Pts. May 13th, 2024


Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında Onaranlar Kulübü, Beşiktaş Belediyesi iş birliği ve Boehringer Ingelheim’ın şartsız takviyesi ile “Kentte Etkin Ömür Buluşması” çalıştayını düzenledi. “Aktif Hayat, Sağlıklı Toplum” mottosu ile düzenlenen aktiflikte, kalp sıhhatinde hareketin kıymetine vurgu yapılırken kentte etkin ve hareketli bir hayatı mümkün kılmanın yolları konuşuldu. 

 

Kalp sıhhati alanında gerçekleştirdiği tesirli farkındalık çalışmalarıyla öne çıkan ve bu yıl 60. yılını kutlayan Türk Kardiyoloji Derneği, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp sıhhati için hareketin değerine vurgu yapmak ve İstanbul’da hayata geçireceği spor alanı ile ilgili iştirakçilerin fikirlerini almak hedefiyle bir çalıştay gerçekleştirdi. “Aktif Hayat, Sağlıklı Toplum” mottosu ile hayata geçirilen “Kentte Faal Hayat Buluşması” isimli çalıştayda, kalp sıhhati alanında uzman tabipler ve kent odaklı çalışan mimarlar iştirakçilerle değerli bilgiler paylaşırken yaşadığı kentte kelam sahibi olmak isteyen bireyler de aktifliğe iştirak gösterdi. 

Türkiye’nin kardiyoloji alanında çatı derneği olan Türk Kardiyoloji Derneği önderliğinde, araştırmacı ve yenilikçi bir ilaç şirketi olan Boehringer Ingelheim’ın şartsız takviyesinde, daha sürdürülebilir kentler ve topluluklar yaratmak emeliyle çalışan Onaranlar Kulübü ve Beşiktaş Belediyesi iş birliği ile gerçekleştirilen “Kentte Faal Ömür Buluşması” çalıştayına, 60’ı aşkın İstanbullu katıldı. Beşiktaş’taki Cüneyt Arkın Sanatkarlar Parkı’ndaki aktiflikte, faal hayatın kalp sağlığındaki kıymeti konuşulurken, kentlerde herkesin rahatça spor yapabileceği alanların nasıl olması gerektiği konusu üzerine fikir alışverişleri yapıldı, kentlileri daha etkin bir hayata motive etmenin sistemleri araştırıldı.

Hareketsizlik Kalp Hastalıklarının Esas Risk Faktörleri Ortasında Yer Alıyor

Kalp hastalıkları ve inme, her yıl tüm dünyada 17,1 milyon kişinin ömrünü kaybetmesine neden olurken, Dünya Kalp Federasyonu; tütün kullanımı, sıhhatsiz beslenme ve fizikî aktivite yoksunluğu üzere en önemli risk faktörlerinin denetim altına alınması ile bu hastalıklara bağlı erken ölümlerin en az %80’inin önlenebileceğini tüm dünyaya duyuruyor.

“Aktif Hayat, Sağlıklı Toplum” mottosu ile hayata geçirilen Kentte Etkin Ömür Buluşması’nın birinci oturumunda kelam alarak hareketli bir ömrün kalp sıhhati üzerindeki olumlu tesirine vurgu yapan Türk Kardiyoloji Derneği Spor Kardiyolojisi Alt Şurası İdare Şurası Üyesi Prof. Dr. Murat Turfan, “Kalp hastalıklarından korunmanın en değerli yollarından biri antrenmanı günlük hayatın bir kesimi haline getirmek. Haftada en az 5 gün, 30’ar dakika antrenman yapmayı alışkanlık haline getirebilirseniz kalbiniz size teşekkür edecektir. Bu alışkanlığı kazanmak içinse tekrar kendinizi dinleyin, yapmaktan keyif alacağınız ve kişiliğinize, hayat biçiminize uyan sporlarla başlayın. Örneğin; toplumsal biriyseniz grup oyunları küme dersleri sizi memnun edebilir. Spor yaparken kendinize odaklanmak istiyorsanız yürüyüş, bisiklet üzere daha ferdî antrenmanlara yönelebilirsiniz. Parklardaki spor ve yürüme alanlarını kıymetlendirmek de tekrar günlük hareket gereksiniminizi karşılayacaktır. Hareket hayatınızda yer ettikçe, kalp sıhhatinizin yanı sıra tüm bedeninizin ve hatta ruh sıhhatinizin daha yeterli bir hale geldiğini göreceksiniz” dedi. 

“Kentte Faal Ömrü Mümkün Kılmak İsmine Yaratıcı Bir Alan Oluşturacağız”

Etkinliğin ikinci oturumunda ise Onaranlar Kulübü’nden kent odaklı çalışan Dizayncı Cem Cemal Çobanoğlu, faal ömrü ve hareketliliği özendiren kamusal alanların nasıl planlanması, tasarlanması gerektiğine dair bir sunum yaparak dünyadan örnekleri iştirakçilerle paylaştılar. 

Son oturumda ise Türk Kardiyoloji Derneği’nin, Boehringer Ingelheim’ın şartsız dayanağında ve Onaranlar Kulübü iş birliğinde İstanbul’da belirlenecek bir kamusal alana kazandırmak istediği spor ve aktivite alanı ile ilgili iştirakçilerin görüşleri alındı. 

Onaranlar Kulübü kurucularından Ufuk Emin Akengin “Kentlerde sağlanan faal ömür imkanları, bireylerin toplumsallaşma fırsatlarını artırarak topluluklar ortasında bağlılığı ve dayanışmayı güçlendiriyor. Kent ve insan ortasındaki diyaloğun gelişmesi için çalışan bir grup olarak yaptığımız bu buluşmanın, faal ömrün değeri konusunda hem tasarım hem de içerik olarak toplumsal tesir odaklı bir çıktıya dönüşmesini dilek ediyoruz” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Memnun “Haftada beş sefer 30 dakika mühletle yapılan orta zorlukta aktivitelerin, kalp hastalığı ve inme riskini azalttığı biliniyor. Biz de kentlilerin daha rahat, motive ve eğlenerek spor yapabileceği, etkin olabileceği bir alan oluşturma fikri ile yola çıktık. Boehringer Ingelheim’ın şartsız takviyesinde Onaranlar Kulübü’nün ve Beşiktaş Belediyesi’nin iş birliği ile bugün bu projemizin temelini attık. Önümüzdeki periyotta, Dünya Kalp Günü’nde gerçekleştirdiğimiz Kentte Faal Ömür Buluşması’nın çıktılarını kıymetlendirerek, keyifli ve yaratıcı bir spor ve aktiflik alanını tüm İstanbulluların hizmetine sunma hedefindeyiz” dedi. 

 

TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ HAKKINDA 

21 Mayıs 1963 tarihinde kurulan Türk Kardiyoloji Derneği, 3.100 üyesi, 1 birlik, 7 çalışma kümesi, 5 proje kümesi ve 17 idare heyeti alt ünitesi ile faaliyet göstermektedir. Toplumsal ve mesleksel eğitimler ile araştırmaları destekleyerek Türk halkının kalp-damar sıhhatini müdafaayı amaçlayan dernek tabiplere yönelik kardiyoloji alanında hazırlamış olduğu kılavuzlar, bilimsel ve eğitimsel aktiviteler, bilimsel yayınlar ve memleketler arası tertipler ile etkinliklerini gerçekleştirmektedir. Türk Kardiyoloji Derneği, Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC), Dünya Kalp Federasyonu (WHF) ve Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği (TDKB) üyesidir. 

 

BOEHRINGER INGELHEIM HAKKINDA 

Boehringer Ingelheim bugün ve kuşaklar boyunca hayatları dönüştüren çığır açan terapiler üzerinde çalışıyor. Önde gelen araştırma odaklı bir ilaç şirketi olan Boehringer Ingelheim, karşılanamayan sıhhat muhtaçlıklarının yüksek olduğu alanlarda inovasyonlar aracılığıyla kıymet yaratıyor. Kurulduğu 1885 yılından günümüze aile şirketi kimliğini koruyan Boehringer Ingelheim, çalışmalarında uzun vadeli sürdürülebilir bir yaklaşımı benimsiyor. 53.000’i aşkın çalışanıyla İnsan Sıhhati ve Hayvan Sıhhati olmak üzere iki iş alanında 130’dan fazla pazara hizmet sunuyor. 

Daha fazla bilgi için: boehringer-ingelheim.com

 

ONARANLAR KULÜBÜ HAKKINDA

Onaranlar Kulübü, kent ve insan ortasındaki diyaloğu güçlendirme inisiyatifiyle 2016’da kuruldu. Özel kesim, lokal idare, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri ortak paydada buluşturup sürdürülebilirlik odağında kamusal alan projeleri, eğitim ve atölye içerikleri geliştiriyor. Onaranlar Kulübü, kentlerin, kurumların ve bireylerin daha sürdürülebilir, iştirakçi ve kapsayıcı olması için çalışıyor.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen