Cts. May 4th, 2024


14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ

DİYABETTE BESLENME ŞUURUNUN ARTIRILMASI ÖNEMLİ

DİYABET TEDAVİSİNDE KRİTİK ROL NE?

 “Diyabetle uğraşta beslenme, bireylerin ömür usullerini şekillendiren kıymetli bir faktördür ve diyabet tedavisinde kritik bir rol oynar.” diyen Liv Hospital Uzmanı, Diyetisyen Safiye Keskin, bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatırken, toplumda diyabet şuurunun artırılması konusundaki değere de dikkat çekti.

Diyabet, insülinin eksikliği yahut etkisizliği ile karakterize kronik bir hastalıktır. Hem insülin üretiminin eksik olduğu durum Tip 1 diyabet hem de bedenin ürettiği insülini tesirli bir biçimde kullanamadığı durum Tip 2 diyabet olmak üzere farklı cinsleri bulunmaktadır. Diyabetliler için hayati kıymet taşıyan insülini keşfederek diyabetlilere sağlıklı bir ömür armağan eden Frederick Bantingin anısına doğum günü olan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kabul edilmektedir. 

Dünya Diyabet Federasyonu bugünün temsili olarak mavi halka simgesini belirlemiştir. Mavi; insanları altında birleştiren gökyüzünü, halka ise sıhhati sembolize etmektedir. Bu sembolün benimsenmesi, Diyabet Günü etkinliklerini, kampanyalarını birleştiren bir global dayanışma ve farkındalık oluşturma uğraşının bir modülüdür. Mavi halka, insanların diyabetle ilgili mevzularda konuşmaya teşvik edilmesini, toplumların bu hususta daha fazla bilinçlenmesini ve diyabetle yaşayan bireylere dayanak olunmasını amaçlamaktadır.

Diyabette beslenmenin önemi
 
Diyabetle gayrette beslenme, bireylerin hayat üsluplarını şekillendiren değerli bir faktördür ve diyabet tedavisinde kritik bir rol oynar.

  • Kan Şekerinin Denetimi:

Karbonhidrat içeriği: Karbonhidratlar, beden tarafından glikoza dönüştürülerek kan şekerini yükseltirler. Diyabetli bireyler, karbonhidrat alımını dengelemeli ve kan şekerini denetim altında tutmalıdır.

Porsiyon denetimi: Besin porsiyonlarını denetim etmek, kan şekeri regülasyonuna yardımcı olur.

  • Diyabet Komplikasyonlarının Önlenmesi:

Sağlıklı yağların tüketimi: Sağlıklı yağlar, kalp sıhhatini takviyeler ve diyabetle alakalı kardiyovasküler riskleri azaltabilir.

Posa içeren yiyecekler: Sebzeler, meyveler, tam tahıllar üzere posa içeren yiyecekler, sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin istikrarlı seyretmesine katkı sağlar.

  • Kilo İdaresi ve İnsülin Hassaslığı:

Dengeli beslenme: Dengeli beslenme sağlıklı kilo idaresine yardımcı olur ve insülin hassaslığını artırabilir.

Fiziksel aktivite ile sentezleme: Sağlıklı beslenme, tertipli fizikî aktivite ile birleştirildiğinde diyabetin denetimi üzerinde olumlu tesirler yapabilir.

  • Organ İşlevlerinin Desteklenmesi:

Vitamin ve mineral alımı: Sağlıklı beslenme, bedenin gerekli vitamin ve mineralleri almasını sağlayarak organ işlevlerini dayanaklar.

Yeterli protein alımı: Protein, beden dokularının tekrar inşası için değerlidir ve diyabetli bireylerin protein istikrarına dikkat etmeleri kıymetlidir.

  • Mental Sıhhat ve Ömür Kalitesi:

Enerji alımının uygunlaştırılması: Sağlıklı beslenme, güç harcamasını artırarak günlük aktivitelerin daha faal bir biçimde gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir.

Mental sıhhat: Sağlıklı beslenme, diyabetle yaşayan bireylerin genel mental sıhhatini güzelleştirebilir ve hayat kalitesini artırabilir.

Beslenme şuuru arttırılmalı

  • Diyabetin denetimi, 
  • Komplikasyonların önlenmesi ve 
  • Genel sıhhatin korunması açısından büyük bir rol oynamaktadır.

Toplumda beslenme şuurunun artırılması, Diyabet Günü’nün gayesine ulaşmasında kıymetli bir adımdır. Beslenme konusundaki bilinçliliğin artması, diyabetle gayrette toplumun güçlenmesine ve daha sağlıklı bir geleceğe adım atılmasına katkı sağlar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen