Per. May 9th, 2024

Obezite kronik bir hastalık olduğu için, öbür tüm kronik hastalıklarda olduğu üzere tedavisinin de ömür uzunluğu devam etmesi gerektiğini söz eden Uzman Diyetisyen Ceren İşeri, sorunu belirleyebilmek ve tahlil yolunu bulabilmek için bir grup çalışmasına muhtaçlık duyulduğunu söyledi ve ekledi: “Obezite tedavisinde kesinlikle bir doktor, diyetisyen, antrenman uzmanı ve psikoloğun dahil olduğu bir takımın takibinde olmak tedavi için büyük bir kıymet taşıyor.”

Aşırı kilo, insanların sağlıklı hayatını tehdit ederken birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor. Uzm. Dyt. Ceren İşeri, obezite konusunda merak edilenlere dair açıklamalarda bulundu.

“Obeziteye ekseriyetle yalnızca fazla yemek yemekle ilgili bir sorunmuş üzere yaklaşılıyor. Lakin obezite bir kronik hastalık ve bir takım tarafından takip edilmesi gerekiyor. Obeziteli bireyin evvel bir tabip tarafından kıymetlendirilmesi, obeziteye sebep olabilecek faktörlerin araştırılması, obeziteye bağlı öteki sıhhat problemlerinin olup olmadığının belirlenmesi ve tabip tarafından tedavisi düzenlendikten sonra tıbbi beslenme tedavisinin planlanması gerekiyor.”

Herkes için ülkü bir yeme modelinden bahsetmenin mümkün olmadığını söz eden Uzm. Dyt. Ceren İşeri; kişinin yaşı, uzunluğu, kilosu, laboratuvar sonuçları, sevdiği-sevmediği yiyecekler, kullandığı ilaçlar, eşlik eden öteki sıhhat sıkıntıları ve bireyin ne kadar istekli olduğu üzere pek çok sorunun cevaplanması gerektiğinin altını çizdi.

SEVİLEN YİYECEKLERDEN VAZGEÇME KANISI YANLIŞ!
Tıbbi beslenme tedavisinin tüm sevilen yiyeceklerden büsbütün vazgeçmek manasına gelmediğine bilhassa dikkat çeken Uzm. Dyt. Ceren İşeri, “Şekerli besin tüketimini azaltarak yerine posadan güçlü meyveleri koymak, dışarıda yeme sıklığını azaltmak, porsiyon ölçülerini küçültmek, glisemik indeksi yüksek rafine besinleri tam tahıllarla değiştirmek üzere küçük değişiklikler bile epey büyük farklar yaratabiliyor.” biçiminde konuştu.

Dengeli beslenme alışkanlıklarına bir antrenman uzmanı rehberliğinde antrenman eklenmesi, tüm bu davranış değişiklikleri için bir psikologla çalışılmasının hem kaybedilen tartının korunmasına hem de hayat biçimi değişikliğinin kalıcı olmasına takviye olacağını belirtti. Uzm. Dyt. Ceren İşeri, “Yeterli ve istikrarlı beslenme, hayat üslubu değişikliğinin çok kıymetli bir kesimi ancak sorun ne yazık ki çok daha karmaşık ve yalnızca yemek yememekle çözülebilecek kadar kolay değil.

Yanlış beslenme alışkanlıklarının yanı sıra, hareketsiz hayat usulü, yaş, cinsiyet, hormonal faktörler, genetik sebepler, ruhsal sorunlar, kullanılan kimi ilaçlar, bayanlarda doğumlar, sık sık çok düşük kalorili diyetler yapmak da kilo artışına sebep olabiliyor. Sorunu belirleyebilmek ve tahlil yolunu bulabilmek için kesinlikle doktor, diyetisyen, antrenman uzmanı, psikoloğun dahil olduğu bir grubun takibinde olmak gerekiyor.”

Sınırlı bir mühlet için uygulanacak bir diyet yerine hayat şekli değişikliğiyle kalıcı bir sonuç sağlanabileceğine vurgu yapan Uzm. Dyt. Ceren İşeri, “Hedeflenen kiloya erişmek yahut erişilen kiloyu koruyabilmek için bir beslenme değerlendirmesi yapmamız, yanılgılı yeme davranışlarını düzeltebilmemiz için obeziteli bireyle birlikte çalışmalıyız.” dedi.

TARTIDAKİ SAYI YERİNE ÖMÜR STİLİ DEĞİŞİKLİĞİNE ODAKLANILMALI
Uzm. Dyt. Ceren İşeri, kelamlarını şöyle tamamladı: “Obezite kronik bir hastalık olduğu için, öbür tüm kronik hastalıklarda olduğu üzere obezite tedavisinin ömür uzunluğu devam etmesi gerekir. Öğrenilen sağlıklı beslenme davranışlarını devam ettirmek, porsiyon denetiminden vazgeçmemek, takımın bir kesimi olan diyetisyenle de muhakkak sıklıkta görüşmeleri sürdürmek değer taşır. Tartıdaki sayıya değil de ömür şekli değişikliğine odaklanmak, kâfi ve istikrarlı beslenmeyi sürdürmek, bunu antrenmanla desteklemek tartı denetimi için esas yapılması gerekenlerdir.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen