Pts. May 6th, 2024


Osteoporoz bedende kemik mineralinin bozulmasıyla kemiklerin zayıflamasına ve kırılganlaşmasına neden olan, halk ortasında kemik erimesi olarak bilinen bir hastalıktır. Osteoporozda kemikler çok kırılgan hale gelir ve bununla birlikte düşme, eğilme yahut öksürme üzere hafif gerilimler bile kırılmaya neden olabilir. Osteoporoza bağlı kırılmalar en sık kalça, el bileği yahut omurgada meydana gelir. Hastalığın kendine mahsus bir belirtisi yoktur. Uzunluk uzunluğunda kısalma, yaygın beden ve sırt ağrısı, travma içermeyen kemik kırıkları osteoporoz belirtileri ortasında sayılabilir. Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Ayşe Yener Güçlü “20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü” nedeniyle, osteoporoz hakkında merak edilenleri paylaştı. 

 

İleri yaş bayanlar risk grubunda

Kemik daima olarak parçalanan ve yenilenen canlı bir dokudur. Osteoporoz, yeni kemik oluşumunun eski kemik kaybına ayak uyduramaması durumunda ortaya çıkar. Osteoporoz tüm ırklardan bayan ve erkekleri tesirler. Fakat beyaz ve Asyalı bayanlar, bilhassa de menopozu geçmiş yaşlı bayanlar en yüksek risk kümesinde yer almaktadır. İlaçlar, sağlıklı beslenme ve tartı kaldırma antrenmanları kemik kaybını önlemeye yahut zati zayıf olan kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir.

 

Osteoporoz aşağıdaki kümelerde görülebilir;

  • Genetik yatkınlığı olanlarda
  • Tiroid ve paratiroid hastalarında 
  • Adrenal bez hastalıklarında 
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımında 
  • İleri derecede böbrek yetmezliği olan kişilerde 

Kemik ölçümü yaptırmayı ihmal etmeyin

Osteoporozun en sık görülme yerleri olan el, bilek, kalça ve omurga bölgelerinden yapılan kemik yoğunluk ölçümü yani DEXA ölçümü ile teşhis konmaktadır. Bunun yanında hastalığın sebebinin araştırılması ve seyrinin belirlenmesi maksadıyla kan ve idrar analizleri istenebilir. Osteoporoz tedavisi olan bir hastalıktır. Teşhis sonrası tedavi başlanan hastalar nizamlı denetimlerini aksatmamalı ve yıllık DEXA ölçümlerini yaptırmalıdır. Bu sayede olabilecek yan tesirlerden ve kemik kırılması riskinden korunma sağlanabilir.

 

Osteoporoz riskini azaltmak için bunlara dikkat edin;

  1. Düzenli ve istikrarlı beslenin 
  2. D vitamini ve kalsiyum destekleri kullanmayı ihmal etmeyin
  3. Haftada 2-3 gün ortalama 30 dakika tempolu yürüyüş yapın
  4. Yük bindirici ve kas kuvvetlendiren idmanlar yaparak kaslarınızı kuvvetlendirin
  5. Sigara ve alkol kullanmayın
  6. Osteoporoz riski oluşturabilecek ilaçlardan kaçının
  7. Kronik hastalığınız varsa takip ve tedavisini aksatmayın

Erken menopoza girenler dikkat!

Erken menopoza giren bireylerin, birkaç ay boyunca kortikosteroid kullananların ya da ebeveynlerden rastgele birinde kalça kırığı olanların osteoporoz konusunda bir uzmana başvurması kıymetlidir. Osteporoz tedavisi hastanın yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıklarının olup olmadığı ve hastalığın şiddeti göz önünde bulundurularak planlanır. Daha hafif belirtilerin görüldüğü durumlarda vitamin ve mineral dayanakları bir uzman tarafından önerilebilir. Hastalığın şiddetine nazaran kemik üretimini artırıcı ya da yıkımını önleyici tedavi metotları tercih edilebilir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen