Cts. May 4th, 2024


Great Place To Work® Sertifikası™ sahibi tertiplerin dahil olduğu Best Workplaces for Women™ Listesi, 28 Eylül 2023’te açıklandı. Liste değerlendirmesine dahil olan 40 tertip, bayan çalışanları için sundukları işyeri tecrübesi ile En Uygun Patron olarak listede yer aldı.

 

Great Place To Work® tarafından açıklanan en kıymetli listelerden biri olan ve bayan çalışanlar için en yeterli iş yerlerini gösteren Best Workplaces for Women™ Listesi, 28 Eylül 2023’te açıklandı. Great Place To Work® Sertifikası™ sahibi organizasyonların değerlendirmeye dahil olduğu listede, çalışan sayısına nazaran 5 kategoride 40 tertip yer aldı. 10-99 Çalışan Sayısı Kategorisi’nde Plan-S birinci olurken 100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi’nin birincisi Lansinoh oldu. Teknasyon’un 250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi birincisiyken Akra Hotels ise 500-999 Çalışan Sayısı Kategori’nde birinci sırada yer aldı. 1000’den fazla çalışana sahip tertipler kategorisi birincisiyse DHL Supply Chain oldu.

 

Listenin tahlil sürecindeki datalara bakıldığında, geçtiğimiz yıl olduğu üzere 2023 yılında da çalışan bayanların hala pek çok olumsuz şartla uğraş ettiği görülüyor. 2023 yılında farklı STK’lar tarafından gerçekleştirilen araştırmaların da gösterdiği üzere, Türkiye hala fırsat ve cinsiyet eşitliği konusunda istek edilen noktaya ulaşamadı. Bayanların çalışma hayatına iştiraki konut içi sorumluluklar nedeniyle engellenirken çalışan bayanların büyük bir çoğunluğu bu sorumluluklar nedeniyle işlerine ve mesleklerine tümüyle odaklanamıyorlar. Best Workplaces for Women™ Listesi’nde yer alan Great Place To Work® Sertifikası™ sahibi tertipler, bu üzere pek çok alanda bayan çalışanları için fark yarattıklarını gösterdiler.

 

Eyüp Toprak: “Çalışanların beklentileri her zamankinden daha fazla çeşitlilik gösteriyor”

Great Place To Work® CEO’su Eyüp Toprak: “Pandemi ve bölgesel savaşların tesirlerinin normalize olduğu şu günlerde iş dünyasında kıymetli değişiklikler yaşanıyor ve adeta yeni bir çağa başlandı denilebilir. Tüm bu şartlar altında yeni yetenekleri çekebilmek ve mevcutları elde tutabilmek, sürdürülebilir bir gelecek için büyük değer arz ediyor. Bugün önderler ve tertipler, artan çalışan bağlılığı ve daha düşük işten ayrılma oranları yakalamak ismine zorlanıyorlar, zira işyerleri artık etnik köken, cinsel yönelim ve nesil açısından daha fazla çeşitlilik içeren yerler haline geldiler. İşyerleri bugüne kadarki en çok çeşitliliği barındırıyorlar ve artık eskisi üzere herkese uyan tek bir idare stilinin uygulanması mümkün değil. Ayrıyeten çalışanların tertip ile ilgili öncelikleri, beklentileri ve tecrübeleri de her zamankinden daha fazla çeşitlilik içeriyor” dedi.

 

Eyüp Toprak: “Kadınların en temel hakkı olan çalışma hakkına ulaşmaları desteklenmeli”

Kadınların en temel hakkı olan çalışma hakkına ulaşmadaki zorlukların hala sürdüğüne dikkat çeken Toprak, “TÜİK bilgilerine nazaran Mart 2023 prestijiyle Türkiye’de çalışma yaşında 32 milyon 957 bin bayan bulunuyor ve bu bayanlarımızın sırf 11 milyon 752 bini çalışıyor. Türkiye’de toplam istihdama katılma oranı yüzde 53,6 ve bayanlarda bu oran yalnızca 35,7. Ve ne yazıktır ki çalışan bayanlar da çalışma hayatında eşit ücretleme, işyerinde yükselme, işyerinde ayrımcı siyasetlere maruz kalma yahut eğitim imkanlarından mahrum kalma üzere mağduriyetleri hala yaşamaya devam ediyorlar. Bayanların toplum içindeki pozisyonu, ülkeler için gelişmişlik seviyesi göstergesi olduğu unutulmamalı. Çünkü bayan ve erkek eşitliğini içselleştirmiş ve bunun gereğini yapmış toplumların sürdürülebilir kalkınmanın, refahın ve demokrasinin ön şartını yerine getirmiş olacakları artık su götürmez bir gerçek. Bunun için de hem bayan hem de erkek çalışanlar için paha, takdir ve iştirak üzere mevzu başlıkları, yönetici ajandalarının en başında yer almalı” dedi.

 

Eyüp Toprak:

“Great Place to Work® Sertifikalı işyerleri beşere bedel veriyor ve farklılıkları önemsiyorlar”

Eyüp Toprak, “Great Place To Work® olarak emelimiz insanlara paha veren, farklılıkları önemseyen ve herkes için adil işyerlerinin sayısını artırmak. Bu bedelli misyonu destekleyen en kıymetli paydaşlarımız ise Great Place To Work® Sertifikalı işyerleri. Bayanlar için daha adil bir çalışan tecrübesi oluşturmak ismine daha gidilecek çok uzaklık olduğunun farkında olmakla birlikte yapılması gerekenler de imkansız değil. Hâlbuki fiyat farkını ortadan kaldırmak için planlar belirleyip geliştirmek, çalışanların farkında olmadıkları potansiyellerini onlar ismine keşfetmek, tertibe yeni katılan bayan çalışanları sıcak bir biçimde karşılamak, onların görünürlüğünü garanti altına almak ve kendi öykülerini anlatmalarına yardımcı olmak kâfi. Best Workplaces for Women™ 2023 Listesi’ndeki tertiplerin, bu bahisleri dikkate aldıklarını ve maratonun en ön saflarında olduklarını da biliyoruz. Fark yarattıkları için ne kadar teşekkür etsek az” dedi.

 

Kadın çalışanlar en çok hakkaniyet ve hürmet hususlarındaki sorunlara dikkat çekiyor!

Best Workplaces for Women™ listesinin hazırlanması sürecinde Great Place To Work®’ün, çalışanların mevcut işyerlerindeki tecrübesine odaklanan Trust Index™ anketi verilerine bakıldığında, standart şirketlerde bilhassa hakkaniyet ve hürmet başlıklarında olumlu karşılık oranının düşük olduğu gözlemlendi. Örneğin “Özel ve gibisi olmayan toplumsal imkan ve yan haklarımız bulunmaktadır” sorusuna verilen olumlu karşılık oranı liste şirketlerinde yüzde 70’ken standart şirketlerde bu oran yalnızca yüzde 60’ta kaldı. Standart şirketler, hakkaniyet noktasına işaret eden “Bu işyerinde çalışanlara yaptıkları işe uygun fiyat ödenmektedir”, “Şirket yararının bana uygun biçimde yansıdığını düşünüyorum” ve “En çok hak eden çalışanlar yükselmektedir” sorularına verilen olumlu cevap oranının yüzde 50’nin altında kaldığı görülüyor. Standart şirketlerde “Burada herkesin fark edilme ve takdir edilme imkanı bulunmaktadır” sorusuna verilen olumlu cevap oranıysa yalnızca yüzde 60.

 

Great Place To Work® Best Workplaces for Women™ Listesi

 

10-99 Çalışan Sayısı Kategorisi:

  1. Plan-S
  2. PUBINNO INC
  3. NİLTEK YAZILIM TEKNOLOJİLERİ A.Ş
  4. Extra360 Payments & Loyalty
  5. PEAKUP
  6. RE/MAX TÜRKİYE
  7. Odaş Grup
  8. Vektör Bilgi ve Yazılım Tekn.
  9. AD VENTURE DIGITAL
  10. Brown Forman Türkiye
  11. AKYAŞAM

 

100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi:

  1. Lansinoh
  2. GlassHouse
  3. EDENRED
  4. VIESSMANN
  5. emlakjet
  6. Ingage
  7. Aydem Holding
  8. AlbarakaTech

 

250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi:

  1. Teknasyon
  2. Esbaş
  3. Organik Kimya
  4. Aydem Elektrik Perakende
  5. AbbVie
  6. Gedik Yatırım
  7. Galata Taşımacılık

 

500-999 Çalışan Sayısı Kategorisi:

  1. Akra Hotels
  2. AstraZeneca Türkiye
  3. GDZ Güç Yatırımları
  4. Shell Türkiye
  5. LOGO YAZILIM
  6. Sahibinden.com

 

1000+ Çalışan Sayısı Kategorisi:

  1. DHL Supply Chain
  2. ATASUN OPTİK
  3. DHL Express
  4. Penti
  5. TB Sewtech Turkey
  6. ETİYA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
  7. Hilton
  8. ETB GROUP

 

Great Place to Work® hakkında

Great Place to Work® işyeri kültürü konusunda küresel otorite pozisyonundadır. 1992’den bu yana gerçekleştirdiği 100 milyondan fazla çalışan anketinden elde ettiği engin bilgiler ile bir işyerini kusursuz hale getiren şeyin ne olduğunu ortaya koymuştur: İtimat. Great Place to Work® kuruluşlara kültürlerini ölçme ve tüm çalışanları için yüksek itimada dayalı iş tecrübesi oluşturarak daha âlâ iş sonuçları elde etme hususlarında takviye olur. Emsalsiz kıyas bilgilerinden faydalanarak Great Place to Work® Certified™listesi ve Fortune dergisinde yıllık olarak yayınlanan 100 Best Companies to Work For® ve World’s Best Workplaces™ listeleri de dahil olmak üzere ABD ve 60’tan fazla ülkedeki Best Workplaces™ listelerinde yer alacak şirketler belirlenir. Tüm faaliyetlerini, tüm kuruluşlara A Great Place to Work For All™sertifikasyonuna hak kazanmaları için yardımcı olarak daha güzel bir dünya oluşturma misyonuna uygun olarak gerçekleştirir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen