Cts. May 4th, 2024


Birleşmiş Milletler Bayanın Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan ve Mart ayında yayımladığı “Kadının Güçlenmesi Bildirgesi” ile bayan işletmecilere 5 yıl içerisinde 100 milyar TL meblağında finansman takviyesi sağlayacağını taahhüt eden Türkiye İş Bankası, kelam konusu dayanağı süratli bir formda bayan girişimcilere ulaştırıyor. 

 

2022 yılında teşebbüsçü bayan müşterilerine 20,9 milyar TL’lik nakdi ticari kredi sağlayan İş Bankası, bu kredi hacminin 12 milyar TL’sini KOBİ ve işletme segmentindeki teşebbüsçü bayan müşterilerine kullandırdı. Bankanın, 2023 Ağustos prestijiyle teşebbüsçü bayanlara kullandırdığı toplam kredi ölçüsü 15,9 milyar TL, kelam konusu kredi hacmi içinde işletme-KOBİ segmentindeki kredi meblağı ise 7,8 milyar TL oldu. 

EBRD ile imzalanan kontratla bayan işletmelere 1,1 milyar TL’lik kaynak

Banka, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığı kontratla, “Kadın İşletmelere Finansman ve Danışmanlık Takviyesi Programı-TurWiB” kapsamında sağladığı 76 milyon dolar kaynağı, Ağustos 2022’den itibaren 18 ay içinde belirlenen kriterlere uygun müşterilere kullandırıyor. İş Bankası, bu mukavele ile 2023 Ağustos ayı prestijiyle bayan işletmelere 1,1 milyar TL  kaynak sağladı. 

2.585 teşebbüsçü / teşebbüsçü adayı bayana eğitim

İş Bankası, bayan girişimcileri yalnızca finansal açıdan desteklemiyor, sunduğu eğitim ve mentörlükle de onlara yol arkadaşlığı yapıyor. Banka, 2022 Haziran ayından bu yana Türk Teşebbüs ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde devam ettirdiği Teşebbüste Bayan Gücü Projesi ile 2.585 girişimci ve teşebbüsçü adayına eğitim verdi. Eğitim ve mentörlük sürecini muvaffakiyetle tamamlayan 3 girişimci/girişimci adayı bayanı  Silikon Vadisi’ne götürecek olan İş Bankası, 10 bayana da geliştirme takviyesi sunacak. Ayrıyeten, garantörlüğünü Applied Value Group (AVG), finansmanını İş Bankası’nın üstleneceği biçimde projeye dahil olan teşebbüsçü ve teşebbüsçü adayı bayanlara 100 bin TL’ye kadar teminatsız ve sıfır faizli kredi imkanı sağlanacak.  

Türkiye İş Bankası Bayanın Güçlenmesi Bildirgesi aşağıdaki 7 husustan oluşuyor:

 

  • Kadınların ekonomik bağımsızlığını sürdürebilmeleri, iş hayatında etkin rol almaları Banka’nın stratejik öncelikleri ortasında yer alır.
  • Kadınların finansal hizmetlere erişimi konusunda odaklı çalışmalar yürütür. 
  • Kadınların ekonomik hayattaki yerini tecrübe paylaşımı, eğitim ve iş birlikleri üzere finansal olmayan faaliyetlerle de takviyeler.
  • Pazarlama ve reklam faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik tavır stantlar.
  • Banka, tüm faaliyetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir ve mevzuyla ilgili farkındalık geliştirme fırsatları yaratmayı maksatlar. Bu yaklaşımın kıymet zincirindeki tüm paydaşlarca benimsenmesi için çalışır. 
  • İnsan kaynakları siyasetlerinde bayanların farklılaşan talep ve gereksinimlerini gözetir. 
  • Kadın çalışan ve yönetici oranının yükselmesini teşvik edici uygulamalar ve işbirlikleri yapar. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen