Cts. May 4th, 2024


Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Gazze’ye yiyecek ve ilaç girmesiyle ilgili tartışmaları kıymetlendirerek, “İçimiz kan ağlayarak orada yaşananları izledik, izliyoruz. Bıçağın kemiğe dayandığı anlar…” dedi.

Sağlıkçıların bütün insanlığın yanında yer aldığını söz eden Prof. Dr. Sur, şöyle devam etti:

Barış olmadığı vakit o ülkede sıhhatin her türlü tehdit altında olduğu kabul edilir…

“Savaş olmaması lazımdı. Savaş olduğu takdirde sıhhat ortadan kalkar. DSÖ, 1986 yılında Kanada’nın Ottowa kentinde memleketler arası bir bildirge imzaladı. Halk sıhhatinde çok meşhur bir bildirgedir. Burada barış için, sıhhat için ön şartlar diye 8 husus sayıldı. ‘O 8 unsur bir toplumda yoksa o toplumda sağlıktan kelam edilemez’ dediler. Bunların birinci numarası nedir, biliyor musunuz? Barış… Barış olmadığı vakit o ülkede sıhhatin her türlü tehdit altında olduğu kabul edilmiş oldu.

Bunun dışında sağlıklı su, sağlıklı besin, hava şartlarının pak olması, sağlıklı barınma şartları, sıhhat hizmetlerine muhtaçlık duyulduğunda erişim ve tekrar DSÖ’nün olmazsa olmaz ilaçlar listesi diye bir listesi var.”

Bir ilacın muhtaçlık sahiplerine ulaştırılmasına pürüz olunması insanlık cürmü sayılır

En ağır kabahatten mahkum bile olsa insan hakkı olarak bu ilaçların o bireye ulaştırılacağını kaydeden Prof. Dr. Sur, “Herhangi bir devletin ne nedenle olursa olsun, hiçbir neden ayırt etmeksizin bir ilacın gereksinim sahiplerine ulaştırılmasına mani olması insanlık hatası sayılır.” diye konuştu.

Gazze’de salgın hastalık riski…

Gazze’de salgın hastalık riskini de değinen Prof. Dr. Haydar Sur, “Akut, yani acil tablo olarak beşerler kanamadan, kalp krizinden ya da rastgele bir böbrek hastaları diyalize erişemediği için, onlarca kanser hastaları tedavi olamadan ölebilir. Ayrıyeten savaşın getirdiği yaralanmalardan ötürü vefatlar de olacaktır.” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen