Sal. May 7th, 2024


Zorlu Güç, yenilenebilir güç varlıklarını temsil eden Kuvvetli Yenilenebilir Güç Anonim Şirketi’nin (ZORYEN) hisselerinin bir kısmının halka arzı için hazırlıklara başladı. Türkiye’deki elektrik üretiminin %100’ünü yenilenebilir ve pak güç kaynaklarından sağlayan Kuvvetli Güç, büyüme ve sürdürülebilirlik stratejisinin bir kesimi olarak bu halka arzdan elde edilecek gelirle şirket sermayesini güçlendirmeyi, yatırım ve kapasite artışı projelerini hayata geçirerek iş kapasitesini büyütmeyi, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor.

 

Enerji dalında 30 yıllık tecrübe ve uzmanlığı bulunan Kuvvetli Güç, güç üretiminden satışına, elektrikli araç şarj istasyonları işletmeciliğinden güneş paneli satış ve dağıtımına kadar her alanda güç tahlilleri üretiyor.  

 

Zorlu Enerji’nin yenilenebilir ve pak güce yaptığı yatırımlarla ülkenin güçte dışa bağımlılığının azaltılması ve iklim amaçlarına ulaşmasına katkıda bulunduğunu belirten Zorlu Güç CEO’su Sinan Ak, ülkemizin yenilenebilir güç kaynakları açısından elverişli bir ülke olduğunun altını çizerek “Günümüzde güç arzının çeşitli kaynaklardan sağlanmasının, bilhassa de yenilenebilir kaynaklarla geleceği kucaklamanın değerini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle yıllardır yalnızca yenilenebilir güce yatırım yapıyoruz. Yakın vakitte güç şirketlerinin, bilhassa de yenilenebilir güç şirketlerinin halka arzının büyük bir ilgiyle karşılandığı ve yatırım iştahının yine oluştuğu bir devirdeyiz. Global trendler ve ülkemizin ekonomik gereksinimleri doğrultusunda yenilenebilir kaynaklarla üretim yapmanın büyük bir ehemmiyet taşıdığı içinde bulunduğumuz periyodun halka arz için uygun olduğunu düşünüyoruz.’’ açıklamasında bulundu.

 

Zorlu Yenilenebilir Güç şirketi altında geliştirilen ve ek kapasite artışı yapılacak projelerinden de bahseden CEO Sinan Ak sözlerini şöyle sürdürdü. ‘’Mevcut jeotermal şurası gücümüz ile Türkiye’nin toplam jeotermal güç üretim kapasitesinin %18’ini karşılıyoruz. Ülkemizde jeotermal kaynaklardan elektrik üretimine yönelik 5.000 MWe’lik potansiyel mevcut. Bizim de lisansına sahip olduğumuz Alkan, Alkan 2, Tekkehamam jeotermal güç santral projelerimiz ve Ağrı, Bitlis, Kütahya üzere farklı coğrafyalarda ruhsatını aldığımız ve arama çalışmalarına başladığımız alanlarımız var. Mevcut 305 MW’lik şurası güç kapasitemizi bu alanları da devreye sokarak yaklaşık 600 MW’ye çıkartmayı hedefliyoruz.

 

Ayrıca, sahip olduğumuz jeotermal, rüzgâr ve hidroelektrik santrallere güneş gücü konseyimi yaparak santrallerimizi Birleşik Yenilenebilir Güç Santraline dönüştürmek için süreçlerimizi yürütüyoruz. Birinci olarak Alaşehir Jeotermal Güç santralinde 3,75 MWp’lik güneş santralini bu yılın başında devreye aldık. Öteki santrallerimizde de gerçekleştireceğimiz kapasite artırımı çalışmalarımız sonunda toplamda 104 MWp’lik güneş santrali kurulumunu daha gerçekleştireceğiz. 

 

Rüzgâr gücü bakımından verimli olan Trakya bölgesinde yaptığımız ön lisans müracaatları kapsamında Tekirdağ Yeniçiftlik ve Lüleburgaz Hamitabat projeleri ile toplamda 375 MW’lık depolamalı rüzgâr gücü santrali ön lisansını almaya hak kazandık. Ön lisans alımının çabucak akabinde rüzgâr ölçüm direklerinin montajını sağlayarak mühendislik çalışmalarımızı başlattık. Ayrıyeten, güneş gücü depolamalı santralleri konseyimi ile ilgili olarak da 240 MWp’lik güneş gücü ön lisans müracaatlarımız EPDK tarafından bedellendiriliyor.

 

Türkiye’de yenilenebilir güç şurası gücünün artmasında değerli bir düzenek olarak nitelendirilen YEKDEM’in Mayıs 2023’de üçüncü defa devreye girmesi ile birlikte elektrik alım garanti mühleti, jeotermal güç santralleri için 15 yıl, öbür yenilenebilir güç santralleri için 10 sene olarak belirlendi. Bu düzenlemenin, ülkemizde yeni yapılacak yenilenebilir güç yatırımları için finansmana erişim ve yabancı yatırımcının ülkemize çekilmesi noktasında son derece değerli bir tesiri olduğuna inanıyorum.

 

Türkiye’nin çeşitli coğrafik bölgelerine yayılmış ve farklı yenilenebilir güç kaynaklarından oluşan üretim portföyümüz, temelleri bugünden atılmış proje yatırımlarımız, istikrarlı finansal yapımız, dijital güç idare ve mühendislik marifetlerimiz ile çevresel, toplumsal ve yönetişim odaklı idare anlayışımıza inanarak 2024 yılının birinci yarısında tamamlamak istediğimiz bu halka arza, yerli ve yabancı yatırımcıların kâfi ilgiyi göstereceğini düşünüyoruz. Yeni kuşak güç şirketi olarak halka arz sonrasında da teknoloji ile gücün kesiştiği her noktada faaliyet göstermeye devam edeceğiz. Edindiğimiz bilgi birikimi ve tecrübesi, ülkemizin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak ve şirketimizin büyüme amaçlarına ulaşması emeliyle en yararlı formda kullanacağız”. 

 

Zorlu Güç tarafından, 29.09.2023 tarihinde KAP’a yapılan açıklama aşağıda yer almaktadır. 

Sermayesinin %100’üne sahip olduğumuz Şiddetli Yenilenebilir Güç Anonim Şirketi’nin hisselerinin bir kısmının, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Konseyi Bildiri ve kararları çerçevesinde halka arzına ait çalışmaların başlatılmasına karar verilmiştir.

Sermaye Piyasası Konseyi Özel Durumlar Bildirimi’nin 6’ncı hususu çerçevesinde; halka arza ait çalışmalar belli bir olgunluğa ulaşana kadar bilginin açıklanması Şirketimizin 02.08.2023 tarih ve 2023/48 sayılı İdare Heyeti kararı ile ertelenmiştir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen