Cts. May 4th, 2024


Bağışıklık sistemi, bedeni ziyanlı bakterilere ve enfeksiyonlara karşı korumak için değişik organlarda bulunan bir doku ve hücreler sistemidir. Bağışıklık sisteminin %70’i bağırsaklardadır. Bağışıklık sistemi bedenimizin savunma sistemidir.  Vücudumuza dışarıdan giren ziyanlı mikroorganizmalarla savaşır ve bizi hastalıklara karşı korur. Biz fark etmesek de gün içinde bağışıklık sistemimiz durmadan çalışır. Fakat birtakım durumlarda bizim desteğimize gereksinim duyabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve beden direncini artırmak hastalıklara yakalanma riskini düşürür. 

Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz?

1.Yeterli ve istikrarlı beslenmeliyiz;

Bağışıklık sisteminin zayıflamasındaki sebepler ortasında besin yetersizliği gelir bu nedenle güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinde en değerlisi kâfi ve istikrarlı beslenmektir. Bağışıklık sistemi karmaşık bir yapıya sahiptir ve onu güçlendirmenin mucizevi bir yolu yoktur. Yalnızca vitamin ve mineral bakımından güçlü bir beslenme programı uygulamak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olamazsınız. Zira sistemin güçlü olması alınan protein ölçüsüne, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani istikrarlı beslenmeye de bağlıdır. Yani kâfi protein tüketmezseniz, bedeniniz enfeksiyonlara karşı zayıf kalabilir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için kimi yiyeceklere yönelmek yerine kendinize istikrarlı bir beslenme programı oluşturmalısınız.

2.Vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin en değerli destekleyicileridir;

Vitamin ve mineraller istikrarlı beslenmenin bir kesimi olduklarında bağışıklık sisteminin en kıymetli destekleyicilerindendir. C vitamini ve E vitamini bedeninizin enfeksiyonlarla savaşmasına dayanak olan çok güçlü antioksidanlarındandır. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi üzere kış meyveleri, Ispanak, dolmalık biber, Brüksel lahanası C vitamini kaynağı besinler ortasındadır. Ana yemeklerimizde ve orta öğünlerimizde kesinlikle öğünlerimize eklemeliyiz.

3.Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler bu üçlüye dikkat!

Vücudumuzu ziyanlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan bu faydalı bakteriler bağışıklığı da güçlendiriyor. Bilhassa beden direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ismine probiyotik içeren besinlerin tüketimi kıymet kazanıyor. İstikrarlı bir bağırsak mikrobiyotası, sıhhat için kritik ehemmiyete sahiptir. Bozulmuş bir bağırsak mikrobiyota yapısı hastalıkların oluşumuna katkı sağlar. Probiyotikler, prebiyotikler ve sinbiyotikler ile bağırsak mikrobiyotasını hedeflemek, potansiyel olarak bağışıklık sistemini güçlendirebilir birebir vakit da hastalık riskini düşürebilir. Yoğurt, kefir, lahana turşusu diyetinize rahatlıkla ekleyebileceğiniz probiyotiklerdendir.

4.Omega 3 Kaynakları;

Omega-3 yağ asitleri insan metabolizması için çok kıymetlidir. Çalışmalar Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve inflamatuar süreçleri azalttığını göstermiştir. Hücre zarının yapı taşı olarak kullanılan yağ asitleridir ve çeşitli hormonların üretimi için de gereklidir. Beden, Omega-3 yağ asitlerini kendi üretemez bu nedenle besinler yoluyla alınması gerekmektedir. Sardalya, hamsi, somon ve uskumru üzere yağlı balıklarda ve deniz eserlerinde bol ölçüde bulunur. Ceviz, keten tohumu, avokado ve semizotu omega-3 için uygun kaynaklardır.

5.Su bizim için vazgeçilmezdir;

Vücuttaki tüm besinleri ve atıkları kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücü olan su, immün sistem için vazgeçilmezdir. Bu yüzden mevsim geçişi periyodunda su tüketimini ihmal etmeyin. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen