Pts. May 6th, 2024

Pandeminin iş hayatındaki tesirleri sürmeye, iş ömründe istikrarlar değişmeye devam ediyor. Pandeminin en çok etkilediği dallar ise kurye, lojistik ve yeme-içme bölümü oldu. Adaylarla patronu bir ortaya getiren uygulama 24 Saatte İş’in yaptığı tahlile nazaran bu periyotta büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik kesimi ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme kesiminde ‘part time (yarı zamanlı)’ çalışmaya ilgi arttı. 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca nazaran, bir restoranın ‘part time’ başlıklı ilanına gelen müracaat sayısı, ‘full time (tam zamanlı) ilanına gelen müracaat sayısına nazaran yüzde 350 daha fazla.

Sürekli bir değişim halinde olan iş hayatı pandeminin de tesiriyle bu değişimi hızlandırdı. Global salgınla birlikte adayların iş arayış süreçleri, çalışma biçimleri ve şirketlerden beklentileri artık eskisi üzere değil. Pandeminin en çok etkilediği kesimler ise kurye, lojistik ve yeme-içme kesimi oldu. Adaylarla patronu bir ortaya getiren uygulama 24 Saatte İş, bu değişimi mercek altına aldı ve bu periyotta büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik kesimi ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme dalının ortak bir noktasını yakaladı: Part time (yarı zamanlı) çalışma! 24 Saatte İş’in incelemelerinden çıkan sonuca nazaran, bir restoranın ‘part time’ başlıklı ilanına gelen müracaat sayısı, ‘full time (tam zamanlı)’ ilanına gelen müracaat sayısına nazaran yüzde 350 daha fazla.

Yarı vakitli işlere gelen müracaat sayısı yüzde 33’lere çıktı

“24 Saatte İş olarak iş hayatındaki dalgalanmaları çıplak gözle süratli bir formda görebiliyoruz” diyen 24 Saatte İş’in kurucu ortağı Mert Yıldız, şunları söyledi:

“2021’nin ikinci çeyreğinden beri iş arayanlar, yarı vakitli ve esnek çalışma saatleri olan işlerin ilanlarına daha fazla müracaat yapmaya başladı. Biz de bu tercih değişimini gözlemlediğimizde bunu sayılara dayandırmak için bir tahlil yaptık ve sonucunda yarı vakitli işlere gelen müracaat sayılarının yüzde 15’lerden yüzde 33’lere çıktığını gördük. Yeme içme kesimindeki bir şirketin tam vakitli grup üyesi ilanına gelen müracaat sayısı ile yarı vakitli bir takım üyesi ilanına gelen müracaat sayısı ortasında önemli bir fark var. Bir restoranın ‘part time’ başlıklı ilanına gelen müracaat sayısı, tam vakitli ilanına gelen müracaat sayısına nazaran yüzde 350 daha fazla. Tıpkı formda pandemi ile yıldızı parlayan kurye ve lojistik dalında de durum emsal. Rekabetin her gün arttığı bir ortamda yalnızca maaş konusunda yarışmak artık kâfi değil. Bilhassa son vakitlerin gözdesi ‘esnaf kurye’ bu istikrarları biraz alt üst etmeye başladı. Adaylara tek bir firmaya bağlı kalmadan, istediği vakit, istediği kadar çalışmanın mümkün olduğunu gösterdi.”

Esnaf kuryeye talep arttı

Esnaf kuryeliğe talebin giderek arttığını belirten 24 Saatte İş’in kurucu ortağı Gizem Yasa, esnaf kuryeye olan talebin mesai ile çalışan bir kuryenin 10 katını bulduğunu söz ederek, şöyle konuştu:

“Esnaf kuryeliğin artmasıyla bir şirkette tam vakitli kurye olarak çalışmak artık cazip değil. Adaylar kendi şirketlerini kurup, istedikleri saatlerde istedikleri kadar çalışmak ve emekleriyle gerçek orantılı para kazanmak istiyorlar. Bunun bizim sistemimizdeki en hoş örneği ise esnaf kurye ilanlarıyla, restoran kuryesi ilanlarına gelen müracaat sayıları ortasındaki fark. Esnaf kurye ilanları bir haftada 238 müracaat alırken, bir restoran kurye ilanı açtığında bir haftada bu ortalama 22 müracaat alıyor. Esnaf kuryeye olan talep mesai ile çalışan bir kuryenin 10 katını buluyor. Bunun sebebi de adaylar esnaf kurye olarak birden fazla şirkette yarı vakitli çalışabilirken, restoran kuryesi olarak yalnızca o restorana ve o restoranın saatlerine bağlı olarak çalışabiliyorlar.”

“Şirketlerin esaslı değişimlere direnmemesi lazım”

“Peki, tüm bu istikrarlar değişirken ne yapmalı” diye merak edilen soruya da cevap veren Yasa, “Anahtar söz; adaptasyon. Sıkıntı olduğunu biliyoruz. Ama iki yıldır pandemiyle birlikte yaşamak da sıkıntı. Ve buna adapte olduysak, getirdiği yeni nizama de ahenk sağlayabiliriz. Dolayısı ile şirketlerin de bu esaslı değişime direnmemesi lazım. Adayların beklentilerini göz arkası etmeyen, onlara paha veren ve bunu içselleştiren şirketler kesiminden bağımsız bu periyodun kazananları olacak” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen