Paz. May 5th, 2024


Memleketler arası danışmanlık ve kontrol şirketi EY (Ernst & Young), Küresel İdare Heyeti Risk Araştırması‘nın 2023 versiyonunu yayımladı. Dünya çapında 500’ün üzerinde idare konseyi üyesiyle gerçekleştirilen anket sonucunda hazırlanan rapora nazaran, idare şuralarının telaş duyduğu risklerin sayısı artıyor. EY araştırmasında, jeopolitik olaylar (%45), tedarik zincirinin bozulması (%45), siber hücumlar ve bilgi ihlalleri (%45), değişen müşteri talepleri (%44), iklim değişikliği (%44), teknolojik değişimin suratı ve dijital yıkıcılık (%43) üzere risk faktörleri listede öne çıkıyor. Üstelik araştırmaya nazaran bu riskler, giderek birbiriyle irtibatlı hale geliyor.

Örneğin, pandemi üzere öngörülmesi güç ve tesirli riskler; tedarik zincirlerinin aksamasına ve esnek çalışma şartlarının oluşmasına, esnek çalışma ise kurum kültürünün ve yetenekli insan kaynağının kaybına yol açıyor. En süratli yükselen riskler ortasında pazardaki yeni oyuncular, şirket kültürünün değişime uğraması ve artan uzaktan/hibrit çalışma trendleri yer alıyor.

Araştırma; idare heyetlerinin, şirketleri için riskleri azaltmak ve rekabet avantajı elde etmek ismine dayanıklılıklarını neden artırmaları gerektiğini gözler önüne seriyor. Ankete katılan idare konseylerinin %60’ı, yeni gelişen risklerin şirketlerin risk idaresi yapılarında gereğince ele alınmadığı konusunda hemfikir. İştirakçilerin yalnızca %31’i, dijital dönüşümden kaynaklanan riskleri çok aktif bir biçimde yönettiğine inanıyor. 

EY Global İdare Heyeti Risk Araştırması’na nazaran; değişime ahenk sağlamaktan fazla değişiklikler bir risk haline gelmeden evvel bunları proaktif bir halde tanımlayıp tedbir alabilen kuruluşlar, lakin yıkıcı olayların akabinde olağana dönebiliyor. İdare konseylerinin tepkisel olmak yerine şirketlerini dirençli hale getirmesi ve itimat inşa etmesi kıymetli bir faktör.

Araştırmaya nazaran, idare heyetlerinin daha aktif bir risk idaresi için katkı sağlayabileceği alanlar aşağıdaki üzere sıralanıyor:

  • Risk idaresi faaliyetlerini strateji ve performans idaresi ile entegre etmek
  • Yetenek ve kültür ile ilgili hususlarda idare şurası nezaretini güçlendirmek
  • Şirketin sosyopolitik hususlardaki yaklaşımı konusunda daha geniş bir nezaret faaliyeti yürütmek
  • Şirketi sürdürülebilirlik konusunda kıymet bazlı bir yaklaşıma yönlendirmek
  • Dijitalleşme ve yeni gelişen teknolojilerin risklerini daha uygun anlamak

EY Türkiye Risk Danışmanlığı Hizmetleri Önderi ve Şirket Ortağı Emre Beşli, EY Global İdare Şurası Risk Araştırması ile ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: 

“Yönetim konseylerinin, kuruluşlarının geleceğini tekrar şekillendirmelerine yardımcı olacak kritik soruları sorarak, sağlam şirketlerin göze çarpan özelliklerini ortaya çıkarmak için global çapta 500’den fazla idare konseyi üyesinin karşılıklarını tahlil ettik. Bu araştırmanın sonucunda dayanıklılığın; “normale dönmeye” çalışmak yerine, değişen riskleri öngörme, bunlara hazırlanma, karşılık verme ve ahenk sağlama yeteneği manasına geldiğini gördük. Bu noktada araştırma, idare konseylerinin daha aktif bir nezaret sergilemesi gerektiğini ortaya koyuyor. İdare heyetlerinin tipik olarak ilgilendiği risklere ek olarak, örneğin yetenek ve kültür idaresi ile ilgili yapılması gerekenlerin belirlenmesi ve sosyopolitik mevzularda şirketin nasıl bir duruş sergileyeceğinin planlanması üzere hususların, idare şuralarının gündeminde olması gerektiği anlaşılıyor. Elbette teknoloji, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik üzere hususlar da değerini koruyor. Sağlam kuruluşların temel özelliklerinin bilgiye dayalı inanç, çeviklik ve alçak gönüllülük kıymetlerinden oluştuğunu gözlemliyoruz. Yüksek seviyede dayanıklılık geliştirmek ise sırf idare konseyinin vazifesi değil, idareyle paylaşılan bir sorumluluk. Bu noktada risk idaresi faaliyetlerini strateji ve performans idaresi ile entegre etmek ve ayrıyeten idare konseyi ile üst seviye yöneticilerin temasını arttırmak değerli bir inisiyatif olarak göze çarpıyor. EY araştırması, bu hususta da uygunlaştırma yapılabilecek alanlar olduğunu gösteriyor.” 

Raporun tamamına ey.com adresinden ulaşılabilir.

EY Hakkında

EY olarak maksadımız; müşterilerimiz, çalışanlarımız ve toplum için kıymet yaratırken birebir vakitte sermaye piyasalarında itimadın ve daha güzel bir çalışma dünyasının oluşmasına katkıda bulunmaktır. Dünya çapında 150’den fazla ülkede, sahip olduğumuz bilgi ve teknoloji ile hizmet veren gruplarımızla, kontrolde itimadı sağlarken müşterilerimizin gelişmesine ve dönüşmesine takviye oluyoruz. Bağımsız kontrol, danışmanlık, hukuk, kurumsal finansman, strateji ve vergi hizmetlerimizle iş dünyasının karşılaştığı zorluklara yeni tahliller sunacak yanlışsız soruları soruyoruz.

EY ismi global tertibi temsil eder ve Ernst&Young Küresel Limited’in her biri başka birer hukuksal kişiliğe sahip olan, bir yahut daha çok, üye firmasını temsil edebilir. Hudutlu sorumlu bir Birleşik Krallık şirketi olan Ernst&Young Küresel Limited müşteri hizmeti sunmamaktadır. 

Kişisel Bilgileri Muhafaza Kanunu (KVKK) kapsamında; EY’ın ferdî bilgileri nasıl topladığı, kullandığı ve bireylerin sahip olduğu haklara dair bilgilere ey.com/tr_tr/privacy-statement adresinden ulaşabilirsiniz. EY üye şirketleri mahallî kanunların yasakladığı bölgelerde hukuk hizmeti sunmaz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen