Paz. May 19th, 2024

Kişilerde hareket kısıtlığına neden olarak çok kısa aralıklı yürüyüşlerde bile oluşabilen, dinlenmekle geçen ama hareketle birlikte tekrar başlayan bacak ağrıları halk ortasında yürüyüş ağrısı olarak tanımlanmaktadır. En bariz özelliği yürüme sırasında başlaması, dinlenince geçmesi olan yürüme ağrısı; bilhassa merdiven ve yokuş inip çıkarken daha da şiddetlenmektedir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Girişimsel Radyoloji kısmından Prof. Dr. Aylin Hasanefendioğlu Bayrak ‘ Yürüyüş ağrıları nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.’

Ağrı neden olur, altta yatan düzenek nedir?

Bacaklarımızda bulunan atardamarlar kaslarımıza pak kanı taşıyan borular üzere fonksiyon görürler. Yürüyüş üzere bacak kaslarının ağır kullanıldığı durumlarda, bacak atardamarları genişleyerek kasların artan oksijen ve güç gereksinimini karşılarlar. Ateroskleroz dediğimiz damar duvarında plak oluşumu sigara, tansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği üzere nedenlerle birtakım hastalarda çok önemli boyutta damar darlıklarına yol açar. Aslında bedendeki her damar bu durumdan nasibini alır ve hastada farklı organlarda farklı şikâyetlere neden olur. İşte yürüme sırasında kasların artan kan muhtaçlığı bu plakların damarda yarattığı darlıklar nedeniyle gereğince karşılanamaz ve ağrıya neden olur. Atardamarlardaki darlık ölçüsü arttıkça kas ağrıları daha kısa yürüyüş uzaklığında ortaya çıkar. Orta ve ileri yaştaki bireyler, tansiyon hastaları ve diyabet üzere ek hastalıkları bulunan şahıslarda yürüyüş ağrısının bulunması önemli damar darlıklarının habercisi olabilir.

Atardamar kaynaklı bacak ağrısının tanısı ve tedavisi nasıldır?

Gelişen teknoloji ve yeni teknikler, atardamar darlıklarının hatta tıkanıklıklarının bile kapalı ameliyatla tedavisini mümkün kılmaktadır. Girişimsel Radyoloji poliklinikleri hastalığınızın süratli teşhis alması ve tedavinizin gecikmeden düzenlenmesi için başvurabileceğiniz en kestirme yollardan biridir. O denli ki orta ya da ileri yaşta, tansiyon, diyabet üzere ek hastalıkları olan hasta yürüyüş ağrısı şikâyetleri de varsa ‘benim bacak damarlarımda muhtemelen daralma var’ diyerek direkt Girişimsel Radyoloji polikliniğine başvurabilir. Girişimsel radyoloji uzmanları, damar hastalıklarının tanısı ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır.

Tanı için yapılması gereken birinci adım Doppler Ultrasonografi tetkikidir. Doppler ultrasonografi tetkiki katiyetle bir Radyoloji Uzmanı tarafından yapılmalıdır. Düzgün bir doppler ultrasonografi tetkiki ile damarlarınızdaki daralan yahut tıkanan bölgeler tespit edilerek raporlanır. Gerekirse Bilgisayarlı Tomografi üzere yollarla koldan verilen ilaçla damar darlığı daha ayrıntılı görüntülenebilir. Artık bundan sonra yapılması gereken uygun tedavi seçimidir.

Tedavi sürecinde çoklukla kasık damarından girilerek yapılan anjiografik sistemler artık vazgeçilmez hale gelmiştir. Bu süreç kapalı ameliyat ismiyle bilinir, ve Girişimsel Radyolog tarafından anjiyografi ünitelerinde neredeyse ameliyathaneyi andırır ortamda steril şartlarda gerçekleştirilir. Damar darlıkları ve tıkanıklıkları bu sistemle balon yahut stent uygulamaları ile birçok vakit tek seansta tedavi edilir. Bu süreçler iğne deliği üzere küçük cilt kesiği ile yapılır. En hoş tarafı kapalı ameliyat dediğimiz bu tedavi ile hasta sonraki gün taburcu olur, günlük işine dönebilir.

Tedavinin en kolay yapılabildiği periyot sorunun tespit edildiği en erken devirdir. Vaktinde yapılmayan tedavi daha uzun darlık ya da tam tıkanıklıklara yol açar, bu da tedaviyi daha uğraştırıcı ve sıkıntı hale getirebilir. Ayrıyeten tekrar bu devirde tedavi edilmeyen hastalarda vakitle istirahat ağrısı dediğimiz hareket etmediği periyotta bile ağrının olduğu sürece evrilir ki acil tedavi gerektirir. Tekrar ihmal edilen darlık/tıkanıklıklar bir müddet sonra ayak yaralarına yol açabilir, bu da acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bilhassa diyabetik hastalarda ayak yaraları varlığında hiç vakit kaybedilmeden müdahale edilmelidir. Yara oluştuktan sonra ihmal edilirse ayak parmaklarında kangrene yol açar ve amputasyon dediğimiz kangrenli dokunun kesilerek uzaklaştırılması gerekir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen