Pts. May 6th, 2024


Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen “Umuda Dönüşen Hikayeler” isimli aktiflikte Komedyen Kaan Sekban’ın moderatörlüğünde; uzmanlarla hastalar buluştu. Acıbadem Maslak Hastanesi’nde gerçekleştirilen söyleşide, hastaların umuda dönüşen his yüklü kıssaları paylaşıldı, tedavideki son yenilikler anlatıldı…Kaan Sekban konuşmasında annesinin hastalığı sırasında yaşadığı tecrübeleri anlattı. Hastalar kadar hasta yakınlarının da moralinin yüksek olmasının değerine değinen Sekban, esprileriyle iştirakçileri güldürdü. 

 

Son yıllarda süratle yaygınlaşan ve dünyada her 8 bayandan birinin kapısını çalan göğüs kanserinin erken teşhis edilmesi, tedavi muvaffakiyetini artırıyor. Erken teşhis içinse ‘toplumsal farkındalığı’ artıracak etkinlikler düzenleniyor. Bu aktiflerden biri de, Acıbadem Maslak Hastanesi’nin, Pİ Bayan Kanserleri Derneği işbirliği ile gerçekleştirdiği Göğüs Kanseri Farkındalık Ayı’na özel söyleşisi oldu. Komedyen Kaan Sekban’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide doktorlar ve hastalar içten bir atmosferde niyetlerini ve hislerini paylaştılar. Acıbadem Üniversitesi Senoloji Enstitüsü Lideri ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nuran Beşe, Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Esen İçten, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz, Pi Bayan Kanserleri Derneği İdare Şurası Üyesi Seral Çelik ve kendisi de göğüs kanserini yenmiş Gazeteci Fulya Soybaş’ın konuşmaları sonrasında, izleyici sıralarındaki hastalar, umut dolu kıssalarını aktardılar. 

Prof. Dr. Cihan Uras: “Sadece 5 dakika ayırarak kendiniz için âlâ bir şey yapın”

Prof. Dr. Cihan Uras, son yıllarda genç yaşlarda da çok sık görülür hale gelen göğüs kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını vurguladığı konuşmasında, erken teşhiste gerek sistemli taramaların gerekse ‘kişinin kendini elle muayenesi’nin çok kıymetli rol oynadığını belirterek “20 yaş üzerindeki bayanlar ve risk kümesindeki erkekler (ailesinde yumurtalık, bağırsak ve göğüs kanseri hikayesi olanlar) ayda bir defa ayna karşısında yalnızca 5 dakikalarını ayırmalı ve kendi kendilerine elle göğüs muayenelerini yapmalılar” dedi. Göğüste ele gelen kitle, göğüs başından akıntı, göğüs cildinde portakal kabuğu görünümü, göğüs cildinde çekinti, göğüste ağrı, kızarıklık ve şişme olabildiği üzere, ağrısız kitle de hissedilebileceğini belirten Prof. Dr. Uras “Her ele gelen kitle göğüs kanseri manasına gelmese de ihmal edilmemeli ve kesinlikle tabibe danışılmalıdır” diye konuştu. 

Kaan Sekban: “Hoop, bayılmışım!”

Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Komedyen Kaan Sekban, uzmanların kansere karşı hayat biçimi değişikliği tekliflerini uyguladığını belirterek şöyle dedi: “Kurumsal alanda çalışırken güne 4 kaşarlı tost ve 2 poğaça ile başlardım. 93 kiloydum. Bu duruma dur dedim. İstifa ettim. Kurumsal hayatı bıraktıktan sonra hayat biçimimi de değiştirdim. Ancak oburuyla değil, kendimle yarışıyorum. Koşmuyorum, koşmayı hiç sevmem. Yürürüm ben. 41 yaşındayım; bu yaşta dizlerimi yoramam! Onun yerine her gün yokuş üst yürüyorum. Kilo verdim. Telefonla olan bağlantımı de düzenledim. Artık gece yatak odama telefon götürmüyorum. Telefonumu salonda bırakıyorum. Telefona bakarak yürüyüş de yapmıyorum. Ana yani yürüyüşüme ve etrafımda gördüğüm şeylere odaklanıyorum.” 

Hastalığın teşhis ve tedavisinde moralin çok değerli olduğunu belirten Sekban, hasta yakınlarının da bilinçlendirilmesi gerektiğini, annesinin göğüs kanseri haberini aldığındaki reaksiyonunu şöyle anlattı: “Annemin hastalığını ablam bana söylemeye karar vermiş. Benim annemi nasıl sevdiğimi bilir. Beni oturttu bir sandalyeye ablam. ‘Bak Kaan dedi, korkulacak bir şey yok, annemize teşhis konulmuş: Göğüs kanseri’. Ben, hoooop, sandalyeden aşağı kaymışım, bayılmışım! Beni ayıltan kim, annem! ‘Oğlum, kendine gel, bir şey yok’ diyor. Gelmiş başıma, beni ayıltmaya çalışıyor!” 

 Prof. Dr. Nuran Beşe: “Yenilikçi yaklaşımlar hayat kalitesini koruyabiliyor”

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nuran Beşe, son yıllarda göğüs kanseri tedavisinde birbiri gerisine yenilikler yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Radyasyon onkolojisi göğüs kanseri tedavisinde olmazsa olmaz bir ehemmiyete sahip. Bugün yeni teknolojik aygıtlarla tedavide çok büyük kazanımlar elde etmiş durumdayız.”

Hastaların ‘ikisi bir arada’ olarak bildiği, hem cerrahi hem de radyoterapinin bir ortada verildiği, intraoperatif radyoterapi metodundan bahseden Prof. Dr. Beşe,  hasta konforunu yükselten bu tekniğin her hasta için uygun olmadığını vurgulayarak  “Tek doz radyoterapi kullanarak sağlam dokuları muhafaza oranını da yükseltiyoruz. Ameliyat sırasında 20-40 dakika ortasında süren süreçte, hastaya tek doz radyoterapi veriyoruz. Böylelikle hastanın ameliyat sonrası radyoterapi olması gerekmiyor. Teknolojisi, yeni değil. Sonuçları başarılı. Uygun bir takım çalışmasını da gerektiriyor.  Uygun hasta seçildiğinde hasta açısından çok konforlu bir yöntem” dedi. 

 

Prof. Dr. Gül Esen İçten: “Gereksiz biyopsi oranı kıymetli oranda azaldı”

Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gül Esen İçten de konuşmasında; farkındalık çalışmasının çok değerli sonuçları olduğunu söyleyerek, şunları söyledi: “Bu hafta iki hastaya göğüs kanseri tanısı koyduk. Ekseriyetle bu tanıyı alan hastalar, şok geçirir, çok üzülür. Ancak bu hastalarımızın yansıları olağandı. ‘Tedavisi var. Geçer gider’ üzere cümleler döküldü ağızlarından. Bir tabip olarak anladım ki, farkındalık çalışmaları toplumu etkiliyor. Hakikat bilgi edinmelerini, gereksiz kaygı yaşamalarını engelliyor.” 

 

Prof. Dr. Gül Esen İçten, ülkemizin göğüs kanseri teşhis ve tedavisinde dünya standartlarında hatta pek çok ülkeden önde olduğunu vurgulayarak son yıllarda süratle gelişen yeni teknolojiler sayesinde kanser tespit oranının çok değerli ölçüde arttığını belirtti. Göğüs kanserinin erken teşhisi için mamografi taramanın ehemmiyetine değinen Prof. Dr. Gül Esen İçten, gereksiz kaygılara dikkat  çekerek şunları dedi:  “Pek çok bayan mamografide alınan radyasyondan ötürü tasa duyuyor; meğer bu süreç sırasında alınan radyasyon dozu son derece düşük. Bir kişinin 3 ayda olağan olarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak seyahatinde alınan radyasyon dozu mamografiye eşit. Dijital mamografilerde bu doz daha da düşüyor.”

 

Prof. Dr. Taner Korkmaz: “Akıllı ilaçlarla maksada odaklı, şahsa özel tedavi”    

 Meme kanseri tedavisindeki son gelişmeleri anlatan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Korkmaz da, “Meme kanserinin, bilim dünyasında üzerinde en çok araştırma yapılan spesifik bir kanser çeşidi olması sayesinde teşhis ve tedavisinde çok süratli ilerlemeler yaşıyoruz. Son yıllarda göğüs kanserinin moleküler genetik yapısını öğrendikçe ve yeni teknikler geliştikçe artık erken evrede kemoterapi kullanımı gittikçe azalıyor. Örneğin bugün her 5 hastadan biri genetik profiline nazaran artık kemoterapi almayabiliyor. Göğüs tümörlerinde artık ileri evrelerde bile akıllı ilaçlar, immünoterapi ile şahsa özel ve gayeye odaklı tedaviler uygulayabiliyoruz. Böylelikle sağlıklı hücrelerin hasar almasını önleyebiliyor, tedaviyi çok daha faal yaparak tam muvaffakiyet sağlayabiliyoruz. Erken teşhisin hayati ehemmiyete sahip olması münasebetiyle bu tıp farkındalık aktiflikleri son derece değerli” diye konuştu. 

Seral Çelik: “Kadınların yol arkadaşı oluyoruz”

Pembe İzler Bayan Kanserleri Derneği İdare Şurası Üyesi Seral Çelik, kanserin insan hayatında derin izler bıraktığını belirterek şunları söyledi: “Dernek olarak, bayanların hayatındaki izleri, umudun rengi olan pembeye çevirmek için yola çıktık. Bu hastalıkla tanışan bayanların yol arkadaşı olmak istiyoruz. Hiç kolay bir seyahat değil bu. Kanserin tıbbi takviye dışında psiko-sosyal tarafı de var. Bu muhtaçlıklarını düşünerek projeler gerçekleştiriyoruz. Kemoterapi nedeniyle saçları dökülen bayanlarımıza peruk dağıtıyoruz. Peruk, bayanların ruhsal ve toplumsal manada güçlenmesini sağlıyor. Ayrıyeten Pinkline ismini verdiğimiz, online olarak faal kanser hastalarına fiyatsız psikoterapi, beslenme danışmanlığı ve cilt bakımı hizmeti veriyoruz. Çeşitli farkındalık çalışmaları ile uzmanlarımızdan aldığımız bilgileri topluma ulaştırmaya çalışıyoruz. Maalesef göğüs kanseri yaygın. Bu nedenle daha çok bayana ulaşmak için çalışıyoruz.”

Fulya Soybaş: “İlk duyduğumda şok oldum”

Hiç beklemediği bir anda göğüs kanseri tanısı aldığını ve duyunca şok olduğunu belirten Hürriyet Köşe Muharriri, Gazeteci Fulya Soybaş, “Tanıyı söylediklerinde birinci aklıma gelen çocuğum oldu. 8 yaşındaydı. Büyüdüğünü göremeyecek miyim diye üzüldüm. Günlerce kendime gelemedim. Sadece aileme söyleyebildim. Lakin 6 ay sonra etrafıma söyleyebilir hale geldim. O vakit kendi öykümü yazdım. Şöyle düşündüm; ben yaşadıklarımı anlatarak diğer bayanlara dayanak olabilirim. Hakikaten de o denli oldu. Yazdım ve binlerce kişi bana yazdı. Birçok bayanla birebir sorulara karşılık aradığımızı, tıpkı hisleri yaşamış olduğumuzu gördüm. Dayanıştık birbirimizle. Dayanışma çok önemli” dedi. Tedavi sırasında çalışmaya devam ettiğini belirten Soybaş, hastalığına karşın çalışmayı seçtiğini ve kendisine çok yeterli geldiğini belirterek, sevdiği şeyleri yapmanın insanı güçlendirdiğini tabir etti. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen