Cum. May 3rd, 2024


Sonbaharın gelmesiyle birlikte soğuyan hava pek çok hastalığa davetiye çıkarmasının yanı sıra omurga sıhhatimizi da tehdit ediyor. Ayrıyeten hareketsiz bir ömür şekli, masa başında geçirdiğimiz uzun saatler, spor yaparken vücudumuzu fazla zorlamamız ve daha pek çok yanlışlı alışkanlıklarımız bel ağrısı, tutulmalar ve bunlara bağlı olarak hareket kısıtlılığına neden olabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, ülkemizde her 10 şahıstan 8’inin hayatında en az bir defa bel ağrısı sorunu yaşadığına dikkat çekerek, “Omurgamızın hareketli kısmının en altında kalan, yük binen taşıyıcı kısmı olan belimiz pozisyonu itibariyle ağır yük, yanlışlı hareketler, travmalar ile alışkanlıkların getirdiği birçok olumsuz duruma maruz kalarak yıpranıyor ve problemli hale gelebiliyor. Omurlarımız ortasında yer alan kıkırdak yapılı disklerimize bağlı oluşan dejenerasyon ve yıpranma bel ağrısı ile tutulmalara yol açabilen bel fıtığına neden olabiliyor. Ayrıyeten kemik, tendon, kas yapıları, omurilik ve omurilikten çıkan hudut köklerinde oluşan sorunlar de bel ağrısıyla sonuçlanabiliyor. Tüm bu etkenler vaktinde tedavi edilmezse ilerleyerek büyük cerrahi teşebbüsler ile düzeltilebilen değerli problemlere dönüşebiliyor” diyor. Aslında, hayat alışkanlıklarımızda yapacağımız düzenlemelerle bedenimizin tüm yükünü üstlenen belimizi korumak büsbütün elimizde. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, bel sıhhatimizi tehdit eden 10 yanlışlı alışkanlığımızı anlattı; değerli teklifler ve ikazlarda bulundu!  

Terli halde sokağa çıkmak 

Mevsim değişiminde serin havalar belde kas ile tendonların soğuması, bunun sonucunda kolaylaşmış tutulmalar ve ağrılar manasına geliyor. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, “Bel sıhhatiniz için sonbahar mevsimine nazaran giyinmeniz, ince giyinip üşümemeye ve kalın giyinip terlemeye fırsat vermemeniz çok değerli. Bilhassa terlemek ve akabinde soğuk havaya maruz kalmak bel ağrılarının temel sorumlularından biridir. Çünkü, terli bölgeler soğuk havayla ansızın temas edince kas spazmlarına, böylelikle bel ağrılarına neden olabiliyor” diyor.

 Isınmadan spor yapmak

Düzenli spor yapmak sağlıklı bir omurga için en tesirli prosedürlerden biri lakin güzel ısınmadan, denetimsiz, ani biçimde başlanan aktivite ve ağır yük altına girilen sporlar bel problemlerine davetiye de çıkarabiliyor. Bu nedenle beden geliştirme ile squash üzere ağır ve omurgaya yüklenilen sporlarda güzel ısınmayı, denetimli hareket etmeyi alışkanlık edinmeye itina gösterin. 

 Fast – food şekli beslenmek

Aldığımız kilolar da bel meselelerine yol açan bir başka değerli nedeni oluşturuyor. Abur cubur yahut fast-food olarak isimlendirdiğimiz bol kalorili ve sıhhatsiz beslenme alışkanlığı, artan kilo ile bilhassa bel bölgesi yağlanmasıyla birlikte bele binen yükü çok artırarak bu bölgedeki kas kalitesini düşürüyor.

 Ağır ve büyük çanta taşımak

 Ağır ve büyük çantayı, bilhassa de tek tarafta bedenimize asimetrik yük oluşturur biçimde taşıma alışkanlığı da belimizdeki kas kalitemizi düşüren kusurlu alışkanlıklarımızdan.   

Korseyi bilinçsizce kullanmak

Sonbaharla birlikte havalar giderek serinlerken belimizi korumak maksadıyla korse ve jenerasyon üzere dayanakları daima ve gereğinden fazla kullanmamız bel kaslarımızı tembelleştirip, zayıflamalarına neden olabiliyor. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, bunun sonucunda destekleyici eserlerin belimize yarardan çok ziyana yol açtıklarına işaret ederek, “Korse ve nesilleri; zorlanabileceğiniz çalışma ortamında, soğuk ve rüzgârlı havalarda yahut önemli ağrılı tutuk bir anınızda muhtaçlık duyduğunuz müddet kadar kullanmanız bel sıhhatiniz için en hakikat olanıdır” diyor.

Yumuşak yatakta yatmak

“Yumuşak yatakta yatmak kadar, yerde çok sert tabanda yatma alışkanlığı da belimiz için hiç istemediğimiz yıpratıcı faktörlerdendir” ikazında bulunan Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, “Orta sert, ortopedik yahut ağır içerikli visko süngerden yapılmış, bedenin halini alan lakin çökmeyen yataklar en ülkü seçimdir” bilgisini veriyor. 

 Masa başında uzun saatler oturmak

Kapalı, bilhassa klimalı ortamlarda masa başında oturmak ve omurgamızı yanılgılı bir halde döndürmek bel problemlerine davetiye çıkarmak üzere. Bilgisayar başında uzun saatler çalışmak belimizi hem uygunsuz duruma maruz bırakıyor hem de kasların vakitle zayıflayıp yağlanmaya başlamasına yol açıyor. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, bel sağlınız için masa başında çalışıyorsanız bel boşluğunu destekleyen bir yastık kullanmanız gerektiğini belirterek, “Ayrıca dik ya da dike yakın bir oturuş konumu da bel sıhhatiniz için çok değerli. Kullandığınız bilgisayarın düzeyini, klavyenin bulunduğu yeri ve masa yüksekliğini de beden ölçülerinize uygun hale getirmeyi ihmal etmeyin” diyor.  

Klimaya direkt maruz kalmak

Ofiste ya da konutta direkt klimaya maruz kalmak da bel sıhhatini tehdit ediyor. Bu nedenle klimaların hava üfleyen kanallarının önünde durmamaya ihtimam gösterin.  Ayrıca sıcak ortamdan çok soğuk ortama apansız geçmemeye de dikkat edin. 

Teknolojik aygıtları kullanırken öne eğilmek!

Elimizden neredeyse hiç düşürmediğimiz cep telefonuna yahut dizüstü bilgisayar ekranına bağımlı olmak, yani öne eğik durumda telefona yahut bilgisayar ekranına bakar halde uzun vakit geçirmek bel sıhhatini olumsuz etkiliyor. Doç. Dr. Murat Hamit Aytar, aygıtların olumsuz tesirlerine karşı omurgamızı korumak için dikkat etmemiz gereken noktaları şöyle anlatıyor: 

  • Bilgisayar ekranınızın üst kenarını göz düzeyine hizalar halde konumlayın,  bilgisayar altı sehpa ya da yükselti kullanın 
  • Başınızı çevirerek açılı bakmak yerine telefonu yahut bilgisayar ekranını karşınıza alın 
  • Mümkünse tıpkı durumda uzun müddet kalmayıp orta ara mola verin 
  • Baş -boyun – sırt esneme hareketleri yapın, hatta mümkünse ayağa kalkın
  • Birkaç adım atın ve ayakta esneme hareketleri yapın

 Sigara içmek 

Sigara kullanımı bele ilişkin dejenere olmuş yapıların düzgünleşme sürecine olumsuz tesiriyle bel sıhhatini tehdit ediyor. Belin yanı sıra bedenimizde yol açtığı pek çok ziyan nedeniyle sigara içiyorsanız, çabucak bırakmanız çok kıymetli. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen