Pts. May 6th, 2024


Bozcaada Caz Şenliği’nin kurucu takımları 3dots ve Fermente tarafından, ortak bedellere sahip kurum ve toplulukları bir ortaya getirmek maksadıyla tasarlanan yeni yaratıcı teşebbüs “KEŞİF”, U.S. Mission to Türkiye Hibe Programı kapsamında hayata geçirdiği projesi “Caz ile Köprü Kur”u 18-27 Ekim tarihleri ortasında Müze Gazhane mesken sahipliğinde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. İBB Kültür AŞ’nin katkılarıyla düzenlenen proje kapsamında; Türkiye ile ABD ortasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyecek ve projeyle tıpkı ismi taşıyan arşiv standı düzenlenecek. Bunun yanında, 1940’larda Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olarak misyon yapan Münir Ertegün’ün devrin öncü kültürel çalışmalarına odaklanan Ümran Safter imzalı “Kapıyı Açık Bırak” belgesel sinema gösterimi ve müzik alanında üreten 25 yaş altı öğrenci ve/veya müzisyenlere yönelik hazırlanan iki günlük bir atölye çalışması Selen Gülün ve Ben Zwerin yürütücülüğünde ve Zuhal Müzik’in enstrüman dayanağıyla iştirakçilerle buluşacak.

 

Ortak bedellere sahip kurum ve toplulukları bir ortaya getirmek gayesiyle Bozcaada Caz Şenliği’nin kurucu ekipleri 3dots ve Fermente’nin yeni yaratıcı teşebbüsü olarak hayata geçirilen “KEŞİF”, farklı disiplinlerin ve seslerin birlikte soru sorduğu ve “keşfetmenin” gücüyle yüklü sürdürülebilir topluluklarla program ve projeler geliştirmeyi hedefleyen yaratıcı bir alan olarak birinci projesi “Caz ile Köprü Kur”u 18-27 Ekim tarihleri ortasında Müze Gazhane’de gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 

 

U.S. Mission to Türkiye Hibe Programı dayanağıyla hayata geçirilen “Caz ile Köprü Kur” projesi, müziğin kültürler ve nesiller ortasında irtibat kurmanın en dolaysız araçlarından biri olması fikrinden yola çıkıyor. Zuhal Müzik’in de enstrüman dayanağı sağladığı proje tıpkı vakitte caz aracılığıyla söz özgürlüğünü ve kültürel diyaloğu sağlamlaştırmayı, genç sanatkarların ve öğrencilerin bir ortaya geldiği bir caz topluluğu oluşturmayı ve Türkiye ile ABD ortasındaki kültürel diplomasi tarihini caz müziği bağlamında inceleyerek iki ülke ortasındaki tarihi bağa farklı bir gözle bakmayı amaçlıyor.

 

Ertegün’ün mirasından hareketle ayrımcılığa karşı Caz

Türkiye ve ABD ortasında, caz müziğinin eşsiz lisanını kullanarak köprüler kurma heyecanını taşıyan “Caz ile Köprü Kur” projesi kapsamında, caz müziği bağlamında Türkiye ile ABD ortasındaki kültürel diplomasi tarihini inceleyen ve devri belgeleyen fotoğraflardan oluşan bir arşiv standı ziyaretçilerin iştirakine açılacak. Proje ile birebir ismi taşıyan standın yanı sıra 1940’larda Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olarak misyon yapan ve cazı bir tabir biçimi olmasının yanı sıra kültürel diplomasi aracı olarak da kullanan Münir Ertegün ve oğulları Nesuhi Ertegün ile Atlantic Records kurucusu Ahmet Ertegün’ün kıssasına odaklanan ve direktörlüğünü Ümran Safter’in üstlendiği, “Kapıyı Açık Bırak” belgesel sinema gösterimi proje kapsamında izleyicilerle buluşacak. 18-27 Ekim tarihleri ortasında gerçekleştirilecek projenin son iki gününde ise müzik alanında üreten 25 yaş altı öğrenci ve/veya müzisyenlere yönelik atölye çalışması düzenlenecek. 26-27 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek ve yürütücülüğünü Selen Gülün ile Ben Zwerin‘in üstleneceği atölye çalışmasında caz ve doğaçlama müziğin nasıl bir tabir aracı haline geldiği ve buna bağlı olarak tabir özgürlüğünün nasıl bir delili olduğu hususlarına odaklanılacak. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen