Paz. Nis 28th, 2024


Çoğumuzun alışkanlığı hastalık kendini göstermeye başladığında doktora gitmek olsa da bu en sık yaptığımız yanılgıların başında gelen makus bir özelliğimiz. Son derece kıymetli organlarımızın başında gelen gözlerimiz farklı bir ihtimam istiyor. Bu bağlamda da gözümüzde rastgele bir sorun hissetmesek bile her yıl bir kez göz muayenesi yaptırmalıyız. Zira sinsi seyreden bir göz hastalığı başlamış ama şimdi kendisini hissettirmemiş olabilir. Göz sıhhatimizi müdafaanın 10 kıymetli yolunu Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İhsan Yılmaz anlattı.

 

1- Sigara içmeyin
Sigara kullanımı göz hastalıklarının daha sık görülmesine sebep olur. Buna ek olarak kimi göz hastalıkları daha şiddetli seyreder. Uyguladığımız tedavilerin muvaffakiyet bahtı azalır ve hastalık sık tekrarlar hale gelebilir.

2- Sağlıklı beslenin
Günümüz kaidelerinde sağlıklı beslenmek zorlaştı. Sağlıklı besine erişim artık daha güç. Bununla birlikte sağlıklı beslenmeye ayıracak vakti bulmak ağır iş temposunda daha sıkıntı hale gelmiş durumda. Sıhhatsiz beslenmeye hareketsizlik, gerilim üzere faktörler de eklenince Şeker hastalığı (Diyabet) ve Hipertansiyon hastalığı adeta bir salgın hastalık üzere çok sık görülmeye başlandı. Bu iki hastalık maalesef gözün en dışındaki göz kapaklarından, gözün en gerisindeki retina katmanına kadar tüm göz yapılarını olumsuz olarak etkilemektedir.

3- Her yıl tertipli göz muayenesi yaptırın
Gözümüzde rastgele bir sorun hissetmesek bile her yıl bir defa göz muayenesi yaptırmalıyız. Sinsi seyreden bir göz hastalığı başlamış ama şimdi kendisini hissettirmemiş olabilir. Rutin yaptırılan yıllık muayeneler hastalıkları başlangıç safhalarında yakalamamızı sağlar ve bize erken tedavi bahtı verir. Böylelikle hastalık ilerleyip göze şimdi ziyan vermeden tedavi edilebilir.

4- Antrenman yapın
Yapılan çalışmalar sistemli yapılan antrenmanların göz sıhhatini değerli oranda olumlu etkilediğini göstermiştir. Tertipli antrenman yapmanın göz içi basıncını düşürdüğü, göz kanlanmasını olumlu istikamette etkilediği gösterilmiştir.

5- Ekran kullanım müddetini azaltın
Günümüzde hem iş ortamında hem de toplumsal ömürde çok fazla ekrana maruz kalıyoruz. Cep telefonu ve akıllı tabletlerin yaygın kullanımı, iş yerlerinde bilgisayar ekranlarına uzun mühlet maruz kalmak, meskende büyük ekranlı televizyonları uzun müddetli kullanmak göz sıhhatini olumsuz etkilemektedir. Göz kuruluğu, göz yorgunluğu, göz-baş-boyun ağrıları, beğenilen kızarıklık-hassasiyet, hatta uyku sorunlarına sebep olabilmektedir. Tahlil olarak kimi özel gözlükler ve medikal tedaviler uygulanabilmektedir.

6- Güneşten gözlerinizi koruyun
Güneşin sayısız yararının yanında fazla güneşe maruz kalma sonucu gözler ziyan görebilmektedir. Kornea dediğimiz gözün saydam katmanında yanıklar oluşabilir. Göz zarı (konjonktiva) etkilenebilir. Kuru göz şiddetlenebilir. Gözün hudut katmanı (retina) etkilenebilir. Yanlışsız güneş gözlüğü ve şapka kullanımı bilhassa yaz aylarında çok değerlidir.

7- Göz hekimine görünmeden, rastgele göz damlası kullanmayın
Herhangi bir göz sorunu yaşadığımız vakit göz hekimine muayene olmadan, etrafımızdan duyduğumuz ya da daha evvel kullandığımız bir göz damlasını rastgele kullanmak gözümüze önemli ziyan verebilir.

8- Kuru göze dikkat edin
Sağlıklı bir göz için, net bir görüş, kâfi ölçüde ve kalitede bir gözyaşı gerekmektedir. Gözyaşı katmanı gözün en dış kısmını kaplar ve net görüş sağlar. Ekran kullanımıyla ilgili önlemlere uyarak, yeteri kadar A vitamini içerikli beslenerek, güneş gözlüğü kullanarak kuru gözden bir ölçü korunmak mümkün. Kuru göz geliştiğinde ise damla, pomat, punktum tıkaçları, kimi özel aygıtlar ile göze masaj yahut lazer uygulamaları tedavide sık kullandığımız seçeneklerden bir kaçı olarak sayılabilir.

9-Reçete edilen gözlükleri kullanın
Özellikle astigmat üzere görmeyi önemli oranda etkileyen göz numaralarının varlığında kesinlikle hekim tarafından verilen gözlükler kullanılmalıdır. Aksi halde göz, göz etrafı ve hatta baş-boyun ağrıları gelişebilir. Migren atakları sıklaşabilir. Tabibin önerdiği gözlüğü, önerilen durumlarda kullanmak büyük ehemmiyet arz eder.

10-Kontakt lens kullanımında kurallara uyun
Kontakt lens kullanımında paklık kurallarına uyulması, kontakt lenslerin ömrü bittiğinde kesinlikle yenisiyle değiştirilmesi ve nizamlı göz muayenelerine gelinmesi değerlidir. Havuz, deniz, duş üzere su ile temas olacak durumlarda katiyen kontakt lens kullanılmaz. Kontakt lens ile uyumak yasaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen