Per. May 2nd, 2024

Bu yazıda, bebeğinizin tariflerinde kullanabileceğiniz besin değeri yüksek 7 un çeşidinden bahsedeceğiz.

Gelin, başlayalım!

Tam buğday unu (+7 ay)

Buğday tanesi üç kısımdan oluşur; kepek, rüşeym ve nişasta kısmı. Beyaz buğday unu elde edilirken bu üç kısımdan protein ve mineral içeriği yüksek olan kepek ile rüşeym kısmı ayrıştırılır, geriye nişastalı kısmı kalır. Sonuç olarak faydalı kısmı atılmış olur.

Tam buğday, adı üstünde tam bir buğday tanesinden elde edilen tahıl ürünüdür. Tam buğday ürünlerinde buğday tanesinin tüm bölümleri bulunur. Böylelikle tam buğday ürünlerini tüketerek buğdayın içerisindeki tüm vitamin ve mineralleri de almış oluruz.

Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.

Keçiboynuzu unu (+12 ay)

Keçiboynuzu ek gıda dönemi için bebeğinize verebileceğiniz en faydalı besinlerden.

Protein, fosfor ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Keçiboynuzu ununun özellikle pankekler için harika bir alternatif olduğunu söylemeden olmaz! Not: Keçiboynuzu unun alerjik potansiyeli biraz daha yüksek olduğu için bebeğinize 1 yaşından sonra verilmesi daha uygun olacaktır.

Yulaf unu (+6 ay)

Yüksek lif içeriği ile bilinen yulaf unu, ek gıdaya geçişle beraber bebeğinize verebileceğiniz besinler arasında yer alır. Bu sayede ek gıdaya başlangıçla birlikte kabızlık problemi çeken bebeğiniz için harika bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda yulaf ununu evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için yulaf ezmesini mutfak robotundan geçirmeniz yeterli olacaktır.

Rüşeym unu (+8 ay)

Rüşeym ununun en bilinen özellikleri arasında güçlü bir antioksidan kaynağı olmasıdır. Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için en faydalı besinlerden olan rüşeym unu aynı zamanda yüksek oranda omega-3 içerir.

Omega-3’ün bebeğiniz için faydaları;

  • Beyin gelişimini destekler.
  • Kalp ve damar sağlığına destek olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Enfeksiyonu önler.

Kinoa unu (+8 ay)

Kinoa, proteinin içeriği yüksek tahıllar arasında ilk sırada gelmektedir. 100 gr pişmiş kinoada 4.4 gram kadar protein bulunur. Bebeğiniz için en kaliteli bitkisel protein kaynakları arasında yer alır.

Aynı zamanda tam protein işlevi vardır. Tam protein, vücut içerisinde üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken tüm esansiyel proteinleri içeren protein yapısıdır. Anne sütü, yumurta, kinoa tam protein özelliği olan besinler arasında yer alır.

Siyez unu (+8 ay)

“Buğdayın atası” olarak bilinen siyez buğdayının tarihi binlerce yıl eskiye dayanmaktadır. En yaygın olarak Kastamonu’da yetişmektedir. İşlenme süreci zorlu bir buğday türü olduğu için genelde doğal haliyle bulunur. Genetik yapısı yüzyıllar boyunca değişmeden korunmuştur. İşte siyez buğdayından elde edilen siyez ununun bazı faydaları;

  • Bebeğinizin demir ihtiyacını karşılar, demir içeriği yüksektir.
  • Protein içeriği yüksektir.
  • Lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini hızlandırır.
  • Doğal ve organiktir.

Badem unu (+12 ay)

Kalsiyum içeriği yüksek besinlerin başında gelen bademin bebek beslenmesindeki yeri olmazsa olmazdır.

E vitamini, lif, magnezyum ve fosfor içeriği de oldukça yüksektir. Bu sebeple badem unu bebeğinizin tariflerinde kullanabileceğiniz sağlıklı bir un alternatifi haline geliyor.

Not: Her bebek özeldir. Bebeğinize besinleri vermeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen