya ev sahipliği yapıyor.

Ana kamera, 32 MP Super Piksel, Portre, Gece ve Pro gibi farklı modlara sahip. General Mobile sunduğu 32MP Super Piksel Modu’yla, fotoğraflarda daha fazla ayrıntı ve renk tonu yakalıyor. Peki, bunu nasıl yapıyor derseniz; modun sağladığı piksel gruplama teknolojisi sayesinde, pikselleri çoğaltarak başarıyor. Böylece daha detaylı fotoğraflar elde etmek mümkün. Elbette bu modda çektiğiniz fotoğrafların boyutu daha yüksek oluyor. Bu yüzden, bir süre sonra microSD karta ihtiyaç duyabilirsiniz.

Çektiğimiz fotoğraflarda ana kamera yeterli ışık koşullarında beklentilerimizi karşıladı. Geceleri ise görüntülerde ne kadar kumlanma oluşsa da gayet net. Gece moduna geçip denediğimizde karanlık bölgeleri belli seviyede aydınlatmayı başardı ancak detaylar biraz daha azaldı. Bu arada Gece modu sadece arka kamerada bulunuyor. Portre modunda hem ön kamera hem de arka kamera arka plan ayrımını iyi bir şekilde yaparak bulanıklığı ayarlıyor.

Ben bu işten iyi anlarım, kendi ayarlarımı kendim yapmak istiyorum diyenler içinse telefondaki Pro Modu size gerekli parametreleri sunuyor. ISO, enstantane hızı, beyaz dengesi ve diyafram gibi ayarları manuel olarak değiştirerek daha iyi kareler yakalayabilirsiniz.

Son olarak, hem ön hem de arka kamerada Full HD çözünürlükte videolar çekilebiliyor. Ayrıca kamera ayarlarında titreşim önleme özelliği de var. Sallantıları tam olarak kesmese de belli bir miktar yardımcı olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç

Genel olarak toparlarsak, GM 23 SE gerçekten de bir fiyat/performans ürünü ve fiyatıyla dikkatleri üzerine topluyor. Gün içinde iş takibinizi yapabilir, sosyal medyada gezinebilir ve dizi/film izleyebilirsiniz. Arada bir de oyun oynarım diyorsanız her şey tamam. Üstelik bunları 5000mAh kapasiteli bir batarya ile şarj sorununu düşünmeden yapıyorsunuz. Tasarım açısından aman aman bir yönü olmasa da hoş bir görüntüye sahip. Kameralar da yeterli düzeyde. Performans tarafında da ana model ile aynı işlemciyi kullandığından hiçbir fark yok diyebiliriz.

Kısacası GM 23 SE, giriş segmenti için bizden geçer not almayı başardı. İncelemenin başında da belirttiğimiz gibi, fiyatı şu an 3799 TL. Asgari ücretle çalışan herkesin rahatlıkla alabileceği bir telefon. Bugünlerde bütçenizi zorlamayacak bir telefon arıyorsanız GM 23 SE’yi değerlendirebilirsiniz. Biraz daha bütçe ayırabilirim diyorsanız, GM 23 incelemememize de göz atıp kararı kendiniz verebilirsiniz.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen