Cts. Nis 27th, 2024


Ege Üniversitesi, 2023-2024 akademik yılına, gerçekleştirilen açılış merasimi ile “Merhaba” dedi. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış merasimine, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, vilayet protokolü, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Akademik yılın açılış dersini Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç verdi.

Tören öncesine Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve Ege Üniversitesi senato üyeleri tarafından çelenk sunuldu. Burada bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında tarihi zaferlerle dolu bir milletin asil evlatları olarak bizler Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkarak vatani sorumluluklarının şuurunda kuşaklar yetiştiriyoruz. 68 yıllık esaslı geçmişi, nitelikli akademik takımı, güçlü bilimsel çalışmaları, seçkin öğrenci ve mezunlarıyla ülkemizin geleceğine bedel katan Üniversitemizde; Cumhuriyetin 100. Yılını Tam akredite, Öğrenci Odaklı, Araştırma Üniversitesi olma gururuyla kutlamanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.  2023-2024 eğitim-öğretim yılının ülkemiz ve üniversitemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

MÖTBE Kültür Salonunda gerçekleştirilen merasim, hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde Ege Üniversitesi tanıtım sinemasının gösterimi ile başladı.  Akademik yılın birinci dersini veren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Bugün sizlerle birlikte olmamıza vesile olan Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ediyorum. Geleceği yönetim edebilmek, onu yönetebilen, kökleri geçmişten gelen, kısımları geleceğe uzanan idealist bir kuşaktan geçiyor. Ülkemizin bu idealist jenerasyona sahip olduğunu da TEKNOFEST neslinde daima birlikte gördük. Yaklaşık bir ay evvel toplam 1.1 milyon ziyaretçi İzmir’de TEKNOFEST’e katıldı. Türkiye’nin geleceğe dokunan jenerasyonunun TEKNOFEST’e olan ilgisini ve kendilerini geliştirmeyi öğrendiklerini daima birlikte gördük” dedi.

Gençlere seslenen Dr. Koç, “Değerli gençler, bilgi, insanoğlunun varoluşundan bu yana çok büyük bir güç ögesi. Bilginin sağladığı bu güce, günümüzde dijital teknolojileri üreterek ulaşabiliriz. Örneğin yapay zekâ, kuantum, blokzincir, bulut bilişim, 5G üzere yenilikçi teknolojileri üretenler, bu teknolojileri yalnızca kullananlardan üstün olacaklar. Bu teknolojileri tüketenler değil, üretenler geleceğe taraf verecek. Biz de Türkiye olarak tüketen değil üreten olacağız. Dijital dünyada geçirdiğimiz müddetler katlanarak artıyor.Alışageldiğimiz her şey dijital cihana taşınıyor. Yenilikçi teknolojilere, objelerin internetine verilebilecek örneklerden tahminen de en hoşu ise Türkiye’nin Arabası TOGG. TOGG, etrafındaki objelerle konuşabilen, içerisinde bize ilişkin teknolojilerin yer aldığı bir sistem olarak geliştiriliyor. Yani bir otomobil değil akıllı bir aygıt misyonu görüyor” dedi.

“Tüm kaynaklar tek bir aygıta sığıyor”

Yapay zekanın gelişiminden kelam eden Dr. Ali Taha Koç, “Yapay zekânın günümüzde yapabildikleri değişik boyutlara ulaşmış durumda. Yapay zekâ artık makaleler yazabiliyor, ödevler yapabiliyor, fotoğraf çizebiliyor ve daha birçok işimizi kolaylaştırabiliyor.Dijitalleşme, tüm kaynakları tek bir aygıta sığdırmamızı sağladı. Birçok kaynağa kolay ulaşabilen, bu teknolojileri yeterli bilen gençlerimiz ise yalnızca bir alanda değil birden fazla alanda uzmanlaşabiliyorlar. Bilhassa yabancı lisan öğrenme, yazılım lisanları öğrenme üzere mevzularda çok daha süratli öğrenme sağlanabiliyor. Yenilikçi teknolojilerin ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla eğitim kurumlarımız nerede olursa olsunlar öğrencilerimize ulaşabiliyor” dedi.

“Ara eleman değil aranan eleman olacaklar”

Türkiye’de açılan 4 Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulundan birinin de Ege Üniversitesinde açıldığını vurgulayan Dr. Koç, “Yükseköğretimde siber güvenlik programlarının oluşturulması ve yaygınlaştırılması maksadıyla Yükseköğretim Heyeti ile birlikte 4 üniversitemizde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokullarını açtık. Bu okullar siber güvenlik kapasitemizin geliştirilmesinde öncülük ederek, ulusal siber güvenliği sağlayacak. Buradan yetişen elemanlar orta eleman değil aranan elaman olacak. Başta siber güvenlik alanında olmak üzere birçok alanda geleceğin meslekleri ortaya çıkacak” diye konuştu.

Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya çok az bir vakit kaldığını tabir eden Dr. Koç, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girerken önümüzde çok büyük bir amaç yer almakta.İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde koymuş olduğumuz Türkiye Yüzyılı vizyonunu her alanda gerçekleştireceğiz. Her alanda baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı, teknolojilinin soluksuz bir halde ilerlediği çağımızda bu vizyonun hayata geçirilebilmesi için de kamu, özel dal, akademi dünyamız olmak üzere hepimizin çok çalışması gerekmekte. Bu vizyonun hayata geçebilmesi için de kuşkusuz en çok siz pahalı akademisyenlerimize güveniyoruz. Zira Türkiye Yüzyılını hayata geçirecek ve yaşatacak olan gençlerimiz sizlerin elinde yetişecekler. Sizlerin elinde yetişen gençlerimiz Türkiye Yüzyılını Dijitalin Yüzyılı, Yenilikçi Teknolojilerin Yüzyılı yapacaklar. 2023-2024akademik yılının başta akademisyenlerimize ve öğrencilerimize olmak üzere tüm eğitim topluluğumuza güzel olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmasında öğrencilere seslenen İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban,  “Ne memnun ki, hocalarımız öğrencileriyle, gençlerimiz de hem arkadaşlarıyla hem de yerleşkeleriyle buluştular. İnsan hayatının en keyifli olduğu, her şeyden sınırsız keyif aldığı devir, üniversitedeki öğrencilik hayatıdır. Sizlerin bu periyodu yaşanan doğal afetler ve pandemi ile geçirmiş olmanız maalesef bir kayıp. Bu nedenle, burada olacağınız her yılı dolu dolu değerlendirin. Öğrencilik devri  kendinizi donanımlı olarak yetiştirmek için hem de  kendinizi birçok alanda geliştirmek için efor gösterdiğiniz bir periyot. Kendinizi birçok alanda donanımlı hale getirin ve eğitim-öğretim periyodunu arkadaşlarınızla, hocalarınızla ve kentin güzellikleriyle dolu dolu geçirmeye çalışın. Zira bu kadar hoş yerleşke ortamları, tecrübeli, pırı pırıl akademisyenler sizleri geleceğe hazırlamak için var” dedi.

“Sizlerden beklentimiz çok yüksek”

Öğrencilere ve akademisyenlere büyük misyonlar düştüğünü söyleyen Vali  Dr.  Elban, “Bizim sizlerden beklentimiz çok yüksek. Zira günümüz dünyasındaki yarış, kaliteli ve akademik donanıma sahip bireylerle olacak. Münasebetiyle, dijitalleşmenin baş döndürücü bir süratle geliştiği bu periyotta sizlerin başta dijital alan olmak üzere her alanda çok yeterli yetişmiş olmanız, Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda, muasır medeniyetler düzeyine ulaşabilmemiz için çok yeterli yetişmeniz gerekiyor. Bu manada, sizlerden beklentilerimiz çok yüksek, üniversite hayatınızı dolu dolu geçirirken birebir vakitte bu büyük sorumluluğun şuurunda olmanızı da bekliyoruz. Sizlere muvaffakiyetler dilerken, yeni eğitim-öğretim yılının güzel ve uğurlu olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Gazze’de bir insanlık dramı yaşanıyor”

Konuşmasına Gazze’de yaşanan vahim katliamdan duyduğu üzüntüyü lisana getirerek başlayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Gazze’de insanlık dramı yaşanmaktadır. Gazze’deki pakların hiçbir ayrım gözetilmeden daima bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini asla kabul etmiyorum. İsrail’in acımasız, insanlıktan nasibini almamış bu vahşiliğini şiddetle tekrar tekrar kınıyorum. Hayatını kaybeden tüm Filistinli kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum” dedi.

Ege Üniversitesi ailesinin bir mensubu olmaktan onur duyduğunu söz eden Prof. Dr. Budak, “41 yıllık Ege Üniversiteli olarak hem öğrencilik yıllarımı geçirdiğim hem de bir akademisyen olarak mesleğimi icra ettiğim bu esaslı kuruma son 6 yıldır gururla rektör olarak hizmet vermekteyim. Vazifesi devraldığımız günden beri azim ve kararlılıkla Ege Üniversiteli olma şuuruyla ülkemiz ve üniversitemiz için çalışıyoruz. Son 6 yılda çağın ihtiyaçlarına uygun akademik çeşitliliği ve güçlü teknolojik altyapısı ile dev bir bilim üssü haline gelerek öncü uygulamaları ile esaslı tarihine yaraşır yeni muvaffakiyet kıssaları yazdık. Ne keyifli ki bugün Cumhuriyetimizin 100. Yılını; Kurumsal Tam Akredite, Öğrenci Odaklı, Araştırma Üniversitesi hüviyetine sahip Türk yükseköğretim sistemimize örnek, öncü bir üniversite olmanın haklı gururuyla; başımız dik bir halde kutluyoruz. Bu yıl bizi en fazla gururlandıran gelişme ise; 2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde, Ege Üniversitesi olarak; eğitim-öğretim ve araştırma çalışmalarında bilime ve ülkemizin kalkınmasına katkılarımız nedeniyle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘2023 YÖK Üstün Muvaffakiyet Ödülü’nü almak oldu” dedi.

“Üniversitemizi memleketler arası arenada dünya markası haline getireceğiz”

Ege Üniversitesi olarak yeni kuşakları en uygun halde yetiştirmeyi hedeflediklerini lisana getiren Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak; aydınlık geleceğin inşasında başrol üstlenecek gençleri ülkemize kazandırıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye Yüzyılını Akademinin Yüzyılı yapmak, geleceğe daha güçlü bir Türkiye miras bırakmak için büyük bir azimle çalışmaya devam ediyoruz.  Ülkesinin gaye ve ülkülerine katkı sağlamayı temel almış esaslı bilim yuvamızın, kesin maksatlarına ulaşmak için yüksek inançla yılmadan çalışan ve üreten Ege Üniversitesi Ailesine huzurlarınızda bir defa daha şükranlarımı sunuyorum, Önümüzdeki periyot ortak başarılarımıza yenilerini eklemek ve üniversitemizi global çapta tanınır kılmak için birebir inançla daima birlikte çalışarak esaslı geçmişimizin mirasıyla bilim çağında aydınlık geleceğimizi inşa edeceğiz. Dijitalleşme ve bilim diplomasisi yürüterek uluslararasılaşmada yükseköğretim kurumlarına örnek teşkil eden çalışmaları hayata geçireceğiz. Son maksadımız Ege Üniversitesini milletlerarası arenada bilinen bir dünya markası haline getirmektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Budak, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘En Büyük Eserim’ dediği Türkiye Cumhuriyeti’ni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla azim ve kararlılıkla çalışarak üniversitemizi ve ülkemizi geleceğe daha güçlü, daha müreffeh bir biçimde hazırlayacağız. Üniversitemizin maksatlarına kararlılıkla ilerlemesinde bizlere her türlü takviyesi veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere, YÖK Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a, Bakanlarımıza,  İzmir Valimize, Milletvekillerimize, vilayetimizin pahalı bürokratlarına, tüm kamu kurum ve kuruluşu temsilcilerine bir kere daha teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek kelamlarını noktaladı.

Öğrenciler ismine konuşma gerçekleştiren Ege Üniversitesi Öğrenci Kurulu Lideri Kadir Gülhan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında ulusal kıymetlerine bağlı ülkesi ve milleti için çalışıp üreten bireyler olmak için var gücümüzle çalışacağız. Öğrenci odaklı idare anlayışı ve üniversitemize kazandırdığı öğrenci odaklı uygulamalarıyla huzurlu ve inançlı bir aile ortamını bizlere sunan ve baba şefkatini bizlerden asla esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’a şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Başarılı öğrenci ve akademisyenlere evrakları takdim edildi

Konuşmaların akabinde Ege Üniversitesine dereceyle giren öğrenciler; Mete Karakoyunlu, Gülşen Buğ ve Karya Yağmur Kaç’a dokümanları takdim edildi. Ayrıyeten çeşitli alanlarda “Yılın Akademisyeni” mükafatını almaya hak kazanan; Prof. Dr. Filiz İçier, Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, Prof. Dr. Tahsin Oğuz Başokçu, Doç. Dr. Çığır Biray Avcı, Doç. Dr. Hasret Barut Selver, Doç. Dr. Pelin Başkan Erol, Doç. Dr. Nedim Özdemir, Doç. Dr. Burcu Türkcan ve Öğr. Gör. Dr. Özgün Işık’a mükafatları Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen