Pts. May 6th, 2024

Kanserin her cinsinden korunmak, hastalıkla uğraş etmek kadar değerlidir. Kanser nedeni olduğunu bildiğimiz güneşin ziyanlı ışınları da bunlar ortasında yer alıyor. Cilt kanseri nedenlerinden birisi olarak gösterilen ultraviyole ışınlarından korunma prosedürlerini, Dermatoloji uzmanı Uzm. Dr. Sevda Orhon açıklıyor.

Güneşin ziyanlı tesirleri konusunda bilinçlenmek ve cilt kanserine karşı korunmak için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi sahibi olmak son derece kıymetlidir. Bu sayede ferdî önlemlerinizi alabilir ve daha korunaklı hale gelebilirsiniz. Bu kapsamda esas uymanız gereken kuralları, aşağıdaki üzere listeleyebiliriz.

UV Işınlarından Kaçının

Güneşin ziyanlı tesirlerinden korunmanın temel yolu, UV ışınlarından kaçınmaktır. UV ışınları, cilt kanseri riskini artıran en büyük faktörlerden biridir. Güneşe çıkarken, bilhassa 11:00-16:00 saatleri ortasındaki ağır güneş ışınlarından kaçınmak değerlidir. Bu saatlerde güneşin ziyanlı tesirleri daha yüksektir. Şayet güneşe çıkmak zorundaysanız, cildinizi koruyan giysiler giymek, geniş kenarlı bir şapka takmak ve UV filtreli güneş gözlüğü kullanmak cilt kanseri riskini azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıyeten yüksek müdafaa faktörlü güneş kremleri kullanarak açıkta kalan cilt bölgelerini korumak da değerlidir. Fakat yalnızca güneş kremi kullanarak inançta olamazsınız, başka gözetici tedbirleri de uygulamak gereklidir. UV ışınlarından korunmak, cilt kanseri riskini kıymetli ölçüde azaltır ve cildin sıhhatini uzun vadede korur.

Çocukları Güneşten Koruyun

Çocukları güneşten korumak, cilt kanseri riskini azaltmada kritik bir rol oynar. Çocukların ciltleri yetişkinlere nazaran daha hassastır ve güneş ışınlarına karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle çocukları güneşten korumak için özel tedbirler almak kıymetlidir. Öncelikle, çocukları 11:00-16:00 saatleri ortasındaki ağır güneş ışınlarından mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Güneşe çıkılması gerektiğinde, geniş kenarlı bir şapka takmak ve gözleri güneş gözlüğü ile korumak kıymetlidir. Ayrıyeten çocuklara ciltlerini koruyan giysiler giydirmek gereklidir. Giysilerin kolları ve bacakları örtmesine dikkat edin. Güneş gözetici krem kullanımı da çocukları güneş yanıklarına karşı müdafaanın bir yolu olabilir, lakin bu tek başına kâfi değildir. En değerlisi, çocukları gölgede oynamaya teşvik etmek ve güneşin ziyanlı tesirleri hakkında onları bilgilendirmektir.

Kalıtımsal Riskleri Değerlendirin

Kalıtımsal riskler, melanom gelişme riskini etkileyen kıymetli bir faktördür. Ailenizde melanom hikayesi yahut çok sayıda atipik beniniz varsa, bu genetik faktörler cilt kanseri riskinizi artırabilir. Bu nedenle kalıtımsal riskleri kıymetlendirmek ve anlamak değerlidir. Aile geçmişinizi ve şahsî risk faktörlerinizi göz önünde bulundurarak bir genetik danışman ile görüşmek, potansiyel riskinizi belirlemenize yardımcı olabilir. Genetik testler, melanom riskinizi daha âlâ anlamanıza ve gerekli tedbirleri almanıza yardımcı olabilir. Ayrıyeten bu bilgiler, aile üyelerinizi de potansiyel riskler hakkında bilgilendirmenize ve esirgeyici tedbirler almanıza imkan sağlar. 

Benlerinizi İzleyin

Benlerinizi izlemek, cilt kanseri riskinizi azaltmanın kıymetli bir adımıdır. Benler, melanosit ismi verilen pigment üreten hücrelerin biriktiği deri lezyonlarıdır. Cilt kanseri ekseriyetle benlerden kaynaklanır ve bu nedenle benlerinizi nizamlı olarak denetim etmek, potansiyel sıkıntıları erken teşhis etmek için kritik bir kıymete sahiptir. Benlerinizi izlerken dikkat etmeniz gereken birkaç kıymetli faktör vardır. Birinci olarak, benlerin asimetrisini gözlemlemelisiniz. Bir benin bir yarısı öteki yarısına benzeriyse, bu olumlu bir işarettir. Hududu incelemek de kıymetlidir; sistemsiz, girintili çıkıntılı yahut belgisiz sonlara sahip benlere dikkat etmelisiniz. Renk değişiklikleri, bilhassa birden fazla renk içeren benler, telaş kaynağı olabilir. Benlerin çapı 6 mm’den büyükse yahut vakit içinde büyüyorsa, bir doktora başvurmanız gerekebilir. Ayrıyeten benlerin üzerinde rastgele bir değişiklik yahut belirtiler, kaşıntı, hassasiyet yahut ağrı üzere, cilt kanseri riski açısından dikkate alınmalıdır.

Dermatolojik Muayeneler

Dermatolojik muayeneler, cilt kanseri riskini yönetmek ve erken teşhis etmek için kritik bir rol oynar. Bir dermatologla nizamlı olarak görüşmek, ciltteki potansiyel anormallikleri ve kanser belirtilerini erken kademede yakalamanızı sağlar. Bu muayeneler sırasında uzman, cildinizdeki benleri ve lezyonları inceleyerek rastgele bir anormalliği tespit edebilir. Ayrıyeten geçmiş cilt kanseri hikayesi yahut öbür risk faktörlerine sahipseniz, dermatolog, şahsileştirilmiş bir izleme planı geliştirebilir. Erken teşhis, cilt kanseri tedavisinin aktifliğini artırır ve komplikasyonları önler. Bu nedenle tertipli dermatolojik muayeneler, cilt sıhhatinizi müdafaa açısından son derece değerlidir ve cilt kanseri riskinizi yönetmek için değerli bir adımdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen