Cts. May 4th, 2024


58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Çeşidi 135 kilometrelik Alanya-Antalya etabı ile başladı. Etabı 2 saat 44 dakika 30 saniye ile Alpecin Deceuninck Kadrosundan Jasper Philipsen kazandı. 24 kadrodan 163 atletin katıldığı dev tertibe halkın ilgisi de oldukça fazla oldu. Sabahın birinci ışıklarından itibaren start ve Antalya’daki finiş noktasında yüzlerce insan son hazırlıklar için canla başla çalışarak etaba son halini verdi. Bisikletçiler 3.9 kilometre nötr startla pedal çevirdikten sonra saat 11.40’ta damalı bayrağın sallanmasıyla büyük çaba için pedallar dönmeye başladı. Genelde düz, fakat sıcak bir havada gayret eden atletler su kaybını önlemek için birinci kilometrelerden itibaren sıvı gereksinimlerini gidermeye başladılar. 

 

SPOR-TOTO’NUN ÜÇ SPORTMENİ KAÇIŞ GRUBU’NDA

İlk kilometrelerde bir-iki cılız atak yapılsa da rastgele bir kaçış göze çarpmadı. Bisikletçiler parkurun eşsiz hoşluklarını izlemeden de edemediler. Yeşil ve mavinin buluştuğu noktalarda biriken halk da ellerinde Türk bayrakları ile atletlere moral vermeyi ihmal etmediler. 

Alarahan geride kalırken tekrar ataklar dikkat çekti. Bora Hans Grohe’nin atletleri Peloton’un önünde kümeye ayar vermeye çalışırken ekip atletlerini kaçış kümesine atlet yollamak için pedal çevirdiler. 6-7 kişilik küme bir kaçış gurubu oluşturdu. Ancak Peloton’da suratını artırarak ön kümenin ortayı açmasını önlemeye çalıştı ve kümesi kısa müddette yakaladılar. Birebir küme bir defa daha ön kümesi oluşturmak için tekrar atılım yaptı. Ortalarında Spor Toto Ekibi’nden Doğukan Arıkan, Ahmet Örken ve Serdar Anıl Depe’nin de bulunduğu küme Manavgat’ı artan bir tempo ile geçti. 

 

BEYAZ MAYO’YU BRAM GİYECEK

Etabın birinci prim kapısını Hollanda Ulusal Kadrosu’ndan Diesel Bram geçti ve yarın koşulacak Kemer-Kalkan etabında Shimano’nun sponsorluğundaki Beyaz Mayo’yu giymeye hak kazandı. Doğukan Arıkan 56.2 kilometrede gerçekleşen prim kapısını birinci sırada geçmek için büyük efor sarf etti, lakin çizgiyi Bram geçmeyi başardı. Bu ortada ön kümeyle, peloton’un (Ana Grup) ortasındaki vakit farkı 1 dakikanın altına düştü. 

 

KUMANYALAR DAĞITILIYOR

Bisiklet Çeşidinde en çok merak edilen hususların başında ise yol etaplarında atletlerin besin problemini nasıl karşıladıkları idi. İsmine Ravitayman (Yemek dağılımına verilen ad) denilen kumanya torbaları etabın 67.4 kilometresi geçilirken dağıtılmaya başlandı. Atletler sarfettikleri torbaların için de bulunan besin çeşitlerini bir taraftan pedal çevirerek sarf ettikleri enerjiyi tekrar almaya başladı. 

 

SPRİNT KAPISINI P&S BENOTTI GRUBU’NDAN TOBİAS NOLDE GEÇTİ

Etabın ikinci prim kapısı 86.2’inci kilometrede gerçekleşti. Mosso’nun sponsorluğundaki Yeşil Mayo’yu alabilmek için kıyasıya bir çaba başladı. P&S Benotti Ekibi’nden Tobias Nolde  çizgiyi birinci geçen sportmen oldu ve yarın koşulacak Kemer-Kalkan etabında Yeşil Mayo’yu giymeye hak kazandı. Prim kapısı geçildikten sonra fark 1 dakika ile 55 saniye ortasında gidip geldi. Spor -Toto Ekibi’nden Doğukan Arıkan ise kısa süren bir sakatlık nedeniyle geri kalınca Peloton’a yakalandı. Ön kümede Serdar Anıl Depe ve Ahmet Örken kaldı. Finişe 3 kilometre kala ön kümeyle, Peloton’un ortasındaki vakit farkı düzgünce eridi ve 30 saniyeye kadar düştü. Ön küme tekrar hızlanınca Serdar Anıl Depe ve Ahmet Örken’de geri düştü ve Peloton’a yakalandılar.

 

KIRMIZI MAYO’YU P&S EKİBİ’NDEN TOBİAS NOLDE GİYECEK

Etabın son prim kapısı finişe 18 kilometre kala gerçekleşti. Üç sportmen kapı çizgisine kadar büyük bir çabanın içine girdi. Son anda Nolde atak yapıp çizgiyi birinci geçen atlet oldu. Yarınki Kemer-Kalkan etabında Türk Hava Yolları’nın sponsorluğundaki Kırmızı Mayoyu Nolde giymeye hak kazandı.  Son prim kapısından sonra etabın başından beri önde olan ve son olarak iki sportmen olarak devam eden kaçış kümesi Peloton ile birleşti. Finişe 14 kilometre kala Peloton süratli bir tempo ile finişe gelmeye başladı. 

 

MÜTHİŞ FİNİŞ

Peloton son metrelere kadar toplu halde geldi. Sürat finiş tamamlanıncaya kadar 54 kilometreye kadar çıktı. Bu harikulade finişi Alpecin Deceuninck Ekibi’nden Jasper Philipsen kazandı ve Genel Ferdi Klasman birincisi olarak Turkuaz Mayo’yu giymeye hak kazandı. 

 

YARIN 166.5 KİLOMETRELİK KEMER-KALKAN ETABI KOŞULACAK

58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’una yarın 166.5 kilometrelik Kemer-Kalkan etabı ile devam edilecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen