Sal. May 7th, 2024


Ticaret ve ihracat tüm taraflarıyla masaya yatırılacak. Ticaretin tüm paydaşları 27 Eylül günü 42 Maslak AVM, ESA Arena’da hibrit olarak gerçekleşecek olan FutureCommerce360 Konferansı’nda Hakan Göl Z jenerasyonu ve Y neslinin beklentilerini anlatarak birçok değerli bahse değinecek.

Alkaş’ın düzenlediği FutureCommerce360, ticaretin geleceğini dalın tüm paydaşlarını bir ortaya getirerek masaya yatıracak. Birçok üst seviye karar verici, fikir başkanları, çok kanallı perakendeciler, online perakendeciler, lojistik ve stok idaresi şirketleri, dijital pazarlama şirketleri, e-ticaret teknoloji sağlayıcıları ve girişimcilerin yer alacağı konferans yeni bölüm hususlarını detaylı olarak işleyecek.

Deloitte Türkiye, Danışmanlık Hizmetleri Başkanı ve Fütüristler Derneği, İdare Konseyi Lideri Hakan Göl ise ‘Deloitte Z Nesli ve Y Nesli Anketi ve Müşteri Tecrübesi Etkileri’ isimli oturumu esnasında çarpıcı hususlara değinmeye hazırlanıyor. Hakan Göl, FutureCommerce360’a kısa vakit kala oturumunun birtakım mevzu başlıklarını paylaştı. Tüketici ve çalışanların hem globalde hem Türkiye’de gitgide artan hayat maliyetlerinin duyduğu tasanın altını çizdi. Artan maliyetlerin bir sebebinin de sürdürebilirlik yahut sıfır karbon üzere başlıkları kullanmak isteyen üreticilerin fiyat artışına gittiği ve erişilebilirliği daha çok azalttığını da lisana getirdi. Devamlı kullanıcı bulamayan eserlerin karşısında Z ve Y nesillerinin ekonomik korkularını da araştırdıklarını lisana getiren Hakan Göl, mesken satın alma, aile kurma üzere mevzularda zorluk yaşadıklarını düşünen gençlerin, hayat pahalılığı, işsizlik ve iklim değişikliği üzere meseleleri öncelikli olarak gördüğünü de belirtti. Bilhassa iklim değişikliğinin ömür stili ve meslek kararlarını etkileyen bir faktör olduğunun altını çizen Göl, çarpıcı sayılar paylaştı: Z jenerasyonunun %55’i ve Y neslinin %54’ü bir işi kabul etmeden evvel markanın etrafa olan tesirlerini araştırıyor. Etraf ile ilgili korkuları sebebi ile Z kuşağının %49’u, Y neslinin da %54’ü iş değiştiriyor yahut yakın gelecekte değiştirmeyi planlıyor. Tekrar Z neslinin %50si ve Y jenerasyonunun %46’sı iş verenlerine iklim değişikliğine karşı aksiyon alınması için baskıda bulunduğunu söz ediyor. Bu sayılara rağmen Hakan Göl, ekonomik ıstırapların Z ve Y nesilleri için sürdürebilirlik ve etraf sorunlarını öncelik sırasına koymalarını zorladığını da tabir etti. Bu manada Z jenerasyonunun %59’u ve Y neslinin %60’ı daha sürdürülebilir servis ve eserler için daha çok para harcamayı göze alırken %50’nin üzerinde bir sayı bu kararın ekonomik duruma bağlı olarak zorlaşabileceğini, hatta imkansız olacağını düşünüyor. Böylece de ‘Greenwashing’ yani ‘yeşil badana’ gençler tarafından sorgulanmaya başlıyor. Gençler bir şirketin sahiden ne kadar yeşil olduğunu ve verdiği taahhütleri ne oranda gerçekleştirdiğini araştırma eğiliminde.

Ayrıca, geleceğin meslekleri konusunda Z ve Y nesillerinin görüşlerine de değindi. Bu genç nesillerin, dijital dönüşümün sürat kazandığı bir çağda, data analisti, yapay zeka uzmanı, siber güvenlik uzmanı üzere teknoloji odaklı meslekleri tercih etme eğiliminde olduğunu belirtti. 

Hakan Göl oturumu esnasında detaylı olarak gençlerin etik korkularına değineceğini belirtti. Yeni nesillerin iş yerinde kıymetleriyle uyuşmayan vazifeleri reddetme ve iş tekliflerini geri çevirme eğilimi gösterdiğinin altını çizen Göl, aynı vakitte Z ve Y nesillerinin patronlarından sürdürülebilir kararlar almalarına yardımcı olmalarını ve düşük karbonlu iktisada geçiş için marifetlerini geliştirmelerini istediklerini de anketlerinin bir sonucu olarak bulduklarını bildirdi. Sürdürülebilirlik ve yeşil güç alanlarında çalışarak dünyanın geleceğine katkıda bulunma isteğinin de bu nesiller ortasında yaygın olduğunu belirten Göl, bu nesillerin çalıştıkları şirketlerin elektrikli otomobil, solar panel, toplu taşıt araçlarının kullanımını çoğaltmaya dair teşebbüsler kullanmalarına ehemmiyet verdiklerini belirtti. Z ve Y nesillerinin şirketlerinden beklentileri ortasında çalışanlarını sürdürebilirlik üzerine eğitmeleri, plastik kullanımının azaltmaları, çalışma ortamlarının daha yeşil hale dönüştürülmesi üzere noktalar da yer alıyor. 

 

Deloitte hakkında: 

Deloitte, dünya genelinde faaliyet gösteren bir profesyonel hizmetler firmasıdır. Şirket, kontrol, vergi, danışmanlık, kurumsal finansman ve risk idaresi alanlarında hizmetler sunmaktadır. Deloitte, müşterilerine iş dünyasındaki zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için geniş bir uzmanlık ve kaynak yelpazesi sunmaktadır. Türkiye’de de uzun yıllardır faaliyet gösteren Deloitte, iş dünyasına paha katma konusundaki taahhüdüyle tanınır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen