Sal. May 7th, 2024


Menopoz periyodu bir bayanın hayatının üçte birini kapsayan kıymetli bir süreçtir. Birebir vakitte bayanlarda hayatın olağan akışının doğal bir modülüdür. Menopoza girme yaşı genetik olsa da beslenme stili, gerilim, kullanılan ilaçlar, çevresel faktörler ve iklim kuralları bile bu süreci hızlandırabiliyor. Dünya genelinde menopoza girme yaşı 48-52 iken Türk bayanlarında ortalama yaş 46-48’e düşüyor. Bayan hayatının doğal bir süreci olan menopoz periyodunu sağlıklı ve memnun bir biçimde geçirmek alınacak tedbirlerle mümkün olabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi ve Wellness Bayan Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz Tekmen “18 Ekim Dünya Menopoz Günü” kapsamında menopoz hakkında bilgi verdi.

 

Soğuk iklimler ve ağır şartlarda yaşayan bayanlar menopoza daha erken girebiliyor

Menopoz sözcüğü Yunanca “mens (ay”) ve “pause (durmak)” sözcüklerinden türemiştir. Hormonal değişikliklerle birlikte bayanın hayatında orijinal bir periyot başlamaktadır. Menopoz devri bayanlar için tıpkı bebeklik, ergenlik üzere hayatın doğal bir evresidir ve bir hastalık olarak görülmemelidir. Menopoza hangi yaşta girileceğinin temel belirleyicisi genetik olmakla birlikte; ırk, beslenme tertibi, sigara ve alkol tüketimi, doğum denetim hapı kullanımı,  doğurganlık durumu, uzun emzirme periyodu, adetlerin sistemsiz oluşu, travmalar, zelzele üzere doğal afetler, göç yaşanması menopoz devrini hızlandırabilir. Bunun yanı sıra, kırsal bölgede, soğuk iklimlerde ve ağır şartlarda yaşayan bayanlarda menopoz yaşı daha erkendir. Genel sıhhat durumu, radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi durumlar menopozu tetikleyebilir.

 

Menopoz periyodunu sağlıklı ve keyifli geçirmek mümkün

Hormonlardaki azalmalar yalnızca adet ve doğurganlıkla ilgili değil, tüm bedeni etkileyen bir süreçtir. Menopozal periyotta ağır ateş basmalarının yanı sıra, yorgunluk, halsizlik, beyin sisi, ateş basmaları, terleme, uyku bozuklukları, his durumu değişiklikleri, cinsellik, kalp damar sıhhati ve endokrinolojik birtakım sorunlar meydana gelir. Bu periyodu en sağlıklı ve memnun biçimde sürdürmek için alınabilecek birtakım tedbirler, bayanın hayatında çok büyük değişiklikler yaratır. 

  • Beslenme değişiklikleri, 
  • Egzersiz, 
  • Stresten kurtulma/gevşeme,
  • Çevresel toksinlerden uzak durma ile birlikte hastalara verilecek birtakım dayanak tedaviler, 
  • Uygun hastalarda kullanılan biyoeşdeğer hormon tedavisi bu devrin meselesiz atlatılmasına yardımcı olabilir. 

Bu tedbirler ayrıyeten kemik kırıkları, bilişsel işlevlerde bozukluk, Alzheimer, kalp hastalıklarına karşı da muhafaza sağlayabilir.

 

Lazer tedavileri meponoz periyodunda yarar sağlıyor

Menopoz devrinde vajinal kuruluk, yanma, sık idrar yolu enfeksiyonları, idrar kaçırma ve cinsel istekte azalma belirtileri sıktır. Bu meseleler için kullanılan vajinal lazer, vajina duvarında denetimli ısı hasarı yaratarak, alttan gelen taze hücreleri uyarır ve vajinanın yenilenmesini sağlar. Lazer ile cilt altında bulunan bağ dokusu uyarılmakta, kolajen ve elastin üretimi artmaktadır. Büsbütün ağrısızdır, anestezi yahut hastaneye yatış gerektirmez. PRP (plateletten varlıklı plazma) hastanın kendi kanından elde edilerek vajinaya enjekte edilir ve dokuları yenilenmeye yardımcı olur. Ayrıyeten kullanılan kimi vajinal kremler ile tedavi güçlendirilir.

 

Düzenli muayeneler menopoz devrinde de devam etmeli

Menopoz periyodu şikayetlerinin hekimle paylaşılması ve semptomlardan bahsedilmesi gerekmektedir. Ayrıyeten sistemli olarak jinekolojik muayene ve ultrason, smear test, mamografi, göğüs ultrasonu, tam kan sayımı, tiroid ve karaciğer işlev testlerini içeren sıhhat denetimleri kesinlikle yaptırılmalıdır. Çok ve sık adet görme, bağlantı sonrası lekelenme yahut kanaması devam etme durumunda yahut kesilmeyen uzun müddetli adet görülmesi durumlarında kesinlikle jinekolog muayenesi gereklidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen