Sal. Nis 30th, 2024


Anadolu coğrafyasında yetişen birbirinden lezzetli 200’den fazla yaş meyve sebzeyi 100’den fazla ülkeye ihraç ederek Türkiye’ye 2023 yılının 8 aylık periyodunda 2 milyar 50 milyon dolar kazandıran Türk yaş meyve zerzevat kesimi, dünyanın dört bir tarafından ithalatçıları, zincir marketleri 28-30 Eylül tarihleri ortasında düzenlenen Antalya Interfresh Eurasia Zerzevat Meyve, Depolama, Ambalaj, Lojistik, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Fuarı’nda ağırlıyor.

 

Fuarın açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Lider Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 55 milyon tonluk yaş meyve zerzevat üretimiyle Çin ve Hindistan’ın akabinde dünyada üçüncü sırada olduğu bilgisini paylaştı.

 

OVP gayesine 4 milyar dolarlık ihracatla katkı vermek istiyoruz

Türkiye’nin yaş meyve zerzevat ihracat performansı hakkında da bilgi veren Lider Uçak, “2022 Ocak-Ağustos periyodunda 1,7 milyar dolar ihracat yaptık. 2023 Ocak Ağustos devrinde ihracatımız yüzde 16’lık artışla 2 milyar 50 milyon dolara ulaştı. Kalıntısız ve kaliteli üretimimizi artırarak, fuarlarda ve URGE projelerimiz kapsamında düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetleriyle tanıtarak 2026 yılında Orta Vadeli Programımızdaki 302,2 milyar dolar ihracat gayesine yaş meyve zerzevat kesimi olarak 4 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

Yaş meyve zerzevat ihracatında en büyük pazarlar olan Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’na ihracatın sürdürülebilir olması için kalıntısız ve kaliteli üretimin kaide olduğunun altını çizen Uçak kelamlarını şöyle sürdürdü; “55 milyon ton taze meyve zerzevat üretimimizden ihracatımızın aldığı hisse yüzde 10 düzeylerinde. Hem bu oranı hem de fiyatlarımızı birebir anda artırmak için 2 temel kaide var. Birincisi kalıntısız üretim. İkincisi ise kaliteli üretim. Hem Avrupa Birliği ve Rusya’da olan pazarımızı korumak için hem de ülkemize yeni pazar imkanları yaratmak için bu iki şartı sağlamak için üreticiler, ihracatçılar, üniversitelerimiz, bakanlıklarımız olarak topyekün gayret etmemiz gerekiyor. Hem Ege Bölgesinde hem de Akdeniz bölgesinde üreticilerimize kimyasal çaba yerine biyoteknik gayret için tuzaklar dağıtıyoruz. Bahçelerden numuneler alıp tahlil ettiriyoruz, üreticilerimizle devamlı temas halindeyiz. Bu fuarların yararını daha çok görmemiz için bilhassa kalıntı problemini kökünden çözmemiz gerekiyor.”

 

Antalya Interfresh Zerzevat Meyve Ambalaj Depolama Lojistik Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’nın her geçen yıl ziyaretçi sayısının ve kalitesinin arttığına temas eden Uçak, “Ülkemizin bu türlü güzide bir fuara mesken sahipliği yapmasından ötürü çok keyifli ve gururlu olduğumu söylemek istiyorum. Fuar ambalajdan lojistiğe kadar taze meyve zerzevat bölümünün tüm paydaşlarını bir ortaya getiriyor. Günümüz koşullarında taze meyve seze ihracatı için bu meyve ve zerzevatın dışındaki maliyetler rekabet şartlarını belirlemektedir ve bu açıdan kesimin tüm bileşenlerin birebir fuarda bir ortaya gelmesinin son derece yararlı olduğunu düşünüyorum” diyerek kelamlarını noktaladı.

 

Özer; “150 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacağız”

Fuarı düzenleyen ANTEXPO A.Ş Genel Müdürü Murat Özer, 2022 yılında Interfresh Eurasia Fuarı’na 49 firma katılmışken, bu yıl 136 firma katıldığını, ortalarında Avrupa’nın en büyük 3 zincir market temsilcisinin de de bulunduğu 415 yabancı ziyaretçinin Türk meyve zerzevat eserlerini görmeye geldiğini fuarın 150 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacağını öngördüklerini lisana getirdi.

Interfresh Eurasia Fuarı’na yaş meyve zerzevat ihracatçı birlikleri ortak stantla katılırken, fuarın açılışına Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, TAGEM Genel Müdürü Sayın Dr. Metin Türker, Ege Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, EYMSİB İdare Şurası Üyesi Vural Güleç, Uludağ Yaş Meyve İhracatçıları Birliği Lideri Senih Yazgan, Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Lideri Ümit Mirza Çavuşoğlu katıldı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen