Paz. Nis 28th, 2024

Sindirim sistemi meseleleri, yaygın olarak görülen sıkıntıların başında geliyor. Günlük hayat kalitesini etkilemesinin yanı sıra bu hastalıkların, öteki hastalıkları tetiklediğinden de kelam ediliyor. Bu kapsamda merak edilenleri, Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Murat Meral yanıtlıyor.

Sindirim problemleri, birçok kişinin yaşadığı yaygın sıhhat meseleleridir. Bu meseleler, sindirim sisteminin düzgün çalışmadığında ortaya çıkar ve bir dizi rahatsızlıkla kendini gösterebilir. Bu makalede, sindirim problemlerinin gerisindeki nedenleri anlamaya odaklanacağız.

Yanlış Beslenme Alışkanlıkları

Yanlış beslenme alışkanlıkları sindirim problemlerinin temel nedenlerinden biridir. Süratli yeme alışkanlığı sindirim sisteminin işleyişini olumsuz etkileyebilir. Yemeklerin süratlice tüketilmesi, yiyeceklerin düzgün çiğnenmemesi ve yetersiz tükürük üretimi sindirim sürecini zorlaştırabilir. Ayrıyeten işlenmiş besinlerin çok tüketimi, sıhhatsiz yağlar, şeker ve tuz içeren besinlerin yüklü olarak tercih edilmesi sindirim sıhhatini olumsuz etkileyebilir. Lif eksikliği de sindirim meselelerine yol açabilir. Lifli besinler bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Ayrıyeten yetersiz su tüketimi de sindirim meselelerine katkıda bulunabilir. Su, bağırsakların düzgün çalışması için kıymetlidir. Yanlış beslenme alışkanlıkları sindirim sisteminin yanlışsız biçimde fonksiyon görmesini engelleyebilir, bu nedenle sağlıklı ve istikrarlı bir diyetin benimsenmesi sindirim sıhhatini korumak için değerlidir.

Stres ve Anksiyete

Stres ve anksiyete, sindirim sistemi sıhhati üzerinde büyük bir tesire sahiptir. Bu duygusal durumlar, bedende fizyolojik değişikliklere neden olarak sindirim süreçlerini olumsuz etkileyebilir. Gerilim anında beden “savaş yahut kaç” reaksiyonu verir ve bu sırada sindirim sistemi ikinci planda kalır. Bu, mide asit düzeylerinin artmasına, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve hatta bağırsak irritasyonuna yol açabilir. Ayrıyeten anksiyete sindirim organlarının spazmına ve çok gaz üretimine neden olabilir, bu da şişkinlik ve rahatsızlık hissine yol açar. Uzun periyodik gerilim ve anksiyete, kronik sindirim meselelerine, irritabl bağırsak sendromuna (İBS) yahut mide ülserlerine yol açabilir. Bu nedenle gerilimle başa çıkmak, gevşeme tekniklerini öğrenmek ve gerektiğinde psikoterapi yahut ilaç tedavisi üzere sistemlere başvurmak sindirim sıhhatini korumak için değerlidir.

Fiziksel Aktivite Eksikliği

Fiziksel aktivite eksikliği, sindirim sistemi sıhhati üzerinde değerli bir tesire sahip olabilir. Sistemli idman yapmamak, sindirim organlarının düzgün çalışmasını engelleyebilir. Bilhassa bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlığa yol açabilir. Bu durum, dışkının bağırsaklardan geçişini zorlaştırarak sindirim meselelerine katkıda bulunur. Ayrıyeten fizikî aktivite eksikliği obezite riskini artırabilir, bu da sindirim sorunlarını tetikleyebilir. Obezite, reflü hastalığı ve hazımsızlık üzere rahatsızlıkları artırabilir. Nizamlı idman yapmak ise sindirim sistemini canlandırabilir, bağırsak hareketlerini teşvik edebilir ve kilo denetimine yardımcı olabilir. Bu nedenle fizikî aktivite eksikliği sindirim problemlerine yol açabilen değerli bir faktördür. İdman rutini oluşturarak ve etkin bir hayat biçimini benimseyerek sindirim sistemi sıhhatini olumlu istikamette etkileyebilirsiniz.

 

İlaçlar ve Antibiyotikler

İlaçlar ve antibiyotikler, sindirim sistemi sıhhati üzerinde değerli bir tesire sahip olabilir. Birçok insan, farklı sıhhat sıkıntılarını tedavi etmek yahut semptomları hafifletmek için ilaçları tertipli olarak kullanır. Fakat birtakım ilaçlar sindirim meselelerine neden olabilir. Bilhassa ağrı kesiciler ve asit baskılayıcılar, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Ağrı kesiciler, mide zarını tahriş edebilir ve mide ülserine neden olabilir. Asit baskılayıcılar ise mide asidini azaltırken sindirimi etkileyebilir, bu da sindirim sıkıntılarına yol açabilir. Antibiyotikler, bağırsak florasını bozarak ishale yahut kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle uzun periyodik ilaç kullanımı gerektiren hastaların tabipleriyle bağlantı halinde olmaları ve mümkün sindirim problemlerini takip etmeleri değerlidir. İlaçların yan tesirlerini minimize etmek için dozaj ve kullanım talimatlarına uyulmalı ve tabip tavsiyelerine dikkat edilmelidir.

Gıda Alerjileri ve İntoleranslar

Gıda alerjileri ve intoleransları, sindirim sistemi meselelerinin yaygın nedenlerinden biridir. Besin alerjileri, bağışıklık sisteminin muhakkak besinlere karşı çok reaksiyon vermesi sonucu ortaya çıkar. Bu reaksiyon cilt döküntüleri, kaşıntı, şişlik, nefes darlığı ve sindirim problemleri üzere çeşitli semptomları içerebilir. Bilhassa sık görülen alerjenler ortasında fındık, süt, yumurta ve deniz eserleri bulunur. Besin intoleransları ise muhakkak besinlere karşı sindirim sisteminin hassaslığını yansıtır. Örneğin, laktoz intoleransı süt eserlerini sindirememe durumunu tabir eder ve sıklıkla gaz, şişkinlik ve ishale yol açar. Glüten intoleransı (çölyak hastalığı), buğday eserlerinin tüketilmesine reaksiyon olarak ince bağırsakta hasara neden olur ve sindirim meselelerine katkıda bulunabilir. Besin alerjileri ve intoleransları, makul besinlerin tüketilmesinin akabinde ortaya çıkan semptomlarla tanınabilir ve uygun diyet değişiklikleri ile denetim altına alınabilir. Bu nedenle kişinin bu alerjenlere yahut intoleranslara karşı farkındalığı kıymetlidir ve belirtilerinin nedenini anlamak için bir sıhhat profesyoneline başvurması gerekebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen